Ubuntu – 200 de milioane de utilizatori


Recent, la Budapesta, Mark Shuttleworth, fondatorul Canonical, compania din spatele distributiei Linux Ubuntu, a facut o declaratie care poate fi catalogata drept extrem de indrazneata. Acesta spera ca pana in 2015 numarul celor care vor utiliza Ubuntu sa creasca si sa sa se stabilizeze undeva in jurul cifrei de 200 de milioane. Sansele sa isi indeplineasca obiectivele, tinand cont ca Ubuntu a devenit o alternativa reala la Windows, sunt mari.


De ceva vreme mari companii din domeniul comunicatiilor, si-au indreptat atentia asupra Linux-ului, propun solutii bazate pe acesta, pentru telelefoane mobile sau tablete. Nokia, Samsung, Google sunt brandurile cele mai cunoscute ale momentului care au investit in crearea unor sisteme de operare bazate pe Linux. Poate ca nu stiati dar Androidul de pe telefonul dumneavoastra este de fapt un Linux.

Gradul ridicat de siguranta, rapiditatea si stabilitatea net superioare oricarei versiuni de Windows, existenta unui numar urias de aplicatii, precum si lipsa oricaror costuri ale sistemului de operare si ale aplicatiilor acestuia, atrag un numar din ce in ce mai mare de noi utilizatori. Acestia au parasit in enorma lor majoritate sistemele de operare Windows, nemultumiti fiind de gradul scazut de securitate al acestora, instabilitatea, lentoarea si cerintele uriase de sistem, caracteristice produselor Microsoft.

Practic, utilizatorul modern pune la mare pret timpul care, in conceptie actuala, inseamna bani. Nu multi mai accepta sa iroseasca timp pretios, si implict sa piarda bani, asteptand pornirea aplicatiilor, reinstaland Windows-ul sau ingrijindu-i ranile provocate de virusi. Putini mai sunt cei dispusi sa investeasca in hoarde de aplicatii care sa asigure Windows-ului un minim de functionalitate.

Intolerabila tendinta a Microsoft si a companiilor capusa din jurul sau de a jefui pur si simplu utilizatorul, speculand defecte  implementate deliberat, dar extrem de profitabile, s-ar putea intoarce impotriva sa. In scurt timp, marea masa a utilizatorilor vor fi tentati sa incerce alternativa care, culmea, este gratuita si superioara. Dintre acestia, extrem de putini mai revin la Windows.

Este o realitate incontestabila faptul ca numarul utilizatorilor de Linux, si implicit de Ubuntu, este intr-o continua crestere gratie avantajelor pe care distributiile bazate pe sistemul de operare Linux, le au in fata principalului adversar, dar si gratie frustrarilor acumulate de utilizator de-a lungul timpului fata de Windows. La toate aceste motive mai adaugam si suturile pe care si le aplica in DOS mamutul Microsoft, cu un maxim de profesionalism, in incercarea de a pasa utilizatorului vina proastei functionari a produselor sale.

Microsoft a inteles pericolul reprezentat de nemultumirea din ce in ce mai vizibila a utilizatorilor si tocmai din aceasta cauza  va face o miscare indrazneata in viitorul apropiat, renuntand la folosirea brandului Windows. Noile sisteme de operare create de Microsoft vor avea cat de curand o alta denumire. Dupa cum Microsoft ne-a invatat, acestea au toate sansele sa isi schimbe aparenta nu insa si esenta.

Cum nu toti au bani pentru a-si achizitiona un sistem de operare mai bun decat Windows-ul, ma refer la Mac OS,  solutia logica este migrarea pe Linux. Trebuie precizat si faptul ca Mac OS-ul este o ruda oarecum apropiata a Linuxului, care insa nu functioneaza decat pe produsele Apple.

Pe langa rezolvarea frustrarilor acumulate gratie Windows, Linux-ul in general si Ubuntu in foarte multe cazuri, aduce o experienta noua utilizatorului.

Pentru a usura migratia de la Windows spre Ubuntu, Canonical incearca sa il simplifice, sa il faca mai atragator si sa usureze interactiunea dintre sistemul de operare si utilizator. Este o realitate ca Ubuntu a evoluat cel mai mult in acest sens. Este cea mai usor de folosit dintre distributiile de Linux, de ceva vreme. Prin introducerea noului mediu grafic Unity odata cu versiunea 11.04, s-a incercat o redesenare a interfatei dar si sa se adapteze sistemul de operare la noile dispozitive cu touch screen. Unity este la inceput de drum, un drum care se arata interesant si promitator.

In cativa ani vom asita la o schimbare a raporturilor de forte pe piata sistemelor de operare. Microsoft, ca orice gigant suprasaturat de profit, care reactioneaza greu la schimbari „gratie” propriei greutati, marcat si de o puternica autosuficienta dar si fara ambitia de scoate ceva superior pe piata, va fi singurul perdant.

La o prima vedere, planul este nerealizabil dar la o analiza mai atenta descoperim ca Mark Shuttleworth are toate sansele sa isi indeplineasca obiectivele, deoarece Ubuntu devine pe zi ce trece o alternativa reala si gratuita la Windows.