Cum instalez mai multe sisteme de operare pe acelasi HDD?


Foarte mulți dintre români nu știu că pot rula mai multe sisteme de operare pe propriul PC. Celor care vor să încerce și alternativa și nu se blochează în delăsarea specifică poporului român, le propun o modalitate de instalare a mai multor sisteme de operare pe acelasi hard disk, respectiv un Windows (se poate și fără) și una sau mai multe distribuții de Linux. Sunt mai multe modalități, mai mult sau mai puțin complicate dar, pentru un utilizator simplu, aceasta este cea mai ușoară. Procedeul este extrem de simplu și nu durează mult.

Pentru început, trebuie precizat faptul că am testat pe propriul PC, fără efecte secundare, tot ce vă voi propune mai jos. Dacă printre noi se află persoane care pot sugera și explica și alte modalități prin care pot fi instalate mai multe sisteme de operare, atunci o sa îi rog să facă acest lucru în secțiunea dedicată comentariilor.

Mai precizez și faptul că pe propriul hard disk eu am instalat un Windows 7 și alte patru distribuții de Linux (OpenSUSE 12.3, Linux Mint 14, Fedora 18 și Ubuntu 12.10). Le-am instalat pe toate în medii grafice diferite: Ubuntu în Unity, Linux Mint în Cinnamon, Fedora în Gnome 3 și OpenSUSE în KDE. Toate au farmecul lor și toate merită avute, nu doar testate. În funcție de cum mă trezesc dimineața, decid, la bootare, pe ce sistem intru 🙂 .

Pentru a instala una sau mai multe distribuții de Linux, aveți nevoie de un program cu ajutorul căruia să creați sau să modificați partiții în ext3 sau ext4, de una sau mai multe distribuții bootabile, de Linux (live CD/DVD), dar și de un Windows deja instalat.

1. Realizati partiții de  minim  10 GB (recomandat ) în ext4 pentru Linux – atâtea partiții câte disitribuții de Linux doriți să aveți instalate. Vă recomand pentru partiționare Hiren’s Boot CD. ATENȚIE! Asigurați-vă că mutați datele de pe partiția pe care urmează să o redimensionați sau ștergeți pe alta partitie sau pe un suport extern.

2. Instalați prima dată Windows-ul (daca nu era deja instalat).

3. Instalați distribuția de Linux pe care o doriți, urmând pașii sugerați. Puteți instala câte distribuții de Linux doriți, depinde însă de mărimea hard disk-ului si de deschiderea voastră spre explorare.

Atenție!* Va trebui să instalați primele pe hard distribuțiile de Linux cu extensia în rpm (Fedora, OpenSUSE, Mandriva și derivatele), iar cele bazate pe Debian și pe Ubuntu (Ubuntu, Linux Mint etc.) la final, dupa ce ați instalat celelalte distribuții. Este recomandat ca ultima distribuție instalată să fie Ubuntu sau un derivat. Fedora, OpenSUSE, Mandriva vor vedea uneori doar Windows-ul și pe ele însele la bootare, celelalte distributii de Linux nu vor fi văzute. Să nu vă speriați după ce o să constatați că, deși ați instalat Fedora înainte de OpenSUSE, acesta nu o sa vă vadă decât Windows-ul. Problema se va rezolva după ce o să instalați o distribuție bazată pe Ubuntu. Ubuntu instalat la final are rolul de a reface grubul și de a vedea și celelalte distribuții de Linux.

*Ultimul Linux instalat este cel ce va controla grubul. De câte ori vor fi efectuate actualizări majore, pe celelalte distribuții de Linux, acestea vor afecta și grubul. Exista posibilitatea, dacă efectuați o actualizare majoră pe OpenSUSE, Fedora sau Mandriva, ca dupa ce aceasta a fost efectuată și sistemul restartat, să nu mai puteți accesa la bootare acea distribuție de Linux pe care s-a făcut actualizarea. Va trebui să intrați pe ultimul Linux instalat (Ubuntu sau un derivat) și să faceți o actualizare de grub, tastând în terminal următoarea comandă:    sudo apt-get update grub

Spor la explorat!