Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal a fost lansat! Este perfect!


Imagine

Momentul mult asteptat al lansarii unei noi versiuni al celui mai apreciat sistem de operare open source a sosit. Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal a fost lansat astazi la ora 20:00, ora Romaniei.

Ca de fiecare data, de ceva vreme incoace, pagina oficiala, de unde se poate descarca acest sistem de operare pentru desktop si laptop-uri, a cazut pret de mai multe zeci de minute, gratie interesului manifestat de cei dornici sa foloseasca noul Ubuntu 12.10.

Trebuie precizat faptul ca interesul pentru acest sistem de operare creste de la an la an gratie avantajelor de necontestat pe care acesta le are in fata competitorului direct – Windows 7/8.

Fara pretentia de a epuiza subiectul, subliniem ca atuurile cele mai importante pe care zecile de milioane de utilizatori le-au scos in evidenta sunt:  rapiditate superioara oricarei versiuni de Windows, lipsa oricaror costuri ascuse sau vizibile pentru achizitionare si utilizare – Ubuntu este gratuit -, existenta unui urias centru soft in care sunt disponibile zeci de mii de programe pentru download, lipsa virusilor, stabilitate si flexibilitatea ce il face extrem de usor de adaptat si folosit.

Revenind la lansarea de astazi, trebuie sa precizam ca noua versiune de Ubuntu aduce noutati destul de importante despre care se va vorbi mult de acum inainte si care il vor transforma in cel mai redutabil competitor al Windows-ului.

Se estimeaza ca la nivel mondial peste 50 de milioane de utilizatori folosesc un sistem de operare bazat pe Linux, iar cei mai multi dintre acestia, aproximativ 20 de milioane, folosesc Ubuntu.

Cele mai importante,  din numeroasele noutati pe care aceasta versiune de ubuntu le adduce, sunt:

-sistemul de operare nu mai poate fi instalat de pe cd deoarece  dimensiunea imaginii este de 800 MB. Incepand cu aceasta versiune Ubuntu va putea fi instalat doar de pe un stick usb sau utilizand un DVD. Decizia de a mari dimensiunea imaginii a fost luata de echipa Cannonical pentru a putea introduce noi aplicatii si facilitati intr-un mod cat mai direct.

– Unity  a ajuns la versiunea 6.8 care, intre noi fie vorba, arata si se misca excelent.

-au fost incluse si cele mai noi veriuni  ale programelor cu care Ubuntu vine preinstalat:  Libre Office 3.6.2., GNOME 3.6, Firefox 16, Thunderbird 16 etc.

-Kernelul  Linux a ajuns la versiunea  3.5.5

– centru soft, aplicatia care ne permite sa instalam programele in Ubuntu, a primit inbunatatiri pentru a fi mai rapid, si pentru a fi mai bine integrat in bara Unity

-Ubuntu One a primit, asemenea altor aplicatii, inbunatatiri si noi facilitati interesante prin adaugarea Ubuntu One Music Store si Ubuntu Music Streaming Web App.

-cea mai importanta inovatie este integrarea unor servicii web direct in sistemul de operare care ne permite sa folosim direct de pe desktop ,  fara a mai fi intermediati de browser, serviici precum Facebook, Last.FM, Ebay si GMail. Lista serviciilor va creste considerabil in viitorul apropiat.

-suport pentru UEFI Secure Boot

Noul Ubuntu poate fi descarcat atat pe versiune de 32 de bit cat si pe cea de 64 bit.

DESCARCA UBUNTU12.10 Quantal Quetzal