OpenSUSE – merita nota 10


 

Desi la ora actuala exista o puternica suprematie a distributiei Linux Ubuntu, bazata pe Debian, exista si alte distributii de care trebuie sa stiti si pe care trebuie sa le incercati neaparat. Una dintre cele mai mature si solide ditributii majore de Linux, orientata atat spre incepatori cat si spre profesionisti, este OpenSUSE.

Putine distributii de Linux sunt asa de bine lucrate si cu o asemenea atentie acordata detaliilor precum OpenSUSE. Din experienta personala pot spune ca OpenSUSE este cea mai stabila distributie Linux a momentului, cea mai rezistenta, cea mai bine inchegata, printre cele mai elegante, usor de folosit si sigur in topul aprecierilor comunitatii Linux. Comunitatea OpenSUSE este  numeroasa si puternica.

Sponsorizata de Novell, recent cumparat de Attachmate, OpenSUSE isi are radacinile in anul 1994, fiind printre cele cele mai vechi distributii de Linux. Aceasta a reusit sa reziste in timp, sa se dezvolte, sa ajunga si sa se mentina in de top de ceva vreme.

In momentul actual sistemul de operare OpenSUSE se afla la editia 11.4. Distributia este centrata atat pe desktopul KDE, fiind distributia care a integrat cel mai bine acest mediu grafic, cat si gnome. Ciclul de lansare a versiunilor este odata la 8 luni, spre deosebire de Ubuntu care lanseaza o versiune noua odata la 6 luni. Incepand cu versiunea 11.4 poate fi instalat si gnome 3. (Cele mai bune rezultate in utilizarea gnome 3 le-am avut pe Open SUSE.) OpenSUSE poate fi descarcata de pe site-ul http://www.opensuse.org/ atat in varianta cd cat si dvd. Se intaleaza rapid si extrem de usor, iar in timpul instalarii trebuie sa alegeti una dintre cele trei interfate grafice KDE, GNOME sau XFCE.

Conform WIKIPEDIA, unul dintre punctele forte ale distribuției este suita de programe de instalare și configurare YaST, una dintre cele mai mai avansate și mai prietenoase dintre echivalentele sale din lumea Linux. Nu pot fi decat de accord cu aceasta parere.

Printre alte atuuri ale acestui proiect mai trebuiesc scoase in evidenta rapiditatea pe care o are si numarul mare de aplicatii pe care le ruleaza. Cu siguranta OpenSUSE inlocuieste perfect batranul Windows. Consider ca nu are rost sa mai repetam avantajele pe care Linuxul le are in fata ponositului Windows.

Spre deosebire de Ubuntu, OpenSUSE, nu vine la pachet cu codecurile mp3 si nici cu driverele placii video. Daca doriti sa utilizati gnome 3 trebuie insa sa aveti aceste drivere ale placii video instalate. Acest lucru se face extrem de usor, driverele putand fi descarcate de pe site-ul producatorului. Driverele mp3 la fel de usor pot fi descarcate de pe fluendo.com

PS:

Pentru mine OpenSUSE ramane prima dragoste