Ce faci daca pe 9 IULIE ramai fara internet?


De ceva vreme un zvon, ce va deveni realitate, ii terorizeaza pe internauti. Acestia  se vad pusi in situatia extrem de dificila ca pe data de 9 iulie sa ramana fara internet. Se estimeaza ca la nivel mondial cateva milioane de calculatoare, ce ruleaza diverse versiuni ale sistemului de operare Windows, dar si Mac-uri, ar fi infestate cu unul dintre cei mai celebri virusi ai momentului ” DNSChanger ”.

Acest virus se presupune ca ar fi infectat mai mult de jumatate de milion de pc-uri doar in SUA. In fapt, troianul ” DNSChanger ” iti dezactiveaza antivirusul, incetineste viteza de trafic si  forteaza calculatoarele virusate sa navigheze pe diverse site-uri de internet, clona ale unor site-uri reale, create in scopul unor escrocherii. Pentru a face acest lucru, virusul modifica  setărilor DNS ale calculatoarelor.

Conform http://www.2012en.ro

După ce au descoperit escrocheria, FBI a înlocuit serverele rău-intenţionate cu unele surogat, însă soluţia a fost temporară de la bun început. Data limită până la care FBI a decis să ţină aceste servere-surogat în funcţiune era 8 martie. Ulterior, termenul a fost stabilit pentru 9 iulie. Când le vor închide, sute de mii de oameni din toată lumea ar putea rămâne fără internet.

AICI VERIFICI DACA AI ACEST VIRUS

Situatia este una deosebita  in Romania unde, in proportie de peste 95%, Windows-ul pe care romanii il au instalat pe pc-uri, indiferent de distributie, este piratat sau neactualizat. Daca mai adaugam si faptul ca enorma majoritate a romanilor nu au, sau nu utilizeaza un program de securitate  de genul antivirusului corect, atunci situatia devine critica, deoarece sistemul de operare, neactualizat, piratat si neprotejat de  antivirus, este o prada extrem de usoara pentru virusi.

In cazul in care pe 9 iulie calculatorul tau va renunta sa se conecteze la internet, nu ai prea multe solutii.

 Prima solutie (SERVICE-ul)

In acest caz trebuie  sa te prezinti cu pc-ul sau laptop-ul la un service in speranta ca „baietii destepti” il vor curata de virus/virusi sau reinstala sistemul de operare. Este insa destul de periculos deoarece pierzi informatia stocata pe hard dar te poti trezi si cu piese lipsa sau inlocuite din pc sau laptop, ca doar santem in Romania. Si asta nu este tot –  Atentie daca pc-ul este in perioada de garantie trebuie sa mergi neaparat la service-ul recomandat de producator deoarece risti sa iti pierzi garantia – in cateva saptamani el va fi reparat

A doua solutie (REINSTALAREA ACASA A WINDOWS-ului [piratat sau nu])

Aceasta consta in reinstalarea sistemului de operare  dupa ce in prealabil  reformatezi de lunga durata – si in totalitate  –  hardul. Atentie insa la versiunile de Windows pe care le instalezi – acestea nu trebuie sa fie piratate deoarece nu sunt deloc sigure si risti sa scapi de un virus si sa dai de altii. Solutia este sa scoti din buzuntar mai mult de 1000 de lei pentru o versiune nepoiratata, legala si cat de cat normala de Windows 7 sau Vista.

Inainte de formatare si reinstalarea sistemului de operare poti descarca si arde pe un cd sau stick ultima versiune de Ubuntu sau Mint in scopul recuperarii datelor cele mai importante pe care le ai pe hardul pc-ului. Iti recomandam cateva stick-uri generoase ca spatiu de stocare pe care sa muti amintirile personale pastrate pe pc. Este recomandata o formatare totala a hardului deoarece virusul se poate multiplica si ascunde practic oriunde.. Degeaba reinstalezi Windows-ul daca virusul se afla pe celelalte partitii – acesta va reveni mai repede decat te astepti.

Solutia a patra – si cea recomandata consta in descarcarea (la un prieten din moment ce ramai fara net) unei imagini a unei distributii de Linux si instalarea acesteia pe pc-ul tau. Ubuntu, Mint, OpenSuse, sunt distributii de Linux extrem de usor de instalat de pe un CD sau stick. In plus aceste sisteme de operare pot fi testate direct de pe cd sau stick, acestea comportandu-se ca si cum ar fi instalate, iar mai apoi, daca iti place cum se comporta sistemul de operare, ai obtiunea instalarii. Aceste distributii de Linux sunt cele mai cunoscute si raspandite si in plus  sunt gratuite si legale spre deosebire de Windows. Vei scapa definitiv de virusi!

Dupa cum probabil ati remarcat calculatoarele care ruleaza Linux  nu au fost implicate in acest „scandal”, deoarece Linux-ul este printre cele mai sigure sisteme de operare.

Iata cateva articole in care argumentam de ce este Linux-ul cea mai serioasa alternativa pentru tine:

Windows sau linux. Care merita?

Prejudecati despre Linux…

Cum instalez mai multe sisteme de operare pe acelasi hard?

5 ALTERNATIVE la Windows XP, Vista, Seven sau 8

Ubuntu – 200 de milioane de utilizatori

UBUNTU sau Windows 7/8. Care merita!? VIDEO

UBUNTU 12.04 “Precise Pangolin” (~Furnicarul Meticulos) “dur şi de lungă durată, de încredere, solid ca o stâncă şi bine apărat”

Linux MINT 13 “MAYA” – sistemul de operare PERFECT pentru laptop-uri si pc-uri

Linux Mint 13 Maya

Ubuntu 12.04

OpenSuse 12.1