Rusia vrea linux. NOI cand ne desteptam?


A trecut aproape neobservata a stire de la finalul anului trecut, extrem de importanta datorita efectelor pe care le va provoca. Pe 17 decembrie 2010, premierul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat o hotarare de guvern prin care agentiile guvernamentale si federale vor fi obligate sa renunte la aplicatiile Microsoft si sa utilizeze softul liber. Masura ar urma sa se aplice efectiv din 2015, perioada 2011-2015 fiind una de tranzitie in care toate aceste agentii ale statului vor migra de la Microsoft spre linux.

Documentul denumit „Plan de tranzitie pentru autoritatile si institutiile federale cu privire la utilizarea softului gratuit” stabileste, in cele 25 de puncte ale sale, cateva etape care privesc introducerea softului liber. Prin aceasta masura se urmareste renuntarea la programele oferite de catre Microsoft – sistemul de operare Windows, Microsoft Office etc, – pentru care erau platite licente de utilizare, in favoarea unor sisteme de operare gratuite – linux – dar si in favoarea aplicatiilor similare celor oferite de gigantul american, gratuite si ele la randul lor.

Decizia guvernului condus de Putin poate fi privita ca o lovitura puternica data Microsoft si SUA. Decizia vine in contextul in care mai multe state din Europa si Asia incearca sa reduca dominatia Microsoft prin folosirea de catre institutiile statului a sistemelor de operare linux, si a programelor care ruleaza pe acestea. Aceasta decizie s-a bazat si pe incapacitatea Microsoft de a oferi aplicatii sigure si stabile utilizatorilor.

Renuntarea la Windows si la programele adiacente are consecinte extrem de nefaste pentru Microsoft care, desi se plangea de o puternica piratare a produselor sale in Federatia Rusa, avea asigurata totusi o sursa sigura de castig din partea institutiilor statului rus. Microsoft se vede pus in situatia de a pierde practic venituri importante si sigure.

Necazul Microsoft este benefic guvernului rus care va face astfel importante economii la buget, scapand de plata unor licente costisitoare. Cat despre costul distributiillor de linux, dar si a programelor care ruleaza pe acestea, precizam ca pot fi descarcate si folosite gratuit, fiind puse la dispozitie de comunitatea  open source.

Putem asista si la o dezvoltare fara precedent a linux-ului datorita lui Putin, care a decis, tot printr-o hotarare de guvern adoptata la finele anului trecut, sa finanteze realizarea unui sitem de operare bazat pe linux.

Cert este ca si numarul de utilizatori linux din Federatia Rusa va creste semnificativ pe masura ce decizia lui Putin va fi pusa in practica, dar si pe masura ce populatia va constientiza beneficiile pe care aplicatiile open source le ofera. Daca adaugam si faptul ca in scolile ruse sunt folosite deja programele linux, atunci putem concluziona ca generatia tanara va spori numarul de utilizatori open source.

De o lunga perioada de timp Federatia Rusa, dar si alte state ale lumii, din considerente economice, strategice, sau de securitate, incearca sa puna capat dependentei de programele Microsoft, apeland la programe gratuite care sunt mai stabile si sigure, pe langa faptul ca sut gratuite. Noi cand ne trezim si oprim scurgerea unor sume astronomice de bani catre Microsoft?