Windows sau linux. Care merita?


O sa luam drept puncte de referinta Windows 7, cea mai apreciata versiune de windows al momentului si Ubuntu 11.10, cea mai apreciata versiune de Linux de astazi.

Gratuit vs „pe bani grei”

Pentru pc-ul tau trebuie sa faci multe alegeri si sacrificii. Una dintre cele mai importante decizii este cea legata de sistemul de operare pe care pc-ul tau va rula. Utilizatorii romani se impart, din acest punct de vedere, in trei mari categorii:

a. Cei care vor sa traiasca legal, desi nu oricine isi permite, si care vor sa aiba somnul linistit noaptea. In cazul acestora,  o copie licentiata de Windows 7, de baza si cu limitari importante, costa de la 500 de lei in sus. O copie completa poate depasi cu mult 1000 de lei, in unele magazine apropiindu-se de 1500 de lei.

b. cei carora le place riscul si care aleg sa pirateze o versiune de Windows. Un numar enorm de romani folosesc copii piratate care ii supun unor riscuri de securitate extrem de mari. In primul rand te poti trezi cu politia la usa sau cu invitati surpriza pe calculatorul tau, care sa iti monitorizeze cam tot ce faci si sa iti fure datele personale – virusi.

c. cei care aleg si legea si gratuitatea. Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian, Mandriva, OpenSUSE, etc., pot fi descarcate si utilizate gratuit de catre oricine fara sa se supuna vreunui risc deoarece sunt softuri libere, adica siteme de operare pentru pc-ul tau gratuite. Oricine se pricepe poate face parte dintr-o comunitate a vreunei distributii Linux si poate ajuta la dezvoltarea acesteia. Nu va fie teama, update-urile care va sunt trimise sunt controlate la sange de catre fundatiile sau firmele care sustin aceste distributii.

Rapiditate vs „please wait”

Personal consider ca am pierdut luni bune din viata mea asteptand ca Windows-ul sa se „miste” in timp ce „admiram” gogoasa de la cursor cum se invartea in gol. De foarte multe ori solutia era restartarea pc-ului si riscul de a pierde date importante sau de a nu mai porni dupa restart.

Dupa cum este extrem de bine stiu de catre utilizatorii Microsoft, indiferent ce versiune de Windows folosesc, sau oricat de puterinic este pc-ul, va trebui deseori sa astepti  minute bune pana poti rula o aplicatie. Odata pornita te poti trezi din senin ca aplicatia ta se blocheaza lasandu-te cu ochii in soare.

Cu foarte mare greutate poti utliliza simultan mai mult de trei patru aplicatii. Rapiditatea acestui sistem de operare a lasat, lasa, si dupa cum se „misca” baietii destepti de la Microsoft, va continua sa lase de dorit.

Tot din propria experienta constatati ca in timp windows-ul va functiona din ce in ce mai greu, singura solutie fiind, intr-un final, reinstalarea sistemului de operare, adica timp pierdut si multi nervi.

Desigur si Windows-ul poate rula la fel de rapid ca si linuxul dar in acest caz sunteti nevoit sa nu instalati nici un program in plus fata de cele ce vin si chiar sa le dezinstalati pe cele deja existente.

Daca va intrebati de ce Windows-ul functioneaza deseori in reluare? Raspunsul este simplu si transant: Windows-ul este construit prost si mentinut asa cu buna stiinta. In jurul sau s-au construit adevarate industrii. Programele care repara si optimizeaza sistemul, sau cele care-i asigura securitatea nu si-ar mai avea rostul, si banii nu s-ar mai putea face asa de usor pe seama utilizatorilor inconstienti, daca erorile Windows-ului ar fi reparate.

Linuxul este, conform studiilor, cu mult mai rapid decat orice versiune de Windows. Chiar daca il testati de pe o versiune de live cd o sa constatati ca este cu mult mai rapid. Aplicatiile vor porni, vor functiona si se vor inchide extrem de rapid.

Nici trecerea timpului nu va ingreuna Linuxul.

Cu virusi sau fara?

Windows-ul nu poate functiona in siguranta fara un program antivirus. Este nevoie de bani pentru un program antivirus bun dar si de multa rabdare deoarece acesta incarca sitemul de operare si il ingreuneaza excesiv. Cu toate aceste securitatea nu iti este garantata existand intotdeuna o marja de eroare.

Nu o sa insistam prea mult asupra riscurilor de securitate deoarece cred ca toata lumea s-a confruntat cu o astfel de problema si stie la ce sa se astepte.

Unul dintre cele mai solide argumente pentru a alege Ubuntu sau orice alta distributie de Linux este lipsa virusilor si deci gradul ridicat de securitate pe care utilizatorul il are. Pe Linux nu este nevoie de antivirus si nici de alte programe care sa va asigure securitatea.

Unul dintre cele mai importante obiective ale dezvoltatorilor de Linux este crearea unor medii extrem de sigure, iar pana in prezent s-au mentinut la si peste nivelul asteptarilor.

Apectul: personalizare sau nu

Windowsu-ul are un singur mediu desktop, care iti permite o oarecare personalizare. Mediul de lucru s-a schimbat de la o versiune la alta, dar nesemnificativ(wallpaper-e). Introducerea interfetei aero pe Windows 7 a adus un aer de prospetime dar si necesitatea de a investi sume deloc de neglijat in reactualizarea,  modernizarea si dotarea pc-ului cu parti mult mai puternice.

In mediul Linux exista mult mai multe medii grafice, adaptate utilizatorilor si caracteristicilor pc-ului lor, precum gnome, kde, xfce, etc. Aceste medii grafice pot fi puternic personalizate de catre utilizator dupa gusturile si nevoile proprii. Absolut totul poate fi schimbat.

Teme care pot fi descarcate gratuit stau la dispoozitia utilizatorului oricand si pot transforma radical si fara bataie de cap mediul de lucru. Puteti instala mai multe medii grafice pe aceeasi distributie.

Asadar puteri alege sa fiti conservatori sau deschisi la minte, adica sa ganditi. Va recomand sa instalati si voi o distributie linux alaturi de Windows, sau macar sa incercati un live CD pentru a verifica toate cele spuse mai sus.

PS: Initial, cand auzeam de Linux gandeam cu indiferenta la fel ca marea majoritate a posesorilor de pc, ca nu merita nici macar sa testez. Eram ignorant si nu deschideam ochii, dar toate acestea au trecut. De cativa ani utilizez Linux si intru pe Windows doar atunci cand vreau sa ma enervez. Pur si simplu Windows-ul NU MERITA!

MAI JOS AVEM CATEVA CLIPURI CU PRINCIPALELE SISTEME DE OPERARE BAZATE PE LINUX:

UBUNTU 12.04

Linux Mint

Open SUSE 12.1  KDE

Open SUSE 12.1

IATA SI UN TEST FACUT INTRE MAC, WINDOWS 7 SI UBUNTU. CINE CREDETI CA A PORINIT CEL MAI REPEDE? REZULTAT INCREDIBIL!