SCHIMBARE HALUCINANTA IN INVATAMANTUL PRIMAR


O idee grava  a pus stapanire pe mintea premierului tarii si anume de a-si baga nasul acolo unde nu are competente, sau poate este vorba de o poanta de la Ponta, cine stie… Acesta se vede mare reformator al invatamantului si doreste sa faca din scoala romaneasca pepiniera de cantareti, pictori si sportivi, cu totii extrem de credinciosi (ore de religie din clasa I pana in clasa a XII-a). Probabil Europa a observat ca romanii plecati in afara tarii sunt prea destepti, stiu prea multe sa faca si comenteaza cam mult! Comanda, din cate vad, este clara ca ziua – indobitociti definitiv tanara genereatie! Tara va vrea prosti, Europa are nevoie de forta de muna si atat, nu de oameni cu picioarele pe pamant!

Probabil se urmareste reducerea somajului in randul tot mai numerosilor absolventi ai facultatilor de Educatie Fizica si Sport dar si gasirea unui pretext pentru tocarea de miliarde in lucrari de mantuiala si bunuri de calitate cel putin indoielnica, lucruri care vor fi necesare din moment ce disciplina Educatie fizica va deveni un obiect de baza, pe picior de egalitate cu Limba romana sau Matematica. Poate fi de asemenea si o tentativa de a baga zazanie intre cadrele didactice. Punem pariu ca se va da startul programului „Scoala din Chirpici si Hala de Sport”.

Este de-a dreptul descurajanta ideea „fixa” – Ponta a recunoscut acest lucru – si proasta, imi permit sa spun, a primului ministru de a dori, indiferent de consecinte, impunerea a  3 ore de educatie fizica la  ciclul primar. Este naucitor faptul ca acest domn, fara a avea vreo legatura cu invatamantul, se amesteca si ordona anonimului minstru al educatiei sa bage pe gat cele 3 ore de sport. Traditia basescului, care se amesteca, asemeni lui Ceuasescu, in tot ce misca, prinde bine si acum.

Eu nu mai suport ideea politicianului care se amesteca in tot si in toate! Ponta, tine-ti ideile fixe acasa, lasa specialistii sa decida, nu tu! Apropo, cu cati specialisti te-ai consultat pana ai decis?!

Pe scurt ideea fixa a premierului tine de impunerea – elevilor clasei a III-a si a IV- a – 2 ore precum si a unei ore de „joc si miscare” adica tot de educatie fizica, indiferent de formulare.

Desigur ca orice schimbare este prezentata in scopul „inbunatariirii” situatiei deja alarmante existente in tara in cazul tinerii generatii. Initiatorii scot in evidenta faptul ca elevii nu mai fac miscare ci stau toata ziua la televizor sau pe Internet. Corect, dar vina apartine exclusiv parintilor. Copilul cat sta la scoala nu se uita la televizor.

Daca mai luam in discutie si faptul ca foarte multi profesori de educatie fizica sunt deseori acuzati de parinti de comportamente aberante, gratie limbajului, atitudinii si in general a modului in care isi fac orele, problema este si mai grava. In plus, programa scolara la educatie fizica este descuranjanta pentru copii, standardele sunt pentru atleti si gimnasti de performanta. Copilul este chinuit, torturat la propriu de programa scolara si ajunge sa urasca ora de educatie fizica. In plus in afara de fotbal, hanbal si gimnastica nu gasim altceva la orele de sport si sunt atatea sporturi atragatoare.

O alta problema tine de lipsa, sau slaba echipare a salilor de sport. Tovarasii de la Bucuresti – se vede de pe Marte acest lucru – toata ziua clocesc in fotoliu si habar nu au care este realitatea din tara. Salile de sport sunt extrem de slab dotate – niste hale aproape goale, prost construite, in care ploua, dar care au costat miliarde –  acolo unde ele exista (scolile generale), de dusuri nici vorba. In plus, in mediul rural, multi parinti isi subalimenteaza copiii. Vor mai avea ei energie sa mai faca ce le cere programa scolara?

Sunt extrem de curios daca profesorii sau specialistii au fost consultati.