Ubuntu 11.10 ‘Oneiric Ocelot’ (ocelotul visator)


 

Desi inca nu a fost lansat Ubuntu 11.4 “Natty Narwhal”, Canonical pregateste deja o noua versiune. Urmasului lui Ubuntu 11.4, i s-a stabilit, pentru inceput, denumirea. Versiunea 11.10, a celei mai populare distributii de linux, se va numi, conform lui Mark Shuttleworth, ‘Oneiric Ocelot’ (Ocelotul visator). Ubuntu 11.10 ‘Oneiric Ocelot’ va fi lansat in cursul lunii octombrie 2011, data exacta nefiind inca specificata. Aceasta editie va sarbatori si implinirea a opt ani de la prima versiune de Ubuntu.

Dupa cum ne-a obisnuit, Canonical lanseaza odata la sase luni o noua versiune de Ubuntu pentru care ofera suport 18 luni. Dupa trecerea acestei perioade, utilizatorul trebuie sa faca update la o versiune mai noua.

Si aceasta editie va purta denumirea unui animal insotit de un epitet care incepe cu aceeasi litera ca a animalului. In cazul de fata animalul adus in discutie este ocelotul. Conform Wikipedia, Ocelotul (Leopardus pardalis) este un mamifer din familia Feliade. Poate atinge 1 metru lungime si poate cantari 21,5 kilograme. Populațiile de ocelot sunt concentrate în junglele tropicale dese din America Centrală și America de Sud, în zona ecuatorială.” De asemenea „Ocelotul este de două ori mai mare decât o pisică domestică și este strâns înrudit cu leopardul”

Ubuntu 11.10 va fi a doua versiune care va contine implenentat noul mediu desktop „Unity” si va incerca, dupa toate aparente, sa optimizeze cat mai bine, schimbarile introduse de Canonical, in Ubuntu 11.04. Introducerea de noi schimbari, mai mult sau mai putin radicale, va depinde de reactia utilizatorilor. Discutiile aparute in jurul acestora au starnit curiozitatea utilizatorilor de linux. Indrazneala cu care acestea sunt introduse pot determina migratii ale utilizatorilor catre alte distributii de linux sau migratia catre alte medii grafice. Este posibil ca introducerea noului mediu desktop „Unity”, si renuntarea la Gnome, sa revigoreze mediu grafic kde.

De asemenea aceste schimbari de infatisare pot creste cota de piata a acestei distributii prin atragerea de noi utilizatori tineri dornici sa foloseasca un sistem de operare gratuit, modern, rapid si sigur.

Daca Ubuntu 11.10 va fi un „Windows killer” ramane de vazut, cert este ca se va deosebi, din ce in ce mai mult de batranul, obositul, instabilul, greoiul si extrem de costisitorul Windows, indiferent de varianta adusa in discutie.