5 ALTERNATIVE la Windows XP, Vista, Seven sau 8


Daca ai decis, in sfarsit, sa incerci si ceva diferit fata de Windows XP, Vista, sau 7, probabil saturandu-te pana peste cap de piratat, si de instabilitatea, reinstalarea repetata, lentoarea, si hergheliile de virusi care isi fac veacul pe aceste sisteme de operare marca Microsoft, te invit sa iti deschizi mintea si sa constientizezi existenta unor alternative.

De ceva vreme, dominatia sistemelor de operare pentru pc este detinuta de  Microsoft cu diversele sale variante de Windows. Acest lucru nu se datoreaza faptului ca aceste produse  Microsoft sunt cele mai bune ci datorita unor intelegeri intre producatorul american si dezvoltatorii de soft sau fabricantii de pc-uri, laptop-uri sau tablete. Este adevarat si faptul ca, cei din tabara concurenta, in afara  de Apple, nu au investit sume colosale de bani in publicitate precum a facut Microsoft. Ironia face insa ca un produs gratuit, open source, sustinut de o puternica comunitate, sa fie net superior fata de ceva care costa bani multi si care cere bani multi si dupa ce a fost achizitionat. Windows-ul este cel mai raspandit si cunoscut sistem de operare pentru pc-uri  pentru-ca  cei de la Microsoft si-au vandut bine marfa dar si pentru-ca presa, in general, nu abordeaza si astfel de subiecte.

De ceva vreme, pe segmentul sistemelor de operare, Linux-ul a intrat puternic in joc. Acum are loc o rapida dezvoltare a Linux-ului, pe masura ce dezvoltatorii si producatorii de hardweare, ii realizeza potentialul. Si pana acum cele mai puternice servere sau pc-uri din lume rulau Linux, insa acum acesta se deschide spre utilizatorul simplu. Se vorbeste, asadar, din ce in ce mai mult, despre sisteme de operare bazate pe Linux, ca alternativa superioara, si culmea gratuita la Windows. Linux-ul este open source si din aceste motive va ramane gratuit.

Ubuntu 12.04*

Este cea mai buna alternativa la Windows, fiind sistemul de operare aflat pe locul 3 la nivel mondial, datorita faptului ca:

-este extrem de stabil;

-este usor de folosit si intuitiv;

-beneficiaza de zeci de mii de aplicatii gratuite;

-este cu mult mai rapid decat orice versiune de Windows;

-mult mai eficient cu resursele pc-ului; (ruleaza perfect atat pe configuratiile mai vechi cat si pe cele de ultima generatie)

-cu mult mai stabil si solid (nu se restarteaza, nu ofera ecrane albastre, nu trebuie reinstalat odata la 3 luni, nu necesita programe de intretinere sau antivirus);

-este gratuit si legal;

-nu exista pericolul virusilor;

-poate fi „adaptat” si „customizat” dupa dorintele utilizatorilor;

– beneficiaza de suportul comunitatii open source;

-este compatibil cu o gama extrem de  diversa de componente hardweare;

-este deschis publicului

Linux Mint

Este bazat pe Ubuntu, fiind la fel de prietenos ca acesta si, alaturi de celelalte calitati enumerate mai sus ale sistemului de operare Ubuntu, Linux Mint nu necesita pregatiri suplimentare dupa instalare. „Scos din cutie” poate fi rapid utilizat deoarece programele de baza sunt deja instalate. Remarcam si diferenta de design intre cele doua sisteme de operare.

OpenSuse

Aceleasi calitati demne de invidiat precum  cele enuntate mai sus in cazul Ubuntu sau Linux Mint, doar ca utilizatorului simplu ii este mai dificil sa se acomodeze cu Yast. Este necesar sa  stapanesti o serie de cunostinte mai complexe despre Linux. Eu, personal prefer OpenSuse.

Fedora

In general noutatile pe Linux apar pentru prima data pe Fedora. Necesita ceva cunostinte, dar este prietenos, solid si plin de calitati.

Mac OS X

Apartine Apple, si poate rula doar pe sistemele si configuratiile acestei firme. Puternic dar inchis, si scump, fara prea multe aplicatii gratuite, acest sitem de operare este alegerea celor ce vor sa fie la zi in moda sau care sunt fani Apple.