Folosești Windows XP, Vista, Seven, sau 8? Trebuie să citești aceste rânduri!

Ajută campania prin distribuirea pe Facebook! Click pe imagine apoi LIKE + DISTRIBUIRE pe peretele tău.
Dacă pe pc-ul sau pe laptop-ul tău ai un sistem de operare Windows (XP, Vista, Seven sau 8) (piratat sau original), atunci trebuie să citești aceste rânduri.
Sistemele de operare enumerate mai sus se remarcă, după cum și voi ai simțit, printr-o serie de neajunsuri: funcționare greoaie și instabilitate – de foarte multe ori -, preț piperat, permanentul pericol al virușilor, necesitatea de a folosi programe de întreținere și antivirusi care îngreunează simțitor sistemul de operare, teama că oricând sistemul poate să crape și o sa fii nevoit să o iei de la capăt cu reinstalatul acestuia și nu numai etc. Nesiguranța datelor tale este mare iar timpul pe care Windows-ul ț-il cere doar pentru problemele sale este enorm – acum timpul costă bani. În plus, durează excesiv de mult să instalezi o aplicație sau întreg sistemul de operare, fără să mai punem la socoteală timpul mort în care se realizează update-urile sau momentele în care Windows-ul pare că este pierdut în spațiu și timp. Problemele sunt cu mult mai multe decât cele enumerate mai sus și fiecare dintre voi le-a simțit.
Dă LIKE paginii LINUX ROMÂNIA aici
Sincer, un utilizator de Windows este ca o vacă de muls: bani pentru sistemul de operare, bani pentru licențele anuale ale antivirusului și programului sau programele de întreținere, bani pentru suita office, adică bani pentru aproape orice – asta în cazul în care credeați că doar Windows-ul costă. Și după ce dai atâția bani, vezi că te lupți, ca să dau un exemplu, ore bune să elimini un virus (fară să fii pe deplin sigur că l-ai șters complet și că sistemul mai funcționează corect sau că nu știe tot globul pământesc parolele și datele tale bancare) sau să dezinstalezi nu știu ce toolbar băgat pe gât de nu știu ce program. Banii nu cumpără siguranță și stabilitate, iar asta se vede…
Puțini dintre români știu că există o REZOLVARE gratuită, legală, a problemelor de mai sus, ce ar trebui încercată de toți, asta în cazul în care nu sunt printre noi și masochiști :). Soluția constă în instalarea unui sistem de operare precum Linux MINT, Ubuntu, OpenSUSE etc. bazat pe LINUX. Dacă nu ați auzit de aceste sisteme de operare, aflați de aici ce este Linx-ul, precum și detalii -de aici- despre numărul utilizatorilor Linux și despre răspândirea acestuia – vezi și câte distribuții există. Pentru a mai calma spiritele vă mai zic doar că Androidul de pe majoritatea telefoanelor este Linux!
Dacă ești utilizator obișnuit „de pc”, atunci soluția este Linux Mint, Ubuntu, Open SUSE (etc.) adică un sistem de operare bazat pe LINUX.
Vei constata după instalare că pc-ul tău a revenit la viață, că rulează cu mult mai repede aplicațiile, că nu mai trebuie să folosești programe antivirus sau de intreținere care îți îngreunau și mai tare vechiul Windows, că instalezi aplicațiile extrem de simplu din două click-uri, precum faci pe Android, cu ajutorul unui centru soft excelent conceput, că nu are costuri directe și nici ascunse. În plus, mediul desktop este modern, elegant, logic și poate fi extrem de ușor personalizat și transformat începând de la teme până la modul în care arată ecranul de logare.
Vă recomand, în calitate de utilizator de mulți ani de Linux, să încercați o astfel de distribuție: Linux Mint (vezi detalii despre ultima versiune), Ubuntu (vezi detalii despre ultima versiune), Open Suse (vezi detalii despre ultima versiune), măcar de pe un live DVD, pentru a vedea diferența existentă între cele două concepte de sisteme de operare. Linux-ul nu trebuie să sperie pe nimeni, este extrem de ușor de utilizat, logic și bine structurat, nu îți irosește timpul și banii. Este extrem de interesant aspectul următor: enorma majoritate a celor care au testat o distribuție Linux nu s-au mai întors la Windows. Oare de ce?
DESCARCA Linux Mint 15 Olivia (CINAMON – recomandat- 32 bit sau 64 bit)
….
PS1: sunt momente în viață când trebuie să luăm decizii nu după cum ne ghidează masele/grupul de amici, ci după cum simțim că ne este mai bine. Remarc că, deși Linux Mint, ca să dăm un exemplu, este cu mult mai indicat deținătorilor de pc și laptop, extrem de mulți români se împotmolesc și renunță să îl instaleze deoarece s-ar face „de rușine” în fața prietenilor. “Cum băi, folosești tu Linucx când tot amărâtul are un Vindos șăpti”. Să trecem peste faptul că amărâtul nu are bani să cumpere un Windows licențiat și din cauza asta își reinstalează lunar sistemul? Din comoditate și uneori din prostie refuzăm să alegem și alte căi chiar dacă ele sunt mult mai facile. Trebuie să încercăm să ne depășim limitele și concepțiile și să descoperim și să folosim ceva superior. Linux-ul nu a ucis pe nimeni, dar a făcut multa lume fericită.
PS2: Peste 85% din cei cateva sute de români cărora le-am instalat Linux Mint, Ubuntu sau OpenSUSE au rămas la Linux, regretând perioada în care foloseau Windows-ul, adică timpul și banii investiți. Cât îi privește pe cei care au renunțat la Linux, ei bine, motivul invocat este că toată lumea folosește Windows! De ce eu sa trec pe Linux? Nu mai conta că și ei foloseau Linux pe telefon sau faptul că au constatat că într-adevăr un Ubuntu sau Linux Mint le readucea pc-ul la viață. Argumentul halucinant era dat de prieteni. Chiar nu mai știu ce să cred despre ei. IATĂ aici Prejudecăți despre Linux
PS3: Cei care vor urma sfatul meu și vor testa o distribuție Linux, trebuie să aflați că interfața grafică este extrem de ușoară și cu mult mai intuitivă decât cea de la Windows, că poate fi personalizată și că extrem de multe aplicații care rulează pe Windows au variante sau cel puțin echivalent pentru Linux. Pe Linux poti sa faci animație 3d, sa editezi video și audio, să scrii, să urmărești seriale, să ții legatura cu prietenii pe messenger, să navighezi pe internet, să asculți câtă muzică vrei, adica tot ce faci si pe Windows.
PS4: Această postare nu este un material promoțional deoarece Linux-ul este gratuit, este un răspuns la probleme pe care mulți dintre voi le-ați evidențiat. Sistemele de operare bazate pe Linux sunt o alternativă reală, gratuită, legală la ceva care costă mult și funcționează cu dificultăți.
NU TREBUIE SĂ VĂ FIE TEAMĂ DE NOU…! OMUL CÂT TRAIEȘTE ÎNVAȚĂ!
Citește și: Linux sau Windows, care merită?
Ubuntu sau Windows 7/8. Care merită?
5 ALTERNATIVE LA WINDOWS XP, VISTA, SEVEN SAU 8
CUM INSTALEZ MAI MULTE SISTEME DE OPERARE PE ACELAȘI HARD?
Vezi detalii despre ultima versiune Open SUSE
VEZI DETALII DESPRE ULTIMA VERSIUNE LINUX MINT
Linux MINT 15 – COLECTIE FOTO -CLIK PENTRU DETALII
Linux Mint 15 Olivia VIDEO

Linux Mint 15 Olivia – captura de ecran
Ubuntu 13.04
Pingback: FOLOSEȘTI WINDOWS XP, VISTA, SEVEN, SAU 8? TREBUIE SĂ CITEȘTI ACESTE RÂNDURI! | Proiect "Minti DESCHISE"
Aproape de acord cu cele spuse de tine aici. Este o solutie pentru acasa. Dar ce faci cu cei care lucreaza in mediul business? Intr-o companie unde sunt peste 50-100 statii? Unde baza este un ERP care intamplator, are baza de date MS SQL, sau Oracle? Si nu functioneaza decat pe Windows? Ce facem in cazul acesta?
O spun prin prisma faptului ca sunt admin-ul intr-o astfel de companie. Si vreau nu vreau, trebuie sa fiu prieten si cu Windows-ul. Bineinteles, am si masini Linux. Servere, normal. Dar ce fac cu utilizatorii? Lasand ERP-ul, CRM-ul deoparte, folosim cataloage electronice (aplicatii, nu simple pdf-uri), care… nu functioneaza sub Linux, doar sub Windows. Cu astea ce facem?
Intr-adevar, pentru home useri, Linux este de luat in calcul. Cel putin momentan, in mediul business, nu se poate pune problema.
o singura obiectie am,Linuxul nu are suport pt. jocuri,sunt foarte putine jocuri care ruleaza sub Linux.chiar daca este de preferat fiind cunoscut faptul ca virusarea este practic inexistenta si dat fiind faptul ca este gratuit,in cazul gamerilor nu este recomandat
O sa avem o postare si despre acest aspect – cu foarte multe surprize
Recunosc … am fost reticenta la Linux, insa pe noul PC copiii mei mi-au instalat OBLIGATORIU Ubuntu 13.04. Credeam ca am varsta la care imi va fi greu sa mai invat ceva; asta ma speria cel mai mult. Acum, pe langa faptul ca am constatat ca este foarte usor de asimilat, am si mandria ca doar dupa cateva explicatii (max. 1 ora) am fost in stare sa invat singura foarte multe lucruri din acest sistem de operare. Nu mai vorbesc de faptul ca acum PC-ul meu nu stie ce este ala antivirus 😀
sal,problema (eu unu am incercat linux )esta ca: nu exista un emulator sau ceva de genul asta ca sa iti poti instala anumite programe sau jocuri facute numai pentru windows sau daca exista asa ceva nu se popularizeaza din motive lesne de inteles(ce aia de la win sint prosti).
Destul de multe jocuri facute pentru Windows functioneaza prin WINE si pe Ubuntu, Linux Mint sau Open Suse. In plus si linux-ul are multe jocuri in centrul soft. Cat priveste programele, eu iti garantez ca, daca un program pe care il foloseti tu pe Windows nu are versiune si pentru Linux, atunci cu siguranta gasesti o lista mare de programe similare.
Pentru ca tot veni vorba de programe similare, caut si eu un program similar pentru IrfanView, inafara de XnView, Shothwell Photo Manager, ImageMagick sau Pinta Image Editor. Toate acestea din urma, fac in mare cam ce poate IrfanView-ul, insa am 2 chestii pe care nu le regasesc in ele (sau poate nu stiu eu) si anume: editarea de texte pe o fotografie si posibilitatea de a copia in aceiasi fotografie diverse colaje.
GIMP ai incercat?
Ia garantează-mi tu un program similar Pro-PES, FoxTool etc. Să te văd de unde scoți varianta de Linux. 🙂 Ah, îl emulezi pe maşină virtuală? Adică scăpăm de Windows că e „complicat” ca să ne scărpinăm invers cu Linux. 😆
Apropo: de antiviruşi gratis pentru Windows nu aţi auzit? Eu nu am dat decât bani pe licența iniţială de Windows, în rest toate programele sunt free şi la zi cu update-urile. Şi merg al dracu de bine de 5 ani.
Am instalat de un an LInux Mint Maya, merge extra, nu as mai folosii Win pentru nimic in lume.Am toate aplicatiile care le aveam inainte, totul merge perfect.REcomand .s
O fi
Relativ simplu.
Se poate instala dual-boot, si atunci vei avea doua sisteme de operare pe calculator, cu alegerea sistemului de operare dorit la pornirea acestuia.
Sau, daca renunti la Windows… instalare de la zero. In cazul acesta, as recomanda ca datele existente (documente, poze, etc) sa fie pe o partitie separata, si Linux se instaleaza pe prima partitie, unde era Windows-ul (pe discul C). Partitia cu datele, se va putea accesa din Linux, dupa instalare (asta e o varianta pentru cei care au deja ceva cunostinte de Linux).
Sau, o varianta mai radicala: se salveaza totul, se „rade” complet discul, se instaleaza Linux-ul si apoi se copiaza datele in directorul userului (/home/username) – dupa mine, este varianta cea mai corecta.
Poate cineva sa si explice cum se face trecerea de la Win. la Linux???
Recomand Linux Mint !!!!!
Reblogged this on ubuntu and more.
Am sa instalez Linux doar atunci cand o sa fie suport pentru jocuri si programele gen DAW
Sunt gamer ! Lasa-ti-o mai moale cu linuxul ! E bun, dar nu e complet , deci …, fie vorba intre noi , am instalat si debian si da! e ok, dar daca vreau jocuri , trebuie obligatoriu sa trec pe windows !
Debian este pentru profesionisti si destul de greoi. Iti recomandam Linux Mint, Ubuntu, Suse, Fedora.
dintre acestea, care ar fi cel mai ok, in caz ca nu am mai folosit niciodata Linux? as putea primi un raspuns pe email? mersi
Chiar daca sub Linux deja „functioneaza” o serie destul de impresionanta de jocuri, rularea lor sub un emulator gen Wine cere resurse zdravene de la un pc ( am incercat WOT pe acelasi i5 si sub windows si sub Ubuntu… nici gand sa-l poti juca macar cu setarile medii sub wine, in timp ce pe win7 mergea perfect ), mai este inca un aspect, in afara celui vis-a-vis de mediul bussines evidentiat de Bogdan mai sus : Ce facem cu obligativitatea folosirii unui anumit program in scoli si facultati, cum ar fi ORCAD-ul ? De cate ori nu ati auzit ” Faceti simulare in PSPICE, lasati-ma cu „ciudateniile”alea ca ngspice ! ” … si nu numai ? Pot sa dau „n” exemple de fortare a elevilor si studentilor de a folosi un anumit program, care ruleaza numai sub windows si asta poate , in principal pentru ca profesorii nu stiu altceva… Oare o fi vreo cale de rezolvare , in afara de a astepta o alta generatie de profesori ? Chiar si asa, exista riscul de a veni la catedra profesori noi, tineri, dar instruiti tot de cei prezenti…
PS 1 : pt. orice trebuie deschisa consola apt-get install bull-shit, parca mult mai simplu e un dublu click , dar hai sa ne complicam viata …si pt. ce ? Am o masina FSC pe care de 15 de ani a rulat continuu Windows si a crapat doar cand condensatorii de pe placa de baza si-ai incetat activitatea. Ar mai fi ceva de spus…Linux e ok, dar a-ti vazut careva un server sub windows instalat/configurat de profesionisti ?Banuiesc ca nu ! 😀
@Cipri: DA, am vazut 😉 vreo 3 am eu, care sunt instalate si configurare de mine, prin 2006-2007, si de atunci in afara de mici tuning-uri (free space) si alte minuni… merg non-stop. Ceva probleme au fost cu Exchange 2003, dar cand am trecut la 2007 – idem. Doar mententanta simpla, verificari si atat.
In acelasi timp, am un Red Hat 9 care e online din 2005, pe o super masina (K6-2) 😀 … router, firewall, proxy, etc. Si rupe nori.
Cum ziceam si la inceput, conteaza UNDE si PENTRU CE folosesti masina in cauza.
„pt. orice trebuie deschisa consola apt-get install bull-shit” – asta doar daca vrei sa instalezi programele din terminal. Deja de ceva timp exista: Centrul Software (Ubuntu) sau Administrator de Programe (Mint) … etc; depinde ce distributie folosesti. Chiar si atunci cand nu existau acestea aveai la dispozitie Synaptic (si inca mai este).
Problema fundamentala a Linuxului fata de Windows sau MacOS este numarul mare de distributii, fragmentare mult prea mare. Uite Xp are deja 12 ani, suportul a fost de lunga durata.
Spre deosebire de Windows sau MacOS, nu exista un framework sau API unificat,de exemplu la Windows exista WinAPI cu acelasi functii API de la winn 3.1 incoace, doar adaugate altele, MFC sau .NET. Pe MacOS ai Cocoa
Si pe Windows/Mac poti folosi Java, Qt, WxWidgets etc etc, dar spre deosebire de Linux, celelate OS au un API nativ al lor, care lucreaza direct cu kernelul.
Linux nu e standardizat dpdv al GUI, toolurilor de programare etc, de aceea sunt si mai putini dezvoltatori de programe business etc. un mare dezavantaj zic eu.
dacă numai de trei ani foloseşti Wingozul înseamnă că habar n-ai de sistemele de operare dar îţi dai cu părerea ta trăznită. Dacă vrei să performezi în sistemele de operare începe prima dată cu studiul LINUX -ului şi apoi mai discutăm. Succes în studiu!
Din ce am citit pana acum pare o descriere a unei masini vechi de catre un samsar. Cum? De ce sa luam o masina buna cand si cea veche are aibag ca cea noua,sau roti,sau parbriz. Sa fim seriosi,nu o sa faca Linux niciodata ce face Windows sau Machintosh. Stii vorba aceea „cat dai atata face” in cazul de fata este moca,mai rau. Publicul tinta al acestui material este (dupa cum si scrie in articol) cei care instaleaza windows-ul in fiecare luna. Sa fim seriosi,aia nu sunt utilizatori. Ei inca descopera calculatorul. Am Windows-ul instalat de 3 ani si nu am probleme. Si chiar folosesc programe foarte mari.
Salut. am un laptop asus facut pentru windows 8. L-am configurat pentru editare foto-video. Intrebarea este daca se poate instala suita adobe cs6 si corel x6 sau va trebui sa folosesc programe similare. Multumesc.
Va trebui sa folositi programe similare si aveti de unde alege. Sunt gratuite si se ridica la acelasi standard.
multumesc pentru raspuns
Mda, fiecare cu iubirea lui ! Dar mai este si o probleme de drivere, pt windows apar cel mai repede si se gasesc si pt periferice mai vechi. E asceelasi lucru si pt orice distributie de linux ?
Eu o sa raman la windows indiferent cat de super ar fi linux-ul si de stabil sau de incredere (probabil ca de aia au si renuntat aia de pe ISS la windows 🙂 ) !
Linux instaleaza automat driverele necesare. Pe Windows tu trebuie sa le cauti si sa le instalezi in multe cazuri. Ati incercat un Linux Mint sa vedeti adevarul?
va felicit pentru articol si pentru promovarea lui ! si mai ales pentru munca depusa….
din pacate sunt un utilizator de windows, atat acasa cat si la servici….nu pot trece pe LINUX atat timp cat toti clientii cu care intru in contact vin cu documente lucrate pe windows….
nici nu windows 7 pe 64 biti nu ma feresc sa spun ca nu ma ajuta prea mult din cauza incompatibiliatii cu anumite fisiere si programe care au fost facut pe xp si 32 biti.
Ce tip de documente considerati ca nu sunt vazute pe Linux?
fisiere de tip cdr ( corel draw ). majoritatea clientilor nostri (peste 90%) lucreaza in corel draw versiuni de la v12 la v15…singura versiunea care mi-a mers pe linux a fost 13. din aceasta cauza am renuntat la LINUX !
offtopic: pt cei care cunosc grafica si dtp-ul ….tot din aceeasi cauza lucrez in COREL si nu in adobe sau in quark ( pe viitor voi trece pe suita adobe )
stima si respect !
lipsesc tutoriale de utilizare reala a linux. sunt incopatibilitati mari la nivel de fisiere office pentru multe din formule si macro acceptate de catre office pentru linux (si pentru office concurent microsoft in windows)
si drivere….. multe lipsa la ce folosim sau incomplete la scanare etc.
Eu folosesc GNU/Linux de mai mult de jumatate de an. Am folosit mai multe distributii si chiar am revenit de vreo 2 ori la Windows dar pentru putin timp, in jur de 2-3 zile. Nu am reusit sa mai raman pe Windows 7. Dureaza mai mult instalarea iar de update-uri nu mai vorbesc. Sunt atatea update-uri la Windows 7, si sunt foarte mari, ca trebuie sa stai o zi intreaga sa se descarce toate si sa se instaleze. Dupa ce ai stat toata ziua sa instalezi toate update-urile trebuie sa mai stai ceva sa instalezi si programele. Acum folosesc Linux Mint 14 versiunea cu Cinnamon. Nu am multe modificari la ea decat ca am instalat LibreOffice 4.0.4 (ultima versiune), am instalat ClipGrab sa descarc video HD de pe youtube, DraftSight pentru desen tehnic – foarte bun inlocuitor pentru AutoCAD (aceleasi comenzi si aprox acelasi aspect) si retul programelor de care am nevoie le gasesc in administratorul de programe. Pentru ce am eu nevoie, acasa, este de ajuns. Plus ca este bine sa sti sa utilizezi un GNU/Linux si sa ai habar ce programe poti gasi pe aceasta deoarece pe viitor, daca vrei sa iti faci o firma la care ai nevoie de calculataore si programe specifice, ai putea sa ai de castigat. Nu spun acum ca orice firma ce foloseste calculatoare pentru a-si desfasura activitatea poate sa treaca imediat pe GNU/Linux. Ci spun ca daca nu ai nevoie de programe specifice pentru Windows, si ai nevoie sa zicem doar de un Office si de un program de grafica vectoriala, ai putea sa folosesti un GNU/Linux cu programele LibreOffice si Inkscape si scapi fara sa dai banii pe o licenta Windows + licenta Microsoft Office + licenta Corel.
In concluzie cred ca este bine sai habar si de un GNU/Linux si ce programe gasesti pentru el si cum lucreaza ele si, poate, pe viitor ai avea de castigat.
Salutare! Deci merge pe orice laptop/netbook, indiferent de configuratie? Cum ramane cu driverele? De exemplu la un Acer Aspire One AO531h/AO532h ce ar trebui sa aleg dintre toate sistemele mentionate in acest articol? De ce sunt atatea optiuni, adica in functie de ce anume trebuie sa aleg? Ubuntu, Linux Mint… Cum aleg? Help? Mersi
Conteaza si configuratia. Pentru acest netbook eu iti recomand un Linux Mint varianta Mate. Ar fi indicat sa descarci cate o imagine de Linux Mint, Ubuntu, OpenSuse (KDE) sau un Linux care este facut pentru dispozitive mai slabute. Dupa ce descarci imginea o instalezi prin unetbootin pe un stik usb apoi restartezi pc-ul si botezi dupa acel stick. Linux-ul va functiona si neinstalat. Vei putea face astfel o comparatie intre aceste distributii Linux si o vei instala pe cea care se comporta cel mai bine. Ai Windows instalat pe acel Acer? Ce Windows? Daca iti duce Windows7 iti va merge perfect si Linux Mint Cinnamon
Da, Win 7 Starter. Dar merge greu, ca are 1GB Ram. Il folosesc numai pentru chestii banale (Office, navigare pe Internet).
Si ma gandeam sa instalez altceva, poate Win Xp. Dar as vrea sa incerc Linux. Mersi ptr sugestie
Incearca Linux Mint
La Linux Mint 15 Olivia, varianta Mate scrie: „The 32-bit ISOs of Linux Mint 15 use a PAE kernel. If your processor is not compatible with PAE please use Linux Mint 13 Maya LTS instead.”
Nu stiu daca am aceasta PAE pe sistemul acestui Acer (cel mai probabil nu).
In concluzie, sa instalez Linux Mint 13 Maya LTS ? Sau se poate si 15 Olivia, pentru sistemul meu?
Mersi.
Incearca sa il instalezi. Daca nu merge instalarea vezi Linux MInt 13
Linux nu e un sistem de operare. GNU/Linux este.
Dă și tu „man” să vezi cine a scris ls, cp, chown, chmod etc.
Cam toate comenzile pe care le folosești în terminal sunt din proiectul GNU.
GNU/Linux
http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Core_Utilities#Programs_included_in_coreutils
Iti demontez post`ul in 4 miscari .
1 Windowsul este gratis , pentru cei care il pirateaza si de la versiunea 7 merge stabil si nu face probleme ( nu ca as fi avut probleme cu celelalte , exceptie Vista ) .
2 Linuxul instalat cu toate programelele care il aduc aproape de Windows , merge la fel , daca nu mai greoi .
3 Softurile care merg pe Linux sunt freeware , mai slab calitative ca alternativele pe Win.
4 Jocurile , si te rog nu spune ca aceleasi jocuri merg si pe Win si pe Linux , e un big lie . DirectX a castigat razboiul de mult timp , si e propietate Microsoft .
Zii adevarul , Linuxul este foarte bun pe specialitatea lui , si anume server-side , unde un pachet minimalist de software poate sa aduca un spor de performanta si stabilitate .
Sint la faza de documentare pentru a trece la Ubuntu,dar am multe intrebari,am la calculator vreo opt sute si ceva de rami,as dori ca partitia D sa nu ma ating de ea,sa o las asa cu ce este pe ea,cum v-am zis intii ma documentez ca sa nu gresesc cu instalarea lui
Posteaza orice intrebare pe pagina facebook linux romania – gandeste diferit fii liber. te ajutam cu placere.
https://www.facebook.com/LinuxRomaniaGandesteDiferitFiiLiber
Nu am cont pe facebook si nici nu as dori sa imi fac,chiar cu riscul de a ramine necunoscut,dar voi reveni pe site-ul dvs pentru eventuale raspunsuri.As dori sa stiu daca totusi ai dori un antivirus free as putea sa il instalez?!Dupa cum v-am spus nu as dori sa ma ating de partitia D sa nu mi-o formateze ,iar formatarea se face in NTFSsau alte formate?.Multumesc anticipat pentru raspuns
Ok. In primul rand trebuie sa va puneti pe dvd-uri tot ce aveti mai important, ca nu se stie niciodata…
2. Ubuntu poate fi instalat fara sa afecteze partitia D. In primul rand are nevoie de o partitie root formatata in ext4 / (acesta este simbolul), de o partie home /home (acesta este simbolul) si un Linux Swap. Toate aceste partitii pot si realizate din programul de instalare a linux-ului prin stergerea unei partitii mai mari ntfs sau redimensionarea altora. Puteti crea partitii prin stergerea celor de pe hard cu exceptia partitiei D. Cel mai indicat ar fi totusi sa va refaceti tabela de partiti de la zero cu un Hirens Boot cd versiunea 9.9. Inainte de instalare testati Ubuntu dupa un live dvd pentru a vedea daca se comporta normal si este suportat de sistem. Ma tem ca la 800 de rami nu o sa mearga prea repede. Incercati un Open Suse kde sau un Lubuntu.
Sunt utilizator al unui PC „Packard Bell” (Windows XP, Intel Centrino Duo, NVIDIA, MX, Wi Fi,) Am 62 de ani şi nu sunt informatician) Am ajuns sa dau reparair registry tot la 2 zile si abia merge. Sunt tare tentat de Linux însă aţi scris despre prea multe şi nu ştiu care sunt necesare şi cu care să încep. Ori sunt necesare toate? (Linux MINT, Ubuntu, OpenSUSE etc) Spune-mi şi mie ce sistem de operare trebuie să instalez? Ce spaţiu ocupă? Pot să-l instalez pe un hard extern şi să-l rulez de acolo? Eu folosesc acum cam următoarele programe: Office, Google Chrome, creare PDFsi invers, Gantt Project, Analiza financiara (stiti vreun program free pentru analiza de senzitivitate?) desen si alte câteva. Cu ce ar trebui să încep şi pe câţi biţi? Şi tot ce am lucrat până acum (am mii de fişiere) pot fi apoi deschise în noul sistem?
Pentru inceput trebuie sa stiti ca Linux-ul ofera aplicatii alternative la toate programele existente pe Windows. Puteti sa il instalati, pentru inceput, in sistem dual boot cu Windows XP (la pornirea pc-uluio sa alegeti intre Linux si Windows). Asa o sa vedeti cel mai bine diferentele, si o sa va acomodati mai usor.
2. Orice distributie Linux poate fi instalta si pe un hard extern dar nu prea recomand acest lucru deoarece aveti nevoie de un specialist. Este recomandata instalarea pe hardul principal, pe o partitie (sau doua) de peste 15 GB. Este nevoie, de o partitie ROOT „/” – ACEASTA ESTE SIMBOLUL- de o partitie HOME „/home” si de o partitie de 3-4 GB il Linux Swap. SISTEMUL DE FISIERE PENTRU / SI /HOME TREBUIE SA FIE „EXT4” Partitiile pot fi si mai mici de 7-8 GB cu exceptia cele de Linux swap care ar trebui sa nu coboare sub 3GB. Instalarea este extrem de usoara si logica doar ca, pentru a preveni pierderea unor date, trebuie sa le depozitati pe hardul extern (fiind prima instalare pot aprea si mici accidente).
3 daca aveti cont Facebook o sa tinem legatura mult mai usor aici https://www.facebook.com/LinuxRomaniaGandesteDiferitFiiLiber
Vă recomand Windows 7 cu licență, mai ales dacă nu vă pricepeți la scris linii de comandă. Vă garantez că uitați de problemele XP-ului, plus că vine cu tone de drivere preinstalate. E user-friendly, rezolvaţi 99% din sarcini doar din click-uri, nu din creat directoare, root-uri etc. 🙂 Licența OEM e în jur la 100 euro. Pentru Office, deși licența de Home & Student e ieftină, găsiți alternative free pe internet. Pentru diagrame Gantt găsiți alternative free, dar ținând cont de specificul acestora vă recomand să vă îndreptaţi atenția spre o licență plătită.
Din experienţa mea de 15 ani cu calculatorul vă spun că există o diferenţă enormă între produsele piratate şi cele cu licență. La fel şi între cele free şi cele plătite (v-aţi întrebat vreodată de ce toţi producătorii de programe gratuite oferă şi varianta cu bani, implicit mai bună?)
@ProiectRomania: scopul vostru e să ajutați oamenii sau să le băgaţi pe gât Linux, chiar dacă nu e ce au ei nevoie?
Salut, tu le recomanzi oamenilor sa plateasca aproximativ 450 de lei pentru o licenta de Windows (fara sa mai punem la socoteala si alte sute de lei pentru licentele de office si de antivirus) cand ei pot folosi Linux-ul gratuit si cu mult mai user-friendly. Ubuntu si Linux MInt au peste 60 000 de programe gratuite profesioniste, pe care le gasesti (multe dintre ele) si pe Windows. Drivere perfect funCtionale sunt si pentru Linux si le instalezi dintr-un singur click. La fel procedezi si cu programele pe care le vrei in plus.
SA ITI SPUN UN SECRET. LINUX MINT, UBUNTU, OPENSUSE, BUNCTIONEAZA PERFECT GATA SCOASE DIN CUTIE, windows-ul NU!!!
Spune-mi si mie de ce sa platesc ceva care are multe bube, cand pot avea un Linux gratuit superior, stabil, usor, rapid, sigur, curat…?
Rolul meu si a blogului este sa fac oamenii sa inteleaga ca Linux-ul, nu doar ca este o alternativa reala la orice produs Windows, ci te scapa de stress, si de bani dati aiurea, de zilele pierdute aiurea instaland si reinstaland windows-ul. Mie imi ia o doua ore sa instalez un Linux complet (aplicatii, drivere, update-uri, teme, etc.) la tine dureaza o zi sa ai un windows cat de cat functional.
Eu cred ca tu vorbesti in necunostinta de cauza ca altfel, daca ai fi incercat un Linux MInt, acum nu ai fi vorbit despre windows, ci despre Linux Mint. Incearca, eu iti garantez ca te va corupe si pe tine.
Eu va recomand sa puneti cu incredere ubuntu, opensuse sau centos, decat sa dati 450 lei pe o licenta oem (care nu o poti muta pe un computer nou) mai bine mai bagati banii aia in 4gb ram si merge la viteza cel putin dubla computerul.
Si pt grafica exista alternative la corel / photoshop
Linux e free, dar si foarte prost spre deosebire de windows 8, linux se misca ca un trabant. Windows este superior fata de linux din multe privinte, mai ales interfata. Mai nou toata lumea care detine windows 8 licentiat are antivirus integrat care nu supra incarca sistemul nu mananca resurse multe si in plus e free si foarte bun in detectare fisierelor virusate. Si acum iti faci un pc sau iti achizitionezi un laptop performant si nu ai bani de un amarat de windows care costa intre 135 si 250lei? Degeaba ridicati voi linux-ul in salvi ca tot free si slab va ramane…
Ba io cred ca aberezi…… am windows 7-64 biti cu licenta computer cu i5 intel, vaio adica nu o basina de laptop si in weekend-ul asta m-am distrat putin pt ca m-am enervat sa astept 6 ore sa-sti faca update la 134 elemente, apoi inca 3 pt inca 125.
am pus ubuntu 13.04 in paralel cu windows 7 si pe langa faptul ca se deschide in 10-15 secunde fata de windows 30-40 secunde (nou instalat)
spre deosebire de windows care atunci cand facea update memoria era in 65% si cand dadeam drumul la un program se ducea in 93% in ubuntu ma uitam la un film, instalam mai multe programe, faceam update la 145 elemente (care au durat cam 15 minute cu totul). memoria era in 45%.
in ceea ce provestea cu grafica ubuntu desktop este mult peste a windows-ului 7 sau 8 care are ecranul ala pentru prosti…
in plus in ubuntu am open office deja instalat, faa de windows care a venit cu windows starter instalat si la care imi cere licenta cand il deschid…. adica o porcarie…
iar instalarea dureaza maxim 15 minute spre deosebire de windows care dureaza minim 30 minute….
intre ubuntu 13.04 si ubuntu 12.04 am ales ubuntu 12.04 pt ca pe ubuntu 13.04 nu au iesit inca toate programele necesare mie.
As avea si eu o intrebare. de pe linux poti vedea programele tv romanesti pe internet sau nu?Locuiesc undeva in Germania si am acces la aceste programe tv doar de pe internet. iar pagina pe care o accesez pt aceste programe tv nu functioneaza bine decat in internet explorer. exista o alternativa pt acest lucru si pe linux sau nu? multumesc.
Da. Exista chiar o aplicatie – TV MAxe – care iti permite sa vzi cam toate posturile romanesti.
Buna, eu am internet pe stick Digi, are programel de instalare doar pentru Windows. S-ar mai putea folosi si cu linux, ubuntu samd?
Eu am folosit un stick Digi pe Linux Mint si a mers foarte usor fara probleme. Nici nu a trebuit sa instalez ceva. Aparuse o fereastra de instalare/configurare a sticului de genul Next – Finish, am dat 2 click-uri si gata.
Sa fim seriosi! Putem blama Windowsul cat vrem, Linux tot nu va fi o alternativa. Eu ca si gamer, nici nu ma gandesc sa renunt la Windows. Pe de alta parte, nici macar pentru navigare internet sau office n-as recomanda nimanui , nici un fel de Linux,fie si Ubuntu. Eu am incercat aproape toate variantele Linux posibile, dar mi se par o gluma proasta. Unii din start nu se instaleaza , te lasa cu ecranul negru in mijlocul instalarii, altele ,daca se instaleaza, nu-ti recunosc conexiunea internet, mai pun ceva update, si la proxima pornire nu se mai incarca sistemul, firefox iti da crash, cand te uiti la un simplu filmulet de pe youtube etc. Deci inca odata , sa fim seriosi! Nu degeaba Linuxul e gratuit, pai nici asa nu trebuie mai la nimeni. Si nu pentru ca nu vrea lumea Linux, ci pentru ca e un sistem varza ,facut de amatori. P.S. Apropo am un sistem de ultima generatie, pe care Windows ruleaza impecabil(eu prefer Vista).
bai tu popescule aberezi!eu mi-am instalat linux mint si ubuntu si imi merg foarte bine amandoua!NU E ADEVARAT DELOC IGNORANTULE POPESCU CE SPUI,NU SUNT MOTIVE PENTRU CARE SA NU FUNCTIONEZE UNDEVA TREBUIE SA FIE O EROARE ,ORI O PROBLEMA TEHNICA A CALCULATORULUI TAU!SPER SA-TI SCHIMBI PAREREA ASUPRA LINUX PENTRU CA ESTI UN IGNORANT SI PROST INFORMAT MAI POPESCULE BAI!
popescule jocurile de pe windows le poti juca si pe linux folosind wine!
Open Office e pentru useri domestici. Office-ul MS e pentru profesionişti. Fiecare sistem de operare are nişa lui. În rest, discuţiile sunt inutile. Din punctul meu de vedere cele trei sisteme de operare sunt foarte bune fiecare în câte un domeniu.
Corect Cristiane
De exemplu cum instalez Photoshop si Lightroom pe linux ?