Windows 8 – in chinurile facerii. Se schimba doar ambalajul?


Windows 8 in chinurile faceriiMicrosoft ne dezvaluie „pe surse” din ce in ce mai mai multe informatii legate de Windows 8. Data exacta a lansarii nu se stie inca dar se speculeaza masiv in acest sens. Exista discutii aprinse, bazate pe ceea ce se stie deja, referitoare la „inovatiile” pe care acesta noua versiune de windows le va aduce. In privinta „inovatiilor” windows-ul se poate inspira de la concurenta, multe fiind deja in uz pe mac sau linux de mult timp.

Tot romanul, si nu numai, s-ar bucura enorm daca noua versiune nu ar solicita la extrem pc-ul. Toti isi amintesc de placerea cu care marele esec al Microsoft – Vista – manca resursele. Progrese s-au facut cu Windows 7 dar parca se poate mult mai mult. Inca se misca greu, se blocheaza usor, are brese de securitate, este sensibil mai ceva ca o fata mare si crapa.

Se stie ca cerintele Microsoft in materie de hardware cresc puternic pe masura ce se nasc noi versiuni ale sistemului de operare. Toti am fi fericiti daca nu am fi nevoit sa cumparam un alt pc capabil sa duca noul OS sau sa investim sume considerabile in marirea puterii configuratiei pe care deja pc-ul nostru o are.

La fel de bucurosi am fi daca noul Windows 8 nu ar urma traditia predecesorilor in materie reactie de lenta. Aceeasi fericire am avea-o si daca sistemul ar fi mai putin nesigur, daca nu ar functiona “in reluare” si nu s-ar bloca la fel de des. Ecranul albastru ar fi de dorit cat mai putin. De ce oare am mari dubii ca aceste probleme ar putea fi rezolvate?

Este stiut ca cel putin odata pe an – in cele mai bune conditii – windows-ul trebuie reinstalat. Timp pierdut, date sterse si nervi pe masura. Multi spun ca reinstalarea sistemului se datoreaza lipsei de discernamant al utilizatorilor care instaleaza prea multe aplicatii. Dar pentru ce este bun un sistem de operare, nu pentru a instala si folosi o gama cat mai variata de programe? Dar oare nu creatorul sistemului ar trebui sa rezolve acesta problema? De ce Versiunile de linux reusesc sa fie mai rezistente si nu crapa dupa instalarea unor noi aplicatii?

Un pret rezonabil, de criza, nu cred ca ar strica nimanui. Este extrem de dificil sa scoti din buzunar cateva sute bune de lei pentru o versiune mai slaba a unei copii legale de windows.

Ar fi extrem de util daca creatorii de programe ar reusi cat mai rapid sa vina cu versiuni compatibile ale proprilor aplicatii. Imi amintesc ca au trecut luni bune pana au aparut programe compatibile cu windows Vista sau Seven. Desigur problema aceasta tine mai putin de Microsoft.

Posibilitatea ca utilizatorul sa personalizeze cat mai mult sistemul de operare – fara sa il ingreuneze conform obiceiului – cred ca ar trebui sa fie o urgenta pentru cei de la Microsoft. Lectii ar putea primi gratuit de la linux.

Lentoarea si conservatorismul cu care Microsoft modernizeaza, in sensul actualizarii, invechitul Windows este de condamnat. De condamnat este si incapacitatea acestora de a rezolva vechile si enervantele probleme pe care le gasim in toate versiunile. Ar fi minunat, atat pentru utilizatorul simplu cat si pentru cel care nu foloseste windows-ul doar pentru jocuri si piratat manele si filme, daca Microsoft ar dori sa rezolve problemele de mai sus, alaturi de altele pe care nu le-am mentionat.

Imi exprim speranta ca Microsoft nu va schimba doar ambalajul si imginea de fundal in noua versiune. Mai sper si ca nu vor trece la lucrul noi versiuni de Windows 9 – conform obiceiului – inainte sa o stabilizeze pe cea deja existenta. Sa speram ca nu vom fi nevoiti sa scoatem mici averi din buzunar pentru a stabiliza, curata si repara cu programe externe si scumpe ceea ce trebuia sa faca Microsoft. Cine ne plateste pentru munca pe care ar fi trebuit sa o faca ei?

Imi exprim dorinta ca romanul sa se trezeasca la realitate si accepte ca sunt extrem de multe alternative gratuite, elegante, stabile, si mult mai eficiente decat batranul si bolnavul windows. De ce sa accepti sa fii jumulit cumparand ceva ce nu isi prea face banutii sau sa piratezi cu riscul de ati invada pc-ul cu virusi? Sa trecem peste lenea specifica acestui popor, sa ne punem mintea la contributie si sa incercam sa vedem alternativa linux.