Windows sau linux. Care merita?
O sa luam drept puncte de referinta Windows 7, cea mai apreciata versiune de windows al momentului si Ubuntu 11.10, cea mai apreciata versiune de Linux de astazi.
Gratuit vs „pe bani grei”
Pentru pc-ul tau trebuie sa faci multe alegeri si sacrificii. Una dintre cele mai importante decizii este cea legata de sistemul de operare pe care pc-ul tau va rula. Utilizatorii romani se impart, din acest punct de vedere, in trei mari categorii:
a. Cei care vor sa traiasca legal, desi nu oricine isi permite, si care vor sa aiba somnul linistit noaptea. In cazul acestora, o copie licentiata de Windows 7, de baza si cu limitari importante, costa de la 500 de lei in sus. O copie completa poate depasi cu mult 1000 de lei, in unele magazine apropiindu-se de 1500 de lei.
b. cei carora le place riscul si care aleg sa pirateze o versiune de Windows. Un numar enorm de romani folosesc copii piratate care ii supun unor riscuri de securitate extrem de mari. In primul rand te poti trezi cu politia la usa sau cu invitati surpriza pe calculatorul tau, care sa iti monitorizeze cam tot ce faci si sa iti fure datele personale – virusi.
c. cei care aleg si legea si gratuitatea. Ubuntu, Linux Mint, Fedora, Debian, Mandriva, OpenSUSE, etc., pot fi descarcate si utilizate gratuit de catre oricine fara sa se supuna vreunui risc deoarece sunt softuri libere, adica siteme de operare pentru pc-ul tau gratuite. Oricine se pricepe poate face parte dintr-o comunitate a vreunei distributii Linux si poate ajuta la dezvoltarea acesteia. Nu va fie teama, update-urile care va sunt trimise sunt controlate la sange de catre fundatiile sau firmele care sustin aceste distributii.
Rapiditate vs „please wait”
Personal consider ca am pierdut luni bune din viata mea asteptand ca Windows-ul sa se „miste” in timp ce „admiram” gogoasa de la cursor cum se invartea in gol. De foarte multe ori solutia era restartarea pc-ului si riscul de a pierde date importante sau de a nu mai porni dupa restart.
Dupa cum este extrem de bine stiu de catre utilizatorii Microsoft, indiferent ce versiune de Windows folosesc, sau oricat de puterinic este pc-ul, va trebui deseori sa astepti minute bune pana poti rula o aplicatie. Odata pornita te poti trezi din senin ca aplicatia ta se blocheaza lasandu-te cu ochii in soare.
Cu foarte mare greutate poti utliliza simultan mai mult de trei patru aplicatii. Rapiditatea acestui sistem de operare a lasat, lasa, si dupa cum se „misca” baietii destepti de la Microsoft, va continua sa lase de dorit.
Tot din propria experienta constatati ca in timp windows-ul va functiona din ce in ce mai greu, singura solutie fiind, intr-un final, reinstalarea sistemului de operare, adica timp pierdut si multi nervi.
Desigur si Windows-ul poate rula la fel de rapid ca si linuxul dar in acest caz sunteti nevoit sa nu instalati nici un program in plus fata de cele ce vin si chiar sa le dezinstalati pe cele deja existente.
Daca va intrebati de ce Windows-ul functioneaza deseori in reluare? Raspunsul este simplu si transant: Windows-ul este construit prost si mentinut asa cu buna stiinta. In jurul sau s-au construit adevarate industrii. Programele care repara si optimizeaza sistemul, sau cele care-i asigura securitatea nu si-ar mai avea rostul, si banii nu s-ar mai putea face asa de usor pe seama utilizatorilor inconstienti, daca erorile Windows-ului ar fi reparate.
Linuxul este, conform studiilor, cu mult mai rapid decat orice versiune de Windows. Chiar daca il testati de pe o versiune de live cd o sa constatati ca este cu mult mai rapid. Aplicatiile vor porni, vor functiona si se vor inchide extrem de rapid.
Nici trecerea timpului nu va ingreuna Linuxul.
Cu virusi sau fara?
Windows-ul nu poate functiona in siguranta fara un program antivirus. Este nevoie de bani pentru un program antivirus bun dar si de multa rabdare deoarece acesta incarca sitemul de operare si il ingreuneaza excesiv. Cu toate aceste securitatea nu iti este garantata existand intotdeuna o marja de eroare.
Nu o sa insistam prea mult asupra riscurilor de securitate deoarece cred ca toata lumea s-a confruntat cu o astfel de problema si stie la ce sa se astepte.
Unul dintre cele mai solide argumente pentru a alege Ubuntu sau orice alta distributie de Linux este lipsa virusilor si deci gradul ridicat de securitate pe care utilizatorul il are. Pe Linux nu este nevoie de antivirus si nici de alte programe care sa va asigure securitatea.
Unul dintre cele mai importante obiective ale dezvoltatorilor de Linux este crearea unor medii extrem de sigure, iar pana in prezent s-au mentinut la si peste nivelul asteptarilor.
Apectul: personalizare sau nu
Windowsu-ul are un singur mediu desktop, care iti permite o oarecare personalizare. Mediul de lucru s-a schimbat de la o versiune la alta, dar nesemnificativ(wallpaper-e). Introducerea interfetei aero pe Windows 7 a adus un aer de prospetime dar si necesitatea de a investi sume deloc de neglijat in reactualizarea, modernizarea si dotarea pc-ului cu parti mult mai puternice.
In mediul Linux exista mult mai multe medii grafice, adaptate utilizatorilor si caracteristicilor pc-ului lor, precum gnome, kde, xfce, etc. Aceste medii grafice pot fi puternic personalizate de catre utilizator dupa gusturile si nevoile proprii. Absolut totul poate fi schimbat.
Teme care pot fi descarcate gratuit stau la dispoozitia utilizatorului oricand si pot transforma radical si fara bataie de cap mediul de lucru. Puteti instala mai multe medii grafice pe aceeasi distributie.
Asadar puteri alege sa fiti conservatori sau deschisi la minte, adica sa ganditi. Va recomand sa instalati si voi o distributie linux alaturi de Windows, sau macar sa incercati un live CD pentru a verifica toate cele spuse mai sus.
PS: Initial, cand auzeam de Linux gandeam cu indiferenta la fel ca marea majoritate a posesorilor de pc, ca nu merita nici macar sa testez. Eram ignorant si nu deschideam ochii, dar toate acestea au trecut. De cativa ani utilizez Linux si intru pe Windows doar atunci cand vreau sa ma enervez. Pur si simplu Windows-ul NU MERITA!
MAI JOS AVEM CATEVA CLIPURI CU PRINCIPALELE SISTEME DE OPERARE BAZATE PE LINUX:
UBUNTU 12.04
Linux Mint
Open SUSE 12.1 KDE
Open SUSE 12.1
IATA SI UN TEST FACUT INTRE MAC, WINDOWS 7 SI UBUNTU. CINE CREDETI CA A PORINIT CEL MAI REPEDE? REZULTAT INCREDIBIL!
Un articol foarte bun. Sustin in totalitate cele scrise de autor. Eu folosesc OpenSUSE acasa si la birou. Incet dar sigur creste si tentatia colegilor mei de a utiliza linuxul. Pe 5 dintre ei i-am corupt. Pe windows intru ocazional.
Felicitări. Un articol bine scris, bine structurat, elegant argumentat.
Ca vechi „Linux-ist” (de vreo 17 ani), confirm – susțin toate afirmațiile privind această clasă de platforme – sisteme de operare și aș mai adăuga multe privind fiabilitatea și siguranța serverelor configurate pe platforme Linux (apropo de utilizarea la noi a .XP-ului chiar șî pe post de server de plăți bancare)
Acesta este al doilea an consecutiv de cand folosesc Ubuntu, si sunt foarte multumit de ce a ce imi ofera.
La inceput era dificil, dar cu un pic de rabdare si atentie mam obisnuit cu utilizarea lui.
Nu am de comentat altceva decat sa confirm cele scrise din acest articol.
Cele scrise in articol sunt din pacate adevarate!
Utilizarea windows-ului a ajuns o distractie costisitoare si cu multe batai de cap.
Da ai complet dreptate. „Linux pwns Win big time”, dar la faza cu virusii…pe linux nu sunt virusi ci doar exploituri
E folosesc Linux din 2007. Am început cu Ubuntu 7.04 după asta am mai încercat câteva distribuții de linux (Knoppix,Kubuntu,Mandriva,Fedora etc) dar am rămas tot pe Ubuntu.Prima data în dualboot cu Windows XP am folosit ,dar după ce am familiarizat cu sistemul am rămas numai cu Linux.E sigur la mine a fost mai ușor ca eu nu joc pe calculator.După părerea mea numai asta a rămas deja punctul forte pentru care multi și dacă au încercat și a plăcut ce au văzut,au abandonat pentru ca nu poate sa joaca cu jocurile cu ce au obișnuit sa joaca pe Windows.
http://www.whylinuxisbetter.net/index_ro.php?lang=ro
Da aveti mare dreptate in legatura cu sistemele de operare Linux. Exista totusi si un „dar”, folosesc windows-ul (piratat bine inteles) de mai bine de 7 ani sincer sunt satul de el pana peste cap tocmai pentru motivele enumerate in articol dar in momentul in care am trecut pe linux m-am lovit de o problema destul de mare si anume am placa video ATI RADEON 9800 series. Daca stie cineva un driver cu care sa functioneze ok vreo versiune de linux as fii foarte recunoscator sa ma anunte si pe mine SPOOKIE76@yahoo.com.
Da aveti mare dreptate in legatura cu sistemele de operare Linux. Exista totusi si un „dar”, folosesc windows-ul (piratat bine inteles) de mai bine de 7 ani sincer sunt satul de el pana peste cap tocmai pentru motivele enumerate in articol dar in momentul in care am trecut pe linux m-am lovit de o problema destul de mare si anume am placa video ATI RADEON 9800 series. Daca stie cineva un driver cu care sa functioneze ok vreo versiune de linux as fii foarte recunoscator sa ma anunte si pe mine SPOOKIE76RO@yahoo.com.
Incearca LINUX MINT. Sigur va functiona. Bafta
Cred că alegerea unu sistem de operare ar trebui făcuta nu după cost ci după ceea ce îţi oferă ! Daca sistemu X imi satisface toate necesităţile fără bătăi de cap îl aleg gratis sau nu!
Da , așa este .
Cum folosești o placă de sunet , de exemplu : Delta 1010LT de la M-audio la care nu ai driver pentru Ubuntu ?
Cum instalezi programe de editare de muzică pe Ubuntu ?
Cum instalezi un midi controller pe Ubuntu ?
Nu problema instalării Linux-ului este cea care mă împiedică să-l folosesc ci doar ceea ce îmi poate el oferi să fac.
Interfața unui OS contează enorm atât timp cât nu ai timp de pierdut cu al regla și al face să ruleze după cum vrei . Nu e timp pentru toate : și să stai de ajustări , să te chinuiești să alergi după drivere sau să te scremi să faci tu drivere . Ori facem programare ori altceva . Un pilot de curse nu face mecanică și vopsitorie sau tinichigerie ca să piloteze , la fel și un medic , nu face electrotehnică , electronică sau programare în C++ ca să consulte sau să opereze. Un țăran care-și vinde roșiile la tarabă nu are Harvard-ul sau Științele economice ori algebră vectorială studiată ca să-și vândă roșiile alea .
Windows-ul e mult mai facil și prea legat de toate soft-urile și aplicațiile existente pe piață pentru cumpărătorul de rând . Windows-ul are un monopol , ca să zic așa , pe piața hardware . Gândiți-vă la drivere . Are bugg-uri , se virusează e o manea de OS dar , poți să faci ceva cu el . Chiar și cel mai incult , sau tânăr om îl poate utiliza . E mai facil . Dar nu asta e cel mai important la el . E important ce am spus mai sus.
ATENȚIE : Cele mai grele aplicații , care utilizează foarte mult CPU ,RAM sau VIDEO și alte resurse hardware , utilizează MAC OS . Exemplul aplicațiilor de editare grafică : Adobe , Corel etc și cele de editare și prelucrare audio .
Eu nu am văzut să lucreze lumea în ProTools , CUbase SX în Linux !!! Numai folosind MAC OS sau jaful de Windows .
În momentul în care firmele producătoare de software și hardware vor face cea ce fac pentru Windows ( și o mână spală pe alta , adică și Microsoft face reversul ) și pentru Linux atunci voi trece pe Linux .
Dacă utilizați Pc-ul pentru multimedia , gaming și browsing , atunci treceți pe Linux deși , mă îndoiesc că utilizatorii de care sunt interesați de ce am spus mai devreme vor accepta Linux-ul , începând cu prima etapă : formatarea și instalarea lui . Mă îndoiesc că un gamer obișnuit , un internaut bolnav și de messenger , mai puțin de skype , ori de youtube va accepta o linie de comandă și o interfață mai greoaie mai aridă ori niște comenzi mai puțin facile, cu toată stabilitatea Linux-ului .
Nu știu ce jocuri , foarte populare cum sunt : World of warcraft , Call of duty , merg pe Linux offline sau online .
Poate mă lămurește cineva avizat .
Eu aș prefera MAC OS și un pc de genul : DESKTOP PRO ajustat hardware la vreo 14 mii de euro . Ăsta e pc . Restul sunt praf și pulvis .
Respect .
Din pacate nu e chiar asa cu ce spui tu acolo, uite aici aplicatii rulare cu wine :
– internet explorer din windows – http://i.imgur.com/MbDrm.png
– aplicatia paint din windows – http://i.imgur.com/HSnfr.jpg
– adobe dreamweaver cs 4 – http://i.imgur.com/Ko7DQ.png
– dreamwaver 8 – http://i.imgur.com/4vW06.png
Plus multe altele, astea sunt doar cateva exemple din ce folosesc eu pe linux,iar pe partea cu jocuriile gasesti o multime de jocuri care merg rulate pe linux sub acceasi aplicatie „wine” call of dutty,etc..
Poti consulata lista compatibilitatiilor aici :http://appdb.winehq.org/
Iar in cea ce priveste driverele asa cum specifici tu, totul depinde de configuratia sistemului tau si se pot instala fara nici o problema,sau le poti configura din kernel (nucleul linux),daca ai nevoie de un anumit driver gasesti support pt linux pe pagina oficiala a producatorului,deci partea cu driverele nu e o problema
Wine is still under active development. Not every program works yet, however there are already several million people using Wine to run their software.
Cine folosește internet explorer ? De ce l-ar folosi ? E praf și pubis . Se pare că nu ai citit ce am scris anterior. Și conform cittatului luat de pe site vorbim de meci ? Lucrăm cu beta sau programe în dezvoltare ? Nu e profesional . De loc.
Stii care e culmea?… Si MAC OS si Linux au la baza UNIX, deci cu putina rabdare si noroc vor fi dezvoltatori care sa-ti ofere tot ceea ce e pentru MAC OS sub Linux. Deja exista o multitudine de variante – soft echivalent. Mai e o chestiune. Cei care fac software pentru UNIX indiferent de varianta ofera contra-cost si pentru Linux. Asta la vista!
Nu mă puteam abține să nu îl contrazic pe domnul de mai sus.Să fie clar pentru dânsul că Ubuntu nu e Jamurile lui Gates.La Windows doar ai nevoie de drivere și să instalezi aplicații de uz general.La Ubuntu nu este nevoie.Cum se instalează aplicații sau se dezinstalează, e deosebit de simplu ,dacă accesezi centrul software Ubuntu.Acolo vei găsi și alternative la Auto Cad, Photoshop și chiar clone ale jocurilor de Windows, cum ar fi Diamond mine și altele.Aplicații de muzică sunt câte vrea, numa să intre pe categoria de Multimedia .Logic nu este un sistem de operare pentru „ciobanii informatici”(cei ce instalează Windows piratat,îi opresc automatic updates că e piratat, în loc să instaleze actualizările dar numai care trebe, instalează aplicații cu next,next,finish, din care unele descărcate de pe net cu tot cu key, refuză sau ignoră din prostie securizarea manual a sistemului precukm și optimizarea,etc),cât despre Mac, va deveni un Windows în cel mai scurt timp, deoarece din ce în ce mai mulți viruși apar pentru el, ceea ce se vede și la Windows, deci orice e close source devine vulnerabil la atacuri informatice mai deverme sau mai târziu,căt despre faptul că windows e facil, e fake adică nue tot una software gratis sau industria software ce este srict legată de acest Windows, industrie-afacere unde se învărt bani grei, producătorii de antiviruși,producătorii de jocruri fac bani frumoși de pe userii de Windows, bine cu excepție celor ce priatează chiar și antivirușii, că de jocuri nu mai spun , ca nu am întâlnit gamer ce să nu aibă cel puțin 3 piratate de nu mai multe.
Inca n-am incercat pana acum nici o versiune de Linux, Ubuntu sau ceva asemanator! Totusi, din ce in ce mai multe informatii ma determina sa incep sa folosesc Ubuntu 😉 Mult succes tuturor!
Mai degrabă, îți recomand, dacă tot vrei Ubuntu, Kubuntu că seamănă mai bine cu Windows 7 sau dacă ai folosit Windows Xp atunci recomand Xbuntu, deoarece trecerea de la Windows la interfața Unity(personal mi se pare aiurea total, mai bine lăsau Gnome2-ul, înca un motiv în plus să rămân lka Ubuntu 11.04 până mai are înca suport)va fi destul de grea și vei fi dezamăgit sau poate vei spune că e mai greu de lucrat p0e Linux decât pe Windows, și ai șanse mari să te întorci la Windows, sau de ce nu Pc linux OS, vei fi cucreit de interfața grafică și mai ales dacă te ține încearcă full KDE-ul, e plin de aplicații și jocuri,Mandriva iar este bun sau chiar red hat.
been there done that
tot degeaba nu merge, nu am reusit nici macar sa instalez. Ubuntu am instalat cu no graphic CD
1. TE ROG SA CAUTI PE INTERNET PASII PE CARE TREBUIE SA II URMEZI INCEPAND CU DESCARCAREA IMAGINII DE LINUX, ARDEREA EI PE CD SI INSTALAREA.
2 NU SUNT MOTIVE PENTRU CARE SA NU FUNCTIONEZE, UNDEVA TREBUIE SA FIE O EROARE ORI O PROBLEMA TEHINICA A PC-ULUI TAU.
3 INCEARCA SI LINUX MINT SAU OPEN SUSE.
BAFTA
Eu unul folosesc mac osx si sincer nu as mai renunta la el. La fel linux, centos ca si server insa nu ca si os pe calculatorul personal. singura problema cu mac os este ca programele sunt scumpe si nu prea exista variante crackuite… sincer nu am auzit sa intre politia in casa peste careva ca are windows piratat pe calc dar in fine… daca e vorba de o firma, atunci da, pirateria e riscanta
eu folosesc linux in paralel cu windows de mai bine de 8 ani. Am folosit mai multe distributii de linux, ramanand in cele din urma la opensuse care mi se pare ca este distributia cea mai robusta, cea mai usor de folosit si cea mai adaptabila atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Dar as vrea sa adaug faptul ca articolul de fata este foarte subiectiv si nu reuseste sa redea o imagine adevarata despre situatia actuala a sistemelor de operare de pe piata. Windows-ul nu este chiar asa de slab cum este prezentat in articol si cand spun asta ma refer la teste facute de cunoscatori (phoronix.com) unde, de exemplu in rularea unor jocuri 3D mari consumatoare de putere de calcul, windows-ul iese mai mereu invingator comparativ cu linux. Si da, puterea unui sistem de operare este data de programele scrise pentru el iar aici windows cu cele cateva milioane ale sale, nu poate fi infrant.
Desi am pe laptop numai Ubuntu ,totusi windows ramane favorit la multi utilizatori ,windows 7 este aproape perfect. L-am incercat.
Perfect pentru ce anume?Pentru tras pielea de pe oamnei, vulnerabiol la viruși ca și bunicii lui? nesigur pentru datele din calculator deoarece poate să nu mai pornească în orce moment? Dacă vrei un program cum trebuie trebuie să îl cumperi și asta înseamnă câtea zeci sau sute de dolari, că restulmgratuite îs ba știfturi ba programe ce îs create în scopuri publicitare pentru a te convinge că el în„the best” și să cumperi versiunea contra cost(mare), și lista continuă, de ce să dai bani pe ceva ce poți avea moca și legal, iar dacă știi ce faci poți face chiat tu o distribuție sau un remix de linux fbazat pe o distribuție , dar înbunatațită fată de aceea, și apoi să îl distribui și celorlalți.Sunt lucruri mult mai frumoase decât banii sau pirateria, că din inconștiență românii piratează, contrbuind la răspândirea virușilor pe internet, asta în cazul în care nu au devenit victimele acestora zic eu
Personal sunt un mare fun linux. Insa uneori ma intreb… oare e atat de stabil si rapid pentru ca nu poti face nimic cu el? (in afara de browsing si office).
Adica, de exemplu, am o licente de win7. L-am tinut pentru browsing si office o perioada. Nu m-a dezamagit chiar deloc. Apoi am pus un joc, apoi doua si n-a mai mers la fel nici browsingul nici office-ul. Apoi am pus un Adobe Photosop try version. A inceput sa mearga naspa de tot. Deci cat face ce face linux-ul… e ok si windows-ul. Parerea mea.
In schimb ramane problema banilor si a virusilor.
Nu ai încercat și jocurile pe linux?Unele mi se par chiar mai interesante, deși îs mai simple ca interfață grafică, sau chiar clone ale celor de Windows, dar unele se pot emula cu Wine sau play on linux, cât despre faptul că numai office și browsing poți face pe linux, e fals.Poți chiar să editezi multimedia, poți face și tutoriale video, poți să te uiți la tv poți asculta muzică, viziona filme în orce format vrei că nu mai ai nevoie de copdecuri, că le are deja instalate, etc
Da, linuxul a evoluat mult in ultimii ani. Am inceput sa iau contact cu linux-ul in 2006 si pot afirma ca s-a imbunatatit mult de atunci. Sunt cateva distributii foarte bune: mint, ubuntu, kubuntu, open suse etc. Dar Windows-ul ramane sistemul de operare preponderent in lume. De ce? Simplu. Incercati sa folositi cateva luni numai linux si veti vedea ca ori nu exista suficiente programe pentru ceea ce va doriti sa faceti, ori nu sunt suficient de compatibile cu programele de pe windows, ori dati peste vreun bug cand va e lumea mai draga. Stiu ce vorbesc, nu s-a intamplat altfel la nici o distributie linux pe care am folosit-o pana acum. Stiu ca Windows-ul e uneori lent, ca folosindu-l risti sa-ti virusezi calculatorul, ca multe programe sunt prea scumpe, incat esti nevoit sa le folosesti piratate si risti astfel sa-ti instalezi alti virusi etc. Dar e un sistem stabil, care primeste update-uri regulat si cu care nu ai probleme de compatibilitate. In plus, gasesti orice program doresti pentru el. Iar Windows 7 e net superior celorlalte versiuni de Windows de pana acum.
A nu se intelege de aici ca sunt impotriva linux-ului. Am o masina dual-boot si folosesc pe rand ambele sisteme de operare. As vrea sa pot folosi un sistem de operare si programe absolut gratuite, dar deocamdata nu pot. Daca majoritatea celor cu care lucrez folosesc windows-ul si fisierele facute de ei sunt in programe de Windows (grafice sau alte fisiere office), ca sa nu intampin probleme de compatibilitate sunt nevoit sa folosesc si eu office-ul de pe Windows. Si va rog sa nu-mi spuneti de wine, am incercat si eu sa-l folosesc, dar nu merge decat cu foarte putine programe de Windows.
Windows e sistemul majoritar în lume din cauza jocurilor, și nu că ar fi ceva de calitate, ci din cauza pacturilor tacite încheiate între micorsoft si producătorii de jocuri, aceștea neprezentând înteres pentru GNU Linux,pacturi scrise sau nu tacite sau „prin semne” ce se refră la obținerea de profit , numai atât, nu si calitatea aștepată.Ăsta este motivul principal poentru care wingoz este majoritar, că majoritatea userilor își pierd vremea jucându-se pe calculator.
Exista niste jocuri bunicele si pentru Linux.
SAl. Am primit un lpt cu linux mint instalat, insa……nu reusesc sa ma acomodez cu acest sistem. Mi se pare foarte ciudat. Sunt obisnuita ca pe ecran sa-mi pun ce shortcut-uri vreau, asa cum se poate face la win, insa pe linux nu reusesc. Imi apare numai o tampenie MeeGoo. Nu imi recunoaste mess-ul. O alta ciudatenie pe care am intalnit-o, am pus un stick, s-au vazut documentele de pe el, dar nu-mi aparea optiunea sa-l inchid ca sa-l scot, asa cum apare la win. Altceva, cand deschid o pagina de net, nu imi apar cele 2 optiuni minimize si maxi, am doar x de inchis. Sincer…..as vrea sa-mi pun win. Se poate? Apropo, lpt nu are CD, e d-ala mini.
Linux nu e windows.
Normal ca nu e la fel. Trebuie doar sa te obisnuiesti. Diferentele nu sunt mari. Chiar nu sunt. Daca nu te poti acomoda. Atunci chiar poti pune windows. Dar fara licenta il vei pune foarte des asa ca mai bine mai incearca. Pune intrebari. Inveti ceva nou…
Deci e vorba de MeeGo, cred că e vorba de un Acer( și au am un Aspire one D257 cu ecran de 10.1′).Se poate dar este mai greu, mai ales când vine vorba de Xp, că 7-le va rula foarte auiurea(l-am testat și nu se mișcă cum trebuie).MeeGo-ul este o distrbuție moartă de Linux, care actualmente nu se mai dezvoltă, nu e de mirare că e așa cum e, dar în locul tău decât să aleg windows piratat mai bine rămâi la Linux și îți recomand Ubuntu11.04 că se va putea instala foarte repede și ușor(next,next, finish) de stik usb, și după ce îl vei testa(că se poate testa înninte de instalare) vei vedea că poți să pui pictograme pe descktop și îl poți face chiar să arete ca windows 7(detalii eventual dacă îmi lași un mail), cu mențiunea că este soft proprietar și distribuția acestuia este ilegală, dar nu este iulegal să îl folosești, cu hardware-ul nu vei avea probleme, toate driverele sunt deja prezente și compatibile, sau aruncă o privire pe http://lupusinguratic.pro.tc iar la secțiunea de calculatoare și IT/linux/distribuții proprii vei găsi și Acer OS( un ubuntu 11.04 adaptat special pentru aceste tipuri de mini laptop-uri, pe care ți-l recoamd și în prezent rulează pe laptop=-ul meu, și este ok,) deci alegera este a ta.
Salutare! Am un Laptop Acer Aspire 5742G-374G50Mncc i3-370M 4GB 500GB nVIDIA GT 520M 1GB care este nou si free-dos si as vrea sa incerc sa folosesc pentru prima oara o versiune de linux. Credeti ca este potrivit linux-ul pt acest laptop? daca da, ce versiune imi recomandati? Mentionez ca o sa-l folosesc pt browsing, multimedia si gaming. Multumesc.
Ubuntu 11.10
sunt calculatoare destul de vechi si foarte slabe pe partea hardware,astfel incat daca instalezi un windows,sistemul „functioneaza in reluare”.Problema poate fi foarte usor rezolvata instaland o distributie linux,daca vei cauta pe forumuri,vei gasi o multime de solutii,iar in cea ce priveste siguranta,stabilitate,fiabilitate,performanta… linux este pe primul loc.
pt.cornel badea …va functiona brici pe laptop-ul tau (recomand ubuntu 10.04 LTS )
PS: am o distributie ubuntu de 5 ani si ceva… instalata si nu am avut nici o problema pana in prezent
Fratilor, ma ajuta si pe mine cineva cu un link? Pana acum vreo doua luni am avut dualboot (Linux+Windows 7). Totul era perfect atat timp cat aveam internet prin modem (RDS). De cand s-a modernizat reteaua si s-a trecut la fibra optica (conectare cu username si parola)……sincer…..habar nu am sa fac setarile conexiunii pentru Linux. Pe Windows 7, nu-i problema. Ma ajuta cineva cu un tutorial pentru setarile conexiunii pe Linux?
Multumesc anticipat!
Ce distributie (varianta) de Linux folositi ? Conexiunea de tip ADSL PPPoE de la RDS este o porcarie, dar se poate configura fara probleme sub majoritatea distributiilor de Linux.
http://sites.google.com/site/alexfirasplaceontheweb/home/connecting-via-adsl-pppoe-under-linux
Daca aveti nelamuriri, sint foarte dispus sa ajut.
Alex
11.04 Natty Narwhal
M-ar interesa setarile pas cu pas. Nu am avut timp sa studiez link-ul de mai sus (e posibil sa ma descurc cu ce e acolo, o sa incerc cand ajung acasa).
In caz contrar, las si o adresa de mail……
silviudumirescu69@yahoo.com
Multumesc mult!
Nu recomand Natty Narwhal cu interfata sa grafica greoaie. Recomand instalarea unei interfete grafice eficiente si usurele gen LXDE sau XFCE. Gnome cu Compiz este relativ lent dar e foarte practic si comod, mai ales smecheriile cu manevrarea ferestrelor.
Pentru conectarea la Internet deschideti o fereastra de terminal si tastati comanda:
sudo pppoeconf
Dati enter. Va cere parola. Introduceti parola de sistem
Apare un utilitar grafic de configurare a conexiunii PPPoE. La username dati delete la ‘username” si puneti userul de RDS. La password dati parola de RDS. Restul e simplu, doar dati enter. Setarile implicite sint cele corecte. Nu sint probleme.
Conexiunea poate fi stabila zile la rind sau luni intregi. Nu trebuie pornit nimic. Daca cumva se deconecteaza, dati comanda:
sudo poff dsl-provider
introduceti parola
apoi:
sudo pon dsl-provider
Daca sint nelamuriri, eu sint la alexafinarul@gmail.com sau/si 0770607699
ok, multumesc mult!
Pentru Diana: Cred ca ati primit un laptop cu Meego. Eu am testat Meego si nu imi place deloc. Eu folosesc Mint. Merge Messenger fara probleme (Pidgin), ferestrele se pot inchide (La drepta sus este X pentru inchis, + pentru maximize si – pentru minimize. Stick-urile, cititorul de carduri de memorie, CD-urile etc. nu sint o problema.
Pentru utilizatorii de RCS/RDS cu ADSL PPPoE, Fiberlink !
Ce distributie (varianta) de Linux folositi ? Conexiunea de tip ADSL PPPoE de la RDS este o porcarie, dar se poate configura fara probleme sub majoritatea distributiilor de Linux.
http://sites.google.com/site/alexfirasplaceontheweb/home/connecting-via-adsl-pppoe-under-linux
Daca aveti nelamuriri, sint foarte dispus sa ajut.
Alex
foarte adevarat si eu folosesc ubuntu in paralel cu windows pt ca am nevoie de yahoo messanger,daca nu as avea nevoie de yahoo as renunta definitiv la windows,linuxul e extraordinar,am incercat pidgin varianta pt messanger dar nu pot sau nu stiu,ma rog ,nu pot accesa camera web,stiu ca inca yahoo messanger nu functioneaza in linux
daca vrei poti folosi „kopete” ai si webcam,file transfer .Vezi screenshot http://i.imgur.com/SCzwF.jpg
asa e cosmen,multumesc am sa incerc varianta ta multumesc mult ne mai auzim
Pacat ca nu merge sunetul la yahoo mess.
Iata ce poate face Gnome _+ Compiz si Unity nu poate:
Compiz nu are doar rol decorativ, e foarte practic pentu manevrarea si vizualizarea ferestrelor de aplicatii. Si foarte comod.
TOATE BUNE SI FRUMOASE >> DAR CINE M-A AJUTA >CONTRA COST > SA-MI MONTEZE LINUXUL..???
nu ai nevoie de nimeni sa-ti instaleze sistemul de operare,e foarte usor, in schimb daca esti atent si urmezi cativa pasi dintr-un tutorial, vei invata repede si singur,daca te va ajuta cineva, nu vei intelege niciodata nimic… http://www.videotutorial.ro/?p=3315
Cum să îl montezi?ASi vrut să spui instalezi.Te ajut eu dar depinde de ce distribuție îi vorba
http://www.videotutorial.ro
Ai acolo destule tutoriale, pas cu pas, sa ti-l montezi singur.
Da, asa este ! Exista videotutoriale gratis pe Internet si manuale de utilizare gratuite. Plus, am gasit carti bune la biblioteca, dar se aplicau doar la Debian, Redhat si Mandrake. Acolo macar am citit despre programe despre care nu stiam. Dar mai exista si la librarii.
Intrebari pentru cei care au testat Oneiric Ocelot:
Cum se prezinta? „Merita” instalat? Cunosc tutorialul aparut pe http://www.videotutorial.ro in legatura cu Oneiric Ocelot, dar parca as vrea si alte pareri…….(cat mai competente)…..
Si o a doua intrebare: pe O.O. merge instalat Compiz? (Eventual, care este distributia care „se impaca” cel mai bine cu Compiz?)
cea mai buna distributie de la ubuntu privind stabilitatea si long term support este lucid-ul ubuntu 10.04
ok…..multumesc
Care este cea mai completă versiune de Linux / Ubuntu?
Iata imparatia fara virusi sustinuta de fanii linuxului este super sa vad ca pot sa utilizez linuxc cum este ubuntu11.10 x 64 ,ceea ce imi face laptopul sa merga ca formula 1 sustin la maxim utilizarea linuxului bravo celui ce la inventat Linus in 1994!! Succes celor care lucreaza l;a dezvoltarea acestuia!!! Se intampla akm ca uitanduma pe youtube culoarea este mov de ce?? pana akm nu am avut probleme!!!
Foarte bine zis 🙂 Windows, totusi, daca este intretinut bine poate rula fara probleme si dupa un an… intr-adevar nu ca in prima zi, Microsoft Security Essentials e un antivirus gratis, decent si nu solicita sistemul dar necesita Windows legitim. Eu unul am si Windows 7 si Ubuntu 11.04 pe laptopul meu si Windowsul il folosesc doar cand am nevoie de anumite aplicatii ce nu exista pentru Linux. Recomand Linux tuturor, booteaza super repede comparativ cu Windows care in cazul meu pe un laptop foarte performant dureaza chiar si mai mult de 5 minute… Linux in schimb, apas butonul de pornire, aprind o tigare si nici bine n-am pus bricheta jos ca am desktopul in fata 🙂
Pentru Daniel Gabriel:
Ai intrebat:
„Cum folosești o placă de sunet , de exemplu : Delta 1010LT de la M-audio la care nu ai driver pentru Ubuntu ?
Cum instalezi programe de editare de muzică pe Ubuntu ?
Cum instalezi un midi controller pe Ubuntu ?”
Latenta este o problema specifica Windows. In Linux nu te lovesti de asa ceva si nu ai nevoie de placi de sunet low-latency pt. input. Deasemenea exista suficiente softuri de editare de sunet, iar midi chiar nu este o problema!
A propos, de curiozitate eu am conectat o placa ESI UGM96 USB la un laptop care are instalat Ubuntu 11.10 si a mers instant, plug & play.
Am deasemenea impresia ca majoritatea percep aplicatiile Linux ca fiind simpliste si gratuite. Nu este asa! Si pentru Linux exista aplicatii comerciale, daca este nevoie de complexitate si performanta.
Deci, daca vrei sa faci muzica la nivel de amator in legalitate, nu ai nicio problema in a folosi Linux. Daca vrei sa pui un Cubase piratat…. se schimba treaba. Iar daca vrei sa faci muzica la nivel profesional, atunci banii nu ar trebui sa fie o problema.
Pentru detalii iti recomand doua site-uri:
http://www.linuxmusicproduction.com
http://audio.tutsplus.com/articles/general/29-music-making-apps-for-linux/
Referitor la gaming, nu Linux e „vinovat” de putinele titluri disponibile pentru aceasta platform, ci in principal copyrightt-ul detinut de Microsoft pentru DirectX, deci portarea unui joc care ruleaza sub WIndows + DirectX este ilegala, iar companiile producatoare considera ca nu este profitabil sa dezvolte jjocul si in varianta OpenGL care ruleaza pe Linux…
Dar, in general cine foloseste Linux a trecut de perioada de gaming 🙂
Iar daca ne raportam la domeniile „grele”, data-centers, networking, computer farms, virtualizare etc. Linux detine de departe suprematia.
O postare de la un tocilar informatician amator
– „Tot din propria experienta constatati ca in timp windows-ul va functiona din ce in ce mai greu, singura solutie fiind, intr-un final, reinstalarea sistemului de operare, adica timp pierdut si multi nervi.” – faptul ca nu stii sa intretii windows-ul este doar problema ta. Am windows 7 de cand mi-am luat PC-ul (aprox 2 ani) si nu am reinstalat niciodata. Windows 95-Me da, le reinstalam saptamanal. Dar vorbim de windows 7, nu de istorie.
– „Cu foarte mare greutate poti utliliza simultan mai mult de trei patru aplicatii. Rapiditatea acestui sistem de operare a lasat, lasa, si dupa cum se „misca” baietii destepti de la Microsoft, va continua sa lase de dorit.” – daca ai Pentium 2 da, alegerea e Ubuntu. Daca ai un PC decent Windows 7 este net peste. Tin deschis fara nicio problema pe 3 monitoare 2-3 jocuri + streaming youtube + winamp + skype + teamspeak si lista poate continua
– Intr-adevar costa. Si politia.. pentru windows copiat.. sa fim seriosi, sa nu o dam in Paranoya City 🙂
– o sectiune IMPORTANTA este aplicatii.. Cate aplicatii pot rula pe Linux vs Windows.. Pai.. sa vedem.. pe windows – orice. Pe Linux? Sa zicem ca sunt anumiti emulatori mai mult sau mai putin jalnici.. Jocuri? Sah si solitare.
Concluzie: Daca iti trebuie sa folosesti calculatorul pentru Facebook, Unix este alegerea optima. Sau daca esti destul de geek. Pentru orice altceva, Windows.
PS: Lucrez in domeniul IT de peste 5 ani si stiu ce vorbesc, (daca eu pot lucra cu Unix, nu inseamna caorice basic user poate lucra)
RASPUNS GRESIT! BRAVO!
Ba baiatule windowsul este bun dk ai versiune cumparata originala pentru ca il poti acualiza fara grija dar cu o versiune pyratata iti merge greu dupa doua saptamani grantat 100%,pentru ca nu-l poti actualiza crakurile facute de hackari sunt pline de virusi troieni adware spyaware malvaware si iti strica calculatorul mai ales dk nu ai antivirus pe bios. Incearca dk poti un windows cu auto activator la instalare sa vezi cum iti blocheaza systemul antivirusul de pe bios ceea ce deduce ca trebuie sa instalezi windows original cumparat pentru ca auto activatorul iti viruseaza biosul ceea ce duce la arderea calculatorului si il duci direct in service!!!! Deci,pentru un calculator fabricat dupa anii 2010 au antivirus in bios pe hard si ai doua variante ori cumperi windows cu licenta originala ori treci pe linux versiune gratuita si la linux nu ai nevoie de antivirus intrand pe oriunde pe net pe cele mai virusate siteuri si nu patesti nimik!!!
Asta cam asa este, din pacate. Linux este pentru utilizatori cu inteligenta medie sau mai mult.
Ba baiatule ca sa-ti mearga bine un windows trebuie sa fie cu licenta originala cumparata ca il poti actualiza dar dk ai un windows pyratat iti mergee greu maxim dupa doua saptamanii de la instalare pentru ca nul il poti actualiza si crackurile facute de hackari sunt pline de virusi ,troieni,adware,spyware malware, si mai ales daca nu ai un antivirus in bios in momentul in care instalezi auto activatorul ce apare la finalizarea instalarii viruseaza biosul ducand la arederea calculatorului si direct in service intra. Inceraca sa instalezi u windows piratat cu antivirusul activ pe bios(security Enabled asa apare in BIOS)sa vezi cum ti-l blocheaza biosul de nu poti sa-l mai instalezi!!.Deci,la un laptop sau calculator fabricat dupa nul 2010 au antivirus in bios ai doua variante 1. cumperi un windows original licenta originalal;2.folosesti un linux !!!! CORECT zis unde nu ai treaba cu virusii!!! TRAIASCA IMPARATUL NOSTRU LINUXUL! IMPARATIA FARA VIRUSI!!!!
Ce idiotenii pentru copii de tzatza ! Ati reusit sa speriati pe cineva cu astea ?
Cata,
Daca lucrezi de peste 5 ani in domeniul IT, inseamna ca stii sa calculezi si costuri…
Nimeni nu sustine ca Linux e o platforma de jocuri. In rest, poti face orice, la orice nivel, nu doar Facebook asa cum peiorativ ai spus incercind sa arunci in derizoriu o platforma excelenta din toate punctele de vedere.
Desi in momentul de fata Microsoft domina piata de sisteme de operare, in segmentul supercomputere Linux domina cu peste 90%… ceea ce spune ceva.
Super tare prezentarile pentru linux la prezenatarea ce s-a facut pentru utilizare ca viteza se fede ca ubuntu linuxul a castigat lupta si e pe locul intai!!!
Dati-mi, va rog, un virus care scoate fum din placa de baza !!!
Cauta pe net sau intreaba pe twitter pe cei de la anoymous si iti dau ei niste virusi ce sparge placa de baza DNS Changer si Zeus Trojan ce sparge IP si iti scoate fum din placa de baza!!!! Sau da un clic pe virusul care apare si spune ca esti al 999999 utilizator si poti castiga nu stiu cate miloane dar sa ai windows pe el instalat(pe calculator) si o sa vezi!!!!
Am Linux Mint cu Wine ! Daca e relevant virusul ar trebui sa topeasca Wine, sa scoata minereu de cupru din placa de baza si sa demagnetizeze hard diskul !
Pingback: My Homepage
Pingback: WINDOWS 8 – MEGA SCANDAL! AFLA DE CE ESTE ACUZAT MICROSOFT. INCREDIBIL!!! | Proiect "Minti DESCHISE"
Pai eu sunt un fan al jocurilor pe calculator. Care credeti ca ar fi alegerea potrivita pentru mine? Astept raspunsuri 🙂
Adevarat tot ce s-a spus mai sus , folosesc windows xp inca doar pt anumite jocuri iar alte distributii linux pt celelalte nevoi .
Am inceput cu sfatul unui prieten sa-mi instalez linux pe masina virtuala am incercat cu linux mint si la inceput mi sa parut o porcarie deoarece eram praf cu terminalul apoi vazand ca merge foarte greu pc-ul de la gramajoara de aplicatii am hotarat sa-mi pun si pe masina fizica(alt HDD) , zis si facut dupa care am hotarat sa folosesc o distributie mai puternica (DEBIAN) care de altfel ma impresionat enorm de mult . Treptat am inceput sa folosesc si ubuntu dar mi sa parut ca e prea simplu apoi am schimbat cu fedora , linux mint , archlinux, mandriva ,opensuse ,backtrack ,mageia ,puppy ,centos ,Gentoo etc.(curiozitatea ma facut sa incerc cat mai multe).
Am fost foarte impresionat cand am vazut ca toate distributiile linux merg mult mai repede decat produsele lui B.Gates , iar din toate mia placut cel mai mult debian si linux mint (mate si cinnamon). Momentan am linux mint cinnamon dar sincer mie doar de Debian fiinca nu sunt un utilizator foarte avansat .
Sunt foarte multe diferente intre linux si windows de la cer la pamant … pe windows costa iar pe linux e gratis totul.
Pt mine singurul dezavantaj ca sunt utilizator linux este atunci cand se fac distro -upgrade de la o versiune la alta dar prefer linux decat sa plang in pumni ca merge greu Pc-ul .
Sfatul meu este sa incercati toti care citesc articolul si sa aveti rabdare pana il intelegeti ca nu e greu .
PS: Si acum tin 2 stickuri blocate cu aplicatii si comenzi in terminal altele le-am invatat pe derost MERITA INCERCAT LINUX EU AM SPUS ADIO VIRUSILOR !
Salut la toti,
Stie cineva cum se face conexiunea PPPoE de la ra…. astia RDS & RCS pentru Linux Mint 15?
Am tot cautat si pe net dar………..
Vreau sa incerc Linux Mint 15 Mate dar nu stiu cum sa fac conexiunea, am scris si la rcs&…. dar nimic in m… m…i
Multumesc anticipat si numai bine la toti
Salut. Aici ai raspunsul (are si video) http://proiectmintideschise.wordpress.com/2013/05/30/ce-trebuie-sa-faci-dupa-ce-instalezi-linux-mint-15-oliva-sfaturi/
In terminal sudo pppoeconf.
Eu am folosit Slackware is Mandrake. Linux nu mi s-a parut greu de folosit citisem o carte despre Solaris si Unixware. Sunt doua motive mari contra Linux-ului:
1. Nu poti sa-l folosesti la nimic. Daca scrii un program pe el, trebuie sa pui la dispozitia utilizatorului si sursele. Avand sursele el nu mai are nevoie de versiunile ulterioare ale programului. Mai bine folosesc Windows care este cu surse inchise, iar ce scriu pe el este al meu.
2. Performanta si calitatea slaba a Linux-ului. Este mult mai incet decat Windows, si nu are o conceptie unitara, este facut din bucati. Nu are nimic original care sa-l personalizeze.
KDE este copie dupa GUI-ul Windows, mai are window managere care copie NextStep.
Cand Plan 9 a introdus un apel sistem original, Linux imediat l-a copiat cu apelul sistem clone(plus ca a copiat si sistemul de ferestre 8 si 1/2 cu 9wm). Pe scut Linux este un plagiator.
Nu mai spun ca nu-i scris deloc in spiritul Unix, are fastsystemcall(apel de sistem in stil Windows), terminologie Windows in numele surselor.
Pe scurt daca va place Unix platiti si luati UnixWare iar daca nu Windows 8. Solaris
nu mai conteaza ca Unix de cand i-au pus mizeria aia de Gnome.
Asta-i o prostie de la primul la ultimul cuvant.
Daca a fi o plagiatura, ar fi dat si castigat, in judecata de mult de Microsoft si de Aple.
Daca tie nu-ti place Linuxul e o alta treaba. Ai dreptul sa folosesti ce vrei.
Eu am argumente, tu deocamdata nu ai spus nimic care sa invalideze ce am spus.
Au facut sistemul de fisiere procfs, dupa ce Plan 9 a initiat ideea ca si procesele sa fie fisiere.
Cu ce seamana bara de start din KDE, nu cu taskbar-ul din Windows?
Cumva nu este adevarat ca programele scrise cu unelte Open Source nu sunt proprietatea ta?
Pt ce folosesti tu un calculator? Care este scopul lui? Nu dezvoltarea de programe? Pt
ca restul utilizarilor pot fi facute si fara un computer(contabilitare, proiectare, calcul stiintific).
Nu-i Linux o copie dupa arhitectura Unix? Sa copii ideile altora nu-i plagitat? Cei de la
AT&T nu-i dau in judecata, pt ca oricum n-au putut sa vanda Unix, iar Microsoft n-are de ce
pt ca Linux nu va ajunge niciodata la calitatea unui Windows, sistem facut de profesionisti pt bani, nu ca Linux de programatori care fac soft closed-source pt sisteme Unix la serviciu
si programe Open-source in timpul liber.
Asta-i nu va place ca lumea sa stie adevarul.
o postare de la un tocilar amator!am windows 8 pe calculator si nu am probleme mi-am instalat ubuntu in paralel cu windows pe acelasi hard dar nu se conecteaza la net poti sa ma ajuti cu asta si vreau sa mi instalez mint si open suse tot pe acelasi hard cu ubuntu si windows!dar poti sa-mi spui daca e o idee buna?ajuta-ma cu acestea si schimba-ti parerea asupra windows si microsoft pentru ca esti un ignorant si prost informat!!!!!!!
@Vlad Branduse, pt ce ai nevoie de doua distributii Linux pe calculator? Eu am incercat odata
Red Hat si era virusat. Cica Linux nu are virusi(de Bliss ati auzit). Si in ce fel folosesc protectiile
la scriere a executabilelor in fata virusilor de boot?
Astia de la Linux sunt penibili, au facut Lindows, acum fac Glendix ca sa aduca frumusetea din Plan 9 in Linux, ce mai copiatori ordinari.
Vad ca multi sunt platiti sa faca reclama Linux, ca doar cativa sa faca bani din programare, restul sa lucreze gratis pt IBM pe Linux. Fac reclama pt ca daca ar vorbi de o alternativa la Windows ar mentiona si alte sisteme nu doar Linux. SCO UnixWare ce are?
asta este parerea ta si o respect si nu de la tine astept raspuns poate calculatorul tau are o problema technica astept de la proiect romania!
Nu este adevarat deloc ce spui tu ignorantule (anti-Open Source)!Am iincercat ubuntu si linux mint si amandoua mi-au mers EXCELENT!Si nu nu scriu de pe windows!scriu de pe ubuntu!Schimba-ti parerea asupra linux pentru ca esti un ignorant incuiat si prost informat!
M-am intors la windows pentru ca la ubuntu am probleme la conectarea prin cablu si din pacate rds-rcs nu foloseste linuxul si am folosit exact aceleasi setari ca si dvs.Ce pot face?
Eu am incercat so Kubuntu si Xubuntu pe live CD so am bug cu Facebook si YouTube,nu she afiseaza calumea,ASA face si pe tablets,ca dupa ea scriu acum.Ma poate ajuta cineva?Si EU sunt pe router,ma poate ajuta cineva?
Incearca Ubuntu, mint, suse. Pentru-ca sa vezi daca merge sa nu cum, trebuie este indicat sa instalezi acea distributie, sa ii faci actualizarile care, sunt sigur, vor aduce si ultimele versiuni de browsere web cat si setu de codecuri complete.
Salut Dezinstaleaza flash plugin apoi instaleaza vlc si Gstreamer dupa care scrii in terminal sa fii root :
sudo apt-get install flashplugin-nonfree daca e pt ubuntu iar daca e pe debian sau mint merge asa apt-get install flashplugin-nonfree
Cred ca ai rezolvat problema .
Buna seara,ma bucur sa vad ca sunt si oamenii pasionati de altceva..Trebuie sa recunosc ca este un articol foarte bun ;sperand ca or sa mai fie si altii care sa-l inteleaga
Momentan sunt utilizator de mint,dupa ce am probat mai multe distributii linux,am ramas la mint17.1deoarece mi s-a parut ceea mai potrivita pentru mine,pentru carcotasi as avea rugamintea sa incerce anumite distributii dar sa-si foloseasca si capul ,ca din doua clicuri gata trec la pareri,normal pareri ce nu vor sa le auda nimeni.
Ubuntu nu are ce cauta in aceasta lista, il instalez pe 2GB RAM -> foarte lent, si windows-ul il bate, am bagat i7 , tot greu se misca, am tunat pc-ul, Ubuntu se joaca cu mine, cand bag windows 7 pc-ul se misca de 1000 ori mai rapid, Ubuntu nici macar cu i7 nu se misca bine!
Despre linux, am facut masini virtuale (VM) si sunt multumit, merge rapid cu 512MB RAM.
Despre windows, este gresit tot ce scrie pe site! La windows merg 15 metin2-uri simultan pe i7, 20 firefox-uri cu youtube si nu am primit nici-o eroare.. Despre teme, exista vreo 50 stiluri de Aero inclusiv setari de culoare etc., pe windows xp ma distram in teme imi schimam tema la fiecare ora si fiecare diferita..
Ubuntu abia porneste pe o masina virtuala tot cu 512MB RAM…
Amindoua merita. Depinde de ce faci cu calculatorul. Eu sint prieten cu Linuxul de la Red Hat 6, asadar din antichitate. Acum folosesc Fedora acasa, Win 7 la serviciu (aplicatiile CAD de serviciu nu sint disponibile in Linux). Doua sisteme foarte bune.