UBUNTU 13.04 – Te trezeste la viata!


UBUNTU 13.04 – Te trezeste la viata!

UBUNTU 13.04 – Te trezeste la viata!

Proiectul Ubuntu continua cu un succes din ce in ce mai rasunator. Cea mai cunoscuta si populara distributie Linux, Ubuntu, a marcat astazi lansarea versiunii 13.04 – nume de scena “Raring Ringtail” una dintre cele mai bune, solide si eficiente versiuni de pana acum. Astazi, Ubuntu a mai facut un pas important spre a fi cunoscut, testat si utilizat ca sistem de operare pentru PC-uri, secundar sau primar, de catre  o mare parte a utilizatorilor pierduti, sau in curs de a fi pierduti de catre Microsoft si nu numai. Cunoscatorii si utilizatorii cu vechime nu mai au nevoie de a fi convinsi.

Descarca UBUNTU 13.04 de AICI (32 bit) -785 MB

Descarca UBUNTU 13.04 de AICI (64 bit) – 785 MB

Rivalul numarul unu al sistemelor de operare dezvoltate de Microsoft -cunoscute sub numele de scena „Windows”- si anume UBUNTU, aduce noutati interesante si destul de importante odata cu noua versiune. Practic, Canonical mai face un pas destul de important spre cresterea gradului de mediatizare a sistemului de operare,  sporirirea numarului de utilizatori si  fidelizarea acestora care, conform surselor, depasesc cu mult 20 de milioane.

CITESTE SI : „Ce trebuie sa faci dupa ce instalezi UBUNTU 13.04”

Contextul din acest moment, de care Canonical si Mark Shuttleworth incearca sa profite, este unul extrem de favorabil Linux-ului in general si distributiei Ubuntu – cea mai cunoscuta distrbutie Linux – in particular. Sa nu uitam ca piata tabletelor si a telefoanelor inteligente este dominata de Linux. Windows xp-ul va pierde suportul Microsoft in cursul anului 2014 (detalii AICI) lasandu-si utiliztorii cu ochii in soare, la mila virusilor si a erorilor de sistem iar Ubuntu ar putea fi vazut de cat mai multi, asa cum este el de fapt: solutia gratuita, puternica, moderna, stabila si eficinta, la produsele controversate ale celor de la Microsoft.

Ubuntu 13.04 ofera gratuit deoarece este open-source satisfactia utilizarii unui sistem de operare pentru pc-uri si desktop-uri complet, fara limitari si costuri. Cand spun complet ma refer la faptul ca Ubuntu iti permite sa faci aceleasi lucruri pe care le faceai pe Windows din punct de vedere al productivitatii si al  entertainment-ului  doar ca fara timp mort, stres si nervi – fara grija antivirusului si a programelor de intretinere, a licentelor, si a costurilor ascunse sau legale. Ubuntu este gratuit, iar programele/aplicatiile existente pe el depasesc – cateva zeci de mii – sunt alternative si solutii demne de incercat pentru cele existente pe Windows.

Windows sau linux. Care merita?

Cum instalez mai multe sisteme de operare pe acelasi hard?

Ubuntu 13.04 este recomandat tututor celor care vor sa scape de lentoarea, costurile ascunse si stresul provocat de Windows-ul fie acesta piratat sau original, deoarece aceaste probleme supara cu spor indiferent daca ai platit Windows-ul sau l-ai piratat.

Revenind la ultima versiune a distributiei Ubuntu descoperim pe langa un update de kernel, noi functionalitati ale mediului grafic Unity  (care trece la versiunea 7), menite sa ajute la o mai buna si placuta interactiune a utilizatorului cu sistemul de operare, temele, icoanele si animatiile au suferit si ele un update destul de benefic care dau sistemului de operare o nota de modernitate si eleganta greu de gasit la Windows. Aplicatiile majore au primit ultimele versiuni: (LibreOffice 4.0, Python 3.3, cea mai noua versiune a browser-ului web Mozila Firefox, etc.)

Tot cu UBUNTU 13.04  suportul oferit de Cannonical pentru versiunile non LTS (care nu au suport pe termen lung) este redus de la 18 la 9 luni in incercarea de a doza mult mai eficient efortul echipei care trebuia sa asigure pana acum si suportul versiunilor mai vechi in paralel cu dezvoltarea celor mai noi. Putem spune ca miscarea pare a fi una benefica deoarece vor avea timp mult mai mult pentru a planui si lucra la noile versiuni.

La capitolul rapiditate, noua versiune se face remarcata prin inbunatatiri vizibile cu ochiul liber. Sistemul de operare ruleaza / zburda extrem de bine pe configuratiile desktop si laptop mai vechi, readucandu-le la viata. Sa nu uitam si de faptul ca Ubuntu vine, dupa cum ne-a obisnuit,  cu marea majoritate a aplicatiilor uzuale gata instalate (suita office, playere video si audio,  un client de email, editoare foto, video si audio, aplicatii 3d, browsere web, DRIVERE si CODECURI *)  iar daca dorim sa instalam aplicatii suplimentare putem face acest lucru dintr-un singur click, utilizand centrul soft.

CONCLUZIA MEA ESTE CA UBUNTU 13.04 MERITA INSTALAT DEOARECE TE TREZESTE LA VIATA ATAT PE TINE CAT SI PC-UL TAU. INCEARCA-L SI NU VEI MAI RENUNTA LA LINUX!

*Firefox 20.0, Thunderbird 17.0.5, Nautilus 3.6.3, LibreOfice 4.0.2, Empathy 3.6.4, Totem (Videos) 3.6.3, Gedit 3.6.2, Deja Dup Backup Tool 26.0, Rhythmbox 2.98, GNOME Contacts 3.6.2, Brasero 3.6.1, Transmission 2.77, Remmina 1.0.0, Ubuntu Software Center 5.6.0 si GNOME Control Center 3.6.3.

Sfaturi UTILE!

1. realizeaza-ti un back-up inainte de instalarea sistemului de operare UBUNTU.

2. ruleaza-l mai intai de pe live dvd  pentru descoperi care iti place mai mult.

3. meniul start este extrem de logic dar daca vrei sa cauti un program rapid foloseste campul de cautare.

4. nu instala antivirus si niciun program de intretinere sau securitate – nu este nevoie.

5. nu instala programele ca pe Windows. Pe Ubuntu le instalezi din centrul soft  sau cauti un program pe Google si verifivci daca au versiune si Linux Ubuntu.

6. ruleaza mai intai sistemul de pe live DVD sau STICK USB. Daca sunt probleme in modul in care este afisat sau se comporta, ar fi mult mai bine daca l-ati instala pe un pc de proba (fara date pe hard)