Prejudecati despre Linux…


Sunt extrem de multi romani care din comoditate, nestiinta, nepasare etc. gasesc foarte multe motivatii, atunci cand sunt aduse in discutie alternative la mult prea obositul Windows. Aparent obiective pentru acestia, dar complet eronate la o a doua privire, stupide chiar pentru cunoscatori. Este drept ca pe foarte multi nu-i intereseaza partea cu sistemul de operare, nu au si nici nu vor sa aiba habar cu ce se mananca un sistem de operare. „Marea masa” nu a incercat niciun alt sitem de operare in afara de Windows, asta nu este insa o piedica in vorbi contra alternativelor. Chiar daca nu are habar romanul isi da cu parerea…

Chiar daca pc-ul multora nu duce nici pe departe windows-ul xp, piratat de cele mai multe ori,romanii se incapatineza sa arunce pe „windows/ferestre” sume importante de bani in dotarea pc-ului cu componete noi, crezand ca, daca vor satisface cerintele hardware exagerate ale windows-ului, sitemul va functiona mai bine. Desi se conving apoi de inutilitatea investitiilor facute in upgradarea pc-ului, continua sa ignore alternativa Linux, pe care daca ar incerca-o, s-ar convinge ca au fost tinta unei jecmaneli „legale”, a unei batai de joc bine regizata care a beneficiat insa de ignoranta si lenea utilizatorilor.

Iata cateva consideratii gresite despre versiunile de Linux pe care le-am auzit de la diverse persoane.

LINUXUL ESTE GRATUI DECI, NU ESTE BUN!

Nimic mai fals. Trebuie precizat ca sunt si versiuni de Linux concepute pentru companii, care costa bani, dar nu acest aspect este important. Motivul pentru care linuxul este gratuit este unul extrem de clar. Versiunile de Linux sunt dezvoltate de specialisti, membri ai unei comunitati, care nu au drept scop obtinerea profitului, dar se ghideaza dupa principii superioare celor strict economice – inca mai sunt si oameni care nu au banul drept Dumnezeu. Filosofia acestora este simpla: programe de calitate gratuie pentru ca toata lumea sa isi permita sa utilizeze un calculator.

Sa luam drept exemplu Ubuntu.

„La baza Filozofiei Ubuntu, a Libertății Software-ului, stau următoarele idealuri:

Orice utilizator trebuie sa aibă libertatea de a descărca, rula, copia, distribui, studia, partaja, modifica și îmbunătăți propriul software pentru orice scop, fără a fi obligat să plătească nici un fel de taxe de licență.
Orice utilizator trebuie să aibă posibilitatea de a utiliza propriul software în limba pe care o preferă.
Orice utilizator trebuie să aibă la dispoziție toate oportunitățile pentru a utiliza software-ul, chiar dacă suferă de dizabilități.

Software-ul produs și inclus în distribuția noastră reflectă această filozofie.”(sursa: http://ubuntu.ro/despre-proiect/)

NU A AUZIT NIMENI DE EL, DECI NU IL FOLOSESTE MULTA LUME

Incorect. Nu au auzit cei care nu s-au interesat sau care nu folosesc asa de des pc-ul precum si cei si care au universul limitat doar la ce le ofera Microsoft. In general acestia, sunt oamenii care, urmeaza turma chiar si in prapastie.

La nivel mondial, exista un monopol detinut de Microsoft extrem de dificil de spart. Cu toate aceste, desi Windows-ul este pe primul loc in materie de utilizatori, numarul celor care utilizeaza Linuxul este intr-o continua crestere. Daca mai punem la socoteala ca au aparut sisteme de operare pentru telefoane, bazate pe Linux, atunci putem spune ca Linuxul creste rapid.

ESTE SARAC IN APLICATII

Nimic mai fals. Sunt o sumedenie de programe care ruleaza si pe Windows si pe Linux si sunt extrem de multe care pot fi utilizate folosind Wine. La toate acestea mai adaugam programele care ruleaza doar pe Linux.

Comunitatile Linux au realizat alternative gratuie la marea majoritate a aplicatiilor Windows. Marea diferenta este ca pe Linux orice aplicatie este gratuita neexistand fenomenul software-ului piratat. Interesant este ca aceste alternative sunt mult mai producttive decat programele ce ruleaza doar pe Windows.

Chiar credeti ca sunt nebuni care sa munceasca enorm pentru o aplicatie si aceasta sa se adreseza doar catorva persoane?

ARE O INTERFATA URATA/ARATA URAT

Prin poporul ignorant s-a inradacinat ideea ca Orice versiune de Linux arata urat la capitolul interfata. Total gresit!.

Pe Linux ai libertate totala in ceea ce priveste personalizarea desktop-ului. Totul poate fi schimbat in functie de dorintele utilizatorului.

Mai mult, pe Linux sunt mai multe medii grafice, spre deosebire de Windows, care se mandreste doar cu unul singur. Aceste medii grafice schimba radical aspectul desktop-ului, fiind adaptate in functie de resursele pc-ului sau de dorintele utilizatorului. Momentan cele mai folosite medii grafice sunt: Gnome, Kde, Xfce, etc.

TREBUIE SA CAUTI DRIVERE SI CODECURI

Versiunile noi de Linux isi instaleaza singure driverele si codecurile necesare in momentul instalarii sau dupa prin actualizari.

ESTE COMPLICAT

Linuxul nu este complicat. In mintea multora s-a creeat o confuzie nu doar din cauza lipsei de informare, dar din cauza multor vanzatori de pc-uri, care vand cu Linux preinstalat, dar versiuni invechite sau care necesita cunostinte avansate in domeniu. In felul acesta, poate printr-un acord (secret?) cu Microsoft, utilizatorul se va speria cand va vedea ecranul negru pe care clipeste cursorul, primul sau contact cu Linuxul fiind unul oarecum traumatizant.

Trebuie stiut faptul ca Linuxul s-a adaptat din ce in ce mai mult utilizatorilor simpli care, desi vor descoperi ca arata diferit fata de windows, totul este (mai) logic si accesibil. Unui copil care n-a mai folosit niciodata pc-ul, i-ar trebui mult mai putin timp sa se familiarizeze cu Linuxul decat cu Windows, fapt ce evidentiaza o mai buna organizare a functiilor sistemului.

NU SUNT JOCURI

Marile companii producatoare de jocuri nu se inghesuie sa scoata versiuni compatibile cu linuxul deoarece au intelegeri cu Microsoft. Este greu pentru ele, si contrar filosofiei acestora, sa puna la dispozitie jocuri gratuite. De asemenea, cei care folosesc linuxul, au renuntat de ceva timp la jocuri. Cu toate acestea, sunt extrem de multe jocuri disponibile si pe linux. La o cautare atenta pe Google, o sa le descoperiti. Daca decideti sa folositi ubuntu atunci centrul de soft va sta la dispozitie.

Sunt nenumarate jocuri, facute special pentru Windows, care pot fi utilizate si pe linux folosind Wine.

Asadar, pentru siguranta, rapiditate, eleganta stabilitate si libertate eu recomand Linux (Fedora, Ubuntu, Open Suse, Mint, Debian, etc. . Aveti de unde alege). Trebuie sa il testati voi nu sa acceptati drept adevaruri general valabile tot ce auziti prin vecini.