MANJARO – revoluția este în desfășurare!
O adevărată revoluție a izbucnit de curând amenințând să dea peste cap ierahiile. Interesante și captivante mișcări de trupe se întrevăd la orizont. Un nou intrat în horă uimește plăcut lumea sistemelor de operare țintind direct podiumul dominat de Linux Mint, Ubuntu, Debian, Fedora și OpenSuse. Am testat multe distribuții Linux, dar entuziasmul care m-a cuprins, imediat ce am deschis proaspăt instalatul Manajaro, nu l-am mai trăit de mult – ultima oară a fost în cazul OpenSuse 12.3 (vezi aici). Desi a prins viață doar de câteva luni de zile, noua distribuție Linux, numită Manjaro, – se va ține minte ușor – a sărit direct în topuri și în preferințele utilizatorilor. Pe mine m-a cucerit. Manjaro reprezintă o excelentă soluție de înlocuire a Windows-ului! Este, fără supărare, superior oricărui Windows.
CE TREBUIE SA FACI DUPA CE INSTALEZI MANJARO LINUX (click aici)
Ditribuția Linux este dezvoltată de Roland Singer din Austria, Philip Müller și Allesandro Calo din Germania și Guillaume Benoit din Franța care au în spate o senzațională comunitate de entuziaști. Așadar, cetățenia europeană a acestei distribuții Linux este clară și inbucurătoare. Spiritul nemțesc, calitatea, sobrietatea, bunul gust și excelenta finisare se simt din plin. Echipa a reușit să șocheze plăcut și prin modul în care creația lor arată, nu doar după modul în care se comportă, iar Manjaro arată profesionist și modern.
Manjaro este o distribuție Linux extrem de prietenoasă cu utilizatorul, bazată pe excelentul și legendarul Arch Linux. Ubuntu sau Linux Mint sunt bazate pe Debian, Open Suse este bazat pe Slackware iar Sabayon este bazat pe Gentoo LINUX. Arch, despre care mulți ați auzit, se adresează elitei utilizatorilor Linux. Stabil, puternic, sigur și cu o puternică comunitate în spate, Arch Linux, a fost dorit de mulți, doar că, puțini sunt cei aleși, capabili să îl mânuiască. Acum, prin Manjaro, puteți simți și spiritul Arch. În fond, odată intrat în hora Linux, curiozitatea te îndeamnă să cercetezi, să testezi ce oferă și celelalte familii Linux.
Vizitează pagina Manjaro pe Distrowatch
Manjaro funcționeză perfect „gata scos din cutie”. Suportul hardware este excelent, sistemul identificând automat configurația pc-ului vostru și instalând, tot automat, tot ce este nevoie. Codecurile audio și video vin și ele „din fabrică” pentru-ca voi să vă bucurați, fără efort, de muzică și filme. Driverele video sunt și ele extrem de ușor de instalat, asta dacă sistemul nu le-a instalat deja prin actualizări. Manjaro vine cu softuri preinstalate, diverse și gata funcționale și gratuite. Veți descoperi aplicații uimitoare de editat fișiere foto, audio, pdf-uri și video, playere video și audio, un browser web excelent Konqueror, (Mozila și Chromium pot fi ușor instalate din centrul soft – „Octopi” pe KDE – ), clienți de torent, o uimitoare suita office, editoare diverse, jocuri, etc. Prin centrul soft puteți, dintr-un singur click, să instalați și alte aplicații care vă îndeplinesc trebuințele, este necesar doar să căutați folosind o serie de de cuvinte să zicem cheie precum faceți în cazul Androidului. Dacă vrei Mozila Firefox tastezi în câmpul de căutare „mozila”, „firefox” sau „browser” la fel și dacă dorești editoare html, tastezi „editor”.
Cât privește actualizările sistemului de operare, acestea vor veni automat când vor exista și le poți instala printr-un singur „OK”. Spre deosebire de Ubuntu această distribuție nu are lansări la șase sau 8 luni, programele și sistemul de operare fiind permanent aduse la zi prin actualizări.
Dă like paginii LINUX ROMÂNIA
Manjaro a prins la public și va ajunge rapid în top 3, îl simt. Care sunt atuurile acestei noi distribuții:
– faptul că este bazat pe Arch Linux este un uriaș plus;
– vine complet din fabrică funcționând perfect gata scos din cutie (codecuri, drivere, programe de editat și ascultat muzică, browsere web, suita office etc.);
– extrem de rapid, solid, puternic și sigur;
– beneficiază de un excelent suport hardware, de o excelentă documentație și sprijin din partea comunității;
– faptul ca arată senzational, profesional, extrem de modern și de elegant, cu siguranță cei care l-au produs știu ce înseamnă calitatea și spiritul modern;
– ușurința instalării și a utilizării (spre deosebire de Arch);
– detectarea și instalarea rapidă a driverilor video și nu numai;
– la toate aceastea mai adăugăm și deja arhicunoscutele atuuri ale distribuțiilor de Linux (siguranța, flexibilitatea, lipsa virușilor, gratuitatea, miile de aplicații care te fac să uiți de Windows și cu ajutorul cărora îți transformi radical pc-ul, etc.
Vezi galerie foto Manjaro Linux XFCE și Manjaro Linux KDE
Manjaro se prezintă celor care doresc să îl încerce (sistemul poate suplini perfect orice Windows) în variantele de 32 și 64 de bit. Vine, de asemenea, cu posibilitatea alegerii din mai multe medii grafice excelente, adaptate senzațional de echipă și foarte bine închegate: xfce (excelent realizat, care îti readuce cele mai vechi pc-uri la viață), elegantul KDE (pe care îl recomand celor proaspăt veniți de pe Windows), Openbox (pe care nu l-am testat până acum dar care pare promițător), Cinnamon și Mate ( medii grafice pe care le găsiți și pe Linux Mint). Dimensiunea imaginii.
Mărimea imaginilor ISO ale Manjaro Linux diferă de la un mediu grafic la altul:
– Manjaro XFCE edition 32 bit are 1.0 GB, în timp ce varianta pe 64 bit are 1.2 GB;
– Manjaro KDE edition 32 bit are 1.7 GB, în timp ce varianta pe 64 bit are 2.0 GB; recomandat
– Manjaro Openbox edition 32 bit are 597 MB, în timp ce varianta pe 64 bit are 632 MB;
Manjaro Cinnamon edition 32 bit are 1.3 GB, în timp ce varianta pe 64 bit are 1.4 GB;
Dă like paginii LINUX ROMÂNIA
Manjaro poate fi instalat extrem de ușor și rapid folosind în mare ghidul de instalare de la Linux Mint pe care îl găsiți aici. Vă recomand să îl testați direct de pe live usb – nu presupune instalarea – pentru a vedea cum arată și cum se mișcă și dacă este compatibil cu pc-ul vostru. Dacă vă place, treceți la instalare, nu inainte de a realiza un backup a celor mai importante date pe care le aveți stocate în pc. Trebuie să eliberați sau să realizați 2 (3) partiții pe care sistemul va fi instalat ( o partiție root „/” obligatorie mai mare de 15 GB și una „/home” de o mărime asemănătoare, alături de un „Linux Swap” de 3-4GB). În esență, aveți nevoie de un stick usb mai mărișor, de imaginea ISO a Manjaro Linux ( descarcă Manjaro de aici), de unetbootin (descarcă de aici) și de spațiu pe hard. Pașii pe care trebuie să îi parcurgeți sunt extrem de clari și intuitivi – dacă ați instalat vreodat Linux sau Windows o să vă descurcați și în acest caz.
Recomand Manjaro KDE edition pentru cei care vin de pe Windows.
Manjaro XFCE edition
La pomul laudat nu te duci cu sacul! Nu e un proverb german. Intrebare: cum sunt integrate driverele video AMD, nVidia si Intel in distgributie si cum decurge actualizarea lor? Dar platforma Steam? Dar alte programe care se gasesc in format .deb si .rpm? In ziua de azi accesul la cele mai raspandite formate si compatibilitati este mai important decat impresia grafica!
Platforma Steam vine din fabrica instalata in distributie. Driverele amd si nvidia pot fi instalate extrem de usor la fel ca la ubuntu. Ai de ales intre cele dezvoltate de comunitate si cele originale. Eu am ales driverul original pe care l-am instalat automat. Formatele sunt suportate.
Pingback: Ce trebuie sa faci dupa ce instalezi Manjaro Linux (kde) | Proiect "Minti DESCHISE"
Am testat si eu Manjaro. Este o distributie buna si stabila fiind bazata pe Arch. Avantul pe care la luat este incredibil dat fiind ca este o distributie tanara. Totusi eu momentan raman pe Linux Mint 14 varianta XFCE deoarece am o redare video HD ireprosabila iar cu manjaro nu am avut aceiasi performanta.
dada, azi mi-am instalat Manjaro și e dragose la prima vedere. Nu mă mai satur de el.
Ne bucuram. Daca ai intrebari, nu ezita.
Eu folosesc Manjaro din primavara si e superb in comparatie cu alte DISTRO. Foarte simplu de invatat si gasesti suport la tot ce faci pe el. Sincer am inlocuit Windosul de tot.
Driverele AMD merg superb si STEAM e preinstalat si are deja o multime de jocuri noi care au fost adaugate pe noul STEAM pt LINUX.
Am scris si eu despre acest DISTRO in forumul meu forumpractic net si am incercat sa-l promovez printre prieteni pt ca imi place foarte mult.
In trecut am folosit si Ubuntu si Zorin OS dar niciunul nu este asa stabil si bine pus la punct ca Manjaro. Punetil pe un stik si incercati si voi ca sa va convingeti.
De elementary OS ce parere aveti? Doar ce a aparut prima versiune stabila (0.2) „Luna”. E bazat pe Ubuntu 12.04. Arata foarte frumos, dupa parerea mea mai frumos decat Ubuntu.
Recomand MANJARO, daca vrei ceva superior.
Ce versiune de Manjaro folosesti? Ma refer la ce desktop enviroment…
Buna tuturor. Nu sunt familiarizar cu LINUX, dar as vrea sa scap de Windows cat mai repede posibil, singurul lucru car ma leaga de el este faptul ca lucrez cu AutoCAD Map 2009 si nu stiu daca pot sa il instales pe Manjaro sau alceva. Vas fi recunoscatur pt.un raspuns.
Namaste
Ca și un împătimit Arch din care am învățat tot ceea ce știu de administrare de servere, mă bucur de această inițiativă pentru utilizatorii novici. Totuși pentru cei ce vor să învețe cu adevărat, tot o distribuție precum Arch e alegerea bună.
Manjaro … probabil o distibutie ce va ajunge in top 3 distro watch foarte curand.
In ceea ce ma priveste e distributia perfecta :consuma extrem de putine resurse, nu vine cu bloatware la pachet si datorita faptului ca e o distributie rolling bazata pe arch are tot timpul driverele, aplicatiile si kernelul actualizate la cele mai noi versiuni testate disponibile…
Cat despre echipa manjaro poate fii doar laudata : userii implicati in ramura de testing se asigura ca tot ce vine din repositoarele arch si ajunge in versiunea stabila de manjaro a fost verificat minutios si nu au ramas buguri/probleme cu varii configuratii hardware; iar ca bonus avand in vedere dimensiunea si atitudinea prietenoasa a comunitatii arch linuxul beneficiaza de urma sa destul de multicel (de ex ‘peste noapte'(decurs de cateva zile) apar traduceri in cateva zeci de limbi pentru un anumit program din partea comunitatii manjaro)
In ceea ce priveste usurinta in utilizare a OS-ului nu exista mai nimic de reprosat : foloseste un packagemanager(la alegere intre pamac si octopi(il recomand)) cu ajutorul caruia poti instala aplicatii si face updateuri la sistem fara batai de cap… (la fel de simplu ca un update in linux mint) in ceea ce priveste software-ul disponibil manjaro sta chiar f bine implicit are access majoritatea aplicatiilor populare la care se pot adauga si aplicatii din AUR (comparabil in dimenisiuni cu repourile de debian 😉 ) dc este nevoie…
De ce ai alege manjaro in detrimentul altor distro-uri mai populare :
1)este rolling si f apropiat de bleeding edge soft&hardware (concret va fi printre primele os capabile sa suporte componente hardware proaspat aparute pe piata; kernelul&aplicatiile tale instalate vor avea tot timpul ultima versiune aparuta(testata cu succes) ; nu va fi nevoie sa reinstalezi vreodata OS (exceptand situatia in care iti crapa hdd-ul sau alte probleme de genu; OS-ul tau va primi regulat updateuri de kernel si aplicatii)
2)vesnicul gaming: vrei acces la cele mai noi jokuri aparute ?? vrei sa nu iti scadeze crunt orice jok cu cerinte mai mari ?? … nu prea ai cum face o alegere mai buna ca manjaro avand la dispozitie suport pt cele mai noi placi video aparute si driverele cele mai recente la care se adauga cele mai noi versiuni de wine (deh jokurile de windows inca sunt ‘baza’) iar OS-ul in sine nu e incarcat cu tona de junkuri(mai mult sau mai putin utile) tipic preinstalate pe majoritatea OS-urilor. Solutia pentru functionarea impecabila a 80-90% din jokuri : ‘sfanta treime’ : Playonlinux +wine + http://appdb.winehq.org/ in mod tipic vei putea face lejer sati functioneze orice joc cu ajutoru ‘sfintei treimi’ :playonlinux asigura scripturi automate de instalare si configurarea/optimizare pt majoritatea jokurilor populare iar winehq va acoperi restul de aplicatii nelistate in playonlinux si iti va oferi cateva solutii de incercat pt a face sa functioneze/sa corectezi erori de grafica pentru restul…
3)Pt ca e grozav(asta vei constata singur comparandul cu toate distrourile pe care leai folosit)
Si mie mi-a placut mult Manjaro, l-am instalat, testat, pe laptop mi-a mers bine insa pe desktop nu am reusit sa instalez driveru de placa video (luase el ceva automat dar nu functiona cum trebuie), in final problema care m-a facut sa cred ca inca nu este stabil si de tinut ca system default a fost faptul ca imi aparea sa fac updateuri, cand ii dadeam sa-si faca apareau ceva erori de care nu am reusit sa trec. Asta am patit si pe laptop si pe desktop.
Momentan am trecut la Mageia care imi merge impecabil si pe laptop si pe desktop la orice capitol, sant foarte multumit. 😀