MANJARO – revoluția este în desfășurare!


Manjaro LINUX - sursa manjaro.org

Manjaro LINUX – sursa manjaro.org

O adevărată revoluție a izbucnit de curând amenințând să dea peste cap ierahiile. Interesante și captivante mișcări de trupe se întrevăd la orizont. Un nou intrat în horă uimește plăcut lumea sistemelor de operare țintind direct podiumul dominat de Linux Mint, Ubuntu, Debian, Fedora și OpenSuse. Am testat multe distribuții Linux, dar entuziasmul care m-a cuprins, imediat ce am deschis proaspăt instalatul Manajaro, nu l-am mai trăit de mult – ultima oară a fost în cazul OpenSuse 12.3 (vezi aici). Desi a prins viață doar de câteva luni de zile, noua distribuție Linux, numită Manjaro, – se va ține minte ușor –  a sărit direct în topuri și în preferințele utilizatorilor. Pe mine m-a cucerit. Manjaro reprezintă o excelentă soluție de înlocuire a Windows-ului! Este, fără supărare, superior oricărui Windows.

CE TREBUIE SA FACI DUPA CE INSTALEZI MANJARO LINUX (click aici)

Descarcă Manjaro de aici

Ditribuția Linux este dezvoltată de Roland Singer din Austria, Philip Müller și Allesandro Calo din Germania și Guillaume Benoit din Franța care au în spate o senzațională comunitate de entuziaști. Așadar, cetățenia europeană a acestei distribuții Linux este clară și inbucurătoare. Spiritul nemțesc, calitatea, sobrietatea, bunul gust și excelenta finisare se simt din plin. Echipa a reușit să șocheze plăcut și prin modul în care creația lor arată, nu doar după modul în care se comportă, iar Manjaro arată profesionist și modern.

Vizitează site-ul Manjaro

Manjaro este o distribuție Linux extrem de prietenoasă cu utilizatorul, bazată pe excelentul și legendarul Arch Linux. Ubuntu sau Linux Mint sunt bazate pe Debian, Open Suse este bazat pe Slackware iar Sabayon  este bazat pe Gentoo LINUX. Arch, despre care  mulți ați  auzit, se adresează elitei utilizatorilor Linux. Stabil, puternic, sigur și cu o puternică comunitate în spate, Arch Linux, a fost dorit de mulți, doar că, puțini sunt cei aleși, capabili să îl mânuiască. Acum, prin Manjaro, puteți simți și spiritul Arch. În fond, odată intrat în hora Linux, curiozitatea te îndeamnă să cercetezi, să testezi ce oferă și celelalte familii Linux.

Vizitează pagina Manjaro pe Distrowatch

Manjaro funcționeză perfect „gata scos din cutie”. Suportul hardware este excelent, sistemul identificând automat configurația pc-ului vostru și instalând, tot automat, tot ce este nevoie.  Codecurile audio și video vin și ele „din fabrică” pentru-ca voi să vă bucurați, fără efort, de muzică și filme. Driverele video sunt și ele extrem de ușor de instalat, asta dacă sistemul nu le-a instalat deja prin actualizări. Manjaro vine cu softuri  preinstalate, diverse și gata funcționale și gratuite. Veți descoperi aplicații uimitoare de editat fișiere foto, audio, pdf-uri și video,  playere video și audio, un browser web excelent Konqueror, (Mozila și Chromium pot fi ușor instalate din centrul soft – „Octopi” pe KDE – ), clienți de torent, o uimitoare suita office, editoare diverse, jocuri, etc. Prin centrul soft puteți, dintr-un singur click, să instalați și alte aplicații care vă îndeplinesc trebuințele, este necesar doar să căutați folosind o serie de de cuvinte să zicem cheie precum faceți în cazul Androidului. Dacă vrei Mozila Firefox tastezi în câmpul de căutare „mozila”, „firefox” sau „browser” la fel și dacă dorești editoare html, tastezi „editor”.

Cât privește actualizările sistemului de operare, acestea vor veni automat când vor exista și le poți instala printr-un singur „OK”. Spre deosebire de Ubuntu această distribuție nu are lansări la șase sau 8 luni, programele și sistemul de operare fiind permanent aduse la zi prin actualizări.

Dă like paginii LINUX ROMÂNIA

Manjaro a prins la public și va ajunge rapid în top 3, îl simt. Care sunt atuurile acestei noi distribuții:

– faptul că este bazat pe Arch Linux este un uriaș plus;

– vine complet din fabrică funcționând perfect gata scos din cutie (codecuri, drivere, programe de editat și ascultat muzică, browsere web, suita office etc.);

– extrem de rapid, solid, puternic și sigur;

– beneficiază de un excelent suport hardware, de o excelentă documentație și sprijin din partea comunității;

– faptul ca arată senzational, profesional, extrem de modern și de elegant, cu siguranță cei care l-au produs știu ce înseamnă calitatea și spiritul modern;

– ușurința instalării și a utilizării (spre deosebire de Arch);

– detectarea și instalarea rapidă a driverilor video și nu numai;

– la toate aceastea mai adăugăm și deja arhicunoscutele atuuri ale distribuțiilor de Linux (siguranța, flexibilitatea, lipsa virușilor, gratuitatea, miile de aplicații care te fac să uiți de Windows și cu ajutorul cărora îți transformi radical pc-ul, etc.

Vezi galerie foto Manjaro Linux XFCE  șManjaro Linux KDE

Manjaro se prezintă celor care doresc să îl încerce (sistemul poate suplini perfect orice Windows) în variantele de 32 și 64 de bit. Vine, de asemenea, cu posibilitatea alegerii din mai multe medii grafice excelente, adaptate senzațional de echipă și foarte bine închegate: xfce (excelent realizat, care îti readuce cele mai vechi pc-uri la viață), elegantul KDE (pe care îl recomand celor proaspăt veniți de pe Windows), Openbox (pe care nu l-am testat până acum dar care pare promițător), Cinnamon și Mate ( medii grafice pe care le găsiți și pe Linux Mint). Dimensiunea imaginii.

Mărimea imaginilor ISO ale Manjaro Linux diferă de la un mediu grafic la altul:

– Manjaro XFCE edition 32 bit are 1.0 GB, în timp ce varianta pe  64 bit are 1.2 GB;

– Manjaro KDE edition 32 bit are 1.7 GB, în timp ce varianta pe  64 bit are 2.0 GB; recomandat

– Manjaro Openbox edition 32 bit are 597 MB, în timp ce varianta pe  64 bit are 632 MB;

Manjaro Cinnamon edition 32 bit are 1.3 GB, în timp ce varianta pe  64 bit are 1.4 GB;

Dă like paginii LINUX ROMÂNIA

Manjaro poate fi instalat extrem de ușor și rapid folosind în mare ghidul de instalare de la Linux Mint pe care îl găsiți aici.  Vă recomand să îl testați direct de pe live usb – nu presupune instalarea – pentru a vedea cum arată și cum se mișcă și dacă este compatibil cu pc-ul vostru. Dacă vă place, treceți la instalare, nu inainte de a realiza un backup a celor mai importante date pe care le aveți stocate în pc. Trebuie să eliberați sau să realizați 2 (3) partiții pe care sistemul va fi instalat ( o partiție root „/” obligatorie mai mare de 15 GB și una „/home” de o mărime asemănătoare, alături de un „Linux Swap” de 3-4GB). În esență, aveți nevoie de un stick usb mai mărișor, de imaginea ISO a Manjaro Linux (  descarcă Manjaro de aici), de unetbootin (descarcă de aici) și de spațiu pe hard. Pașii pe care trebuie să îi parcurgeți sunt extrem de clari și intuitivi – dacă ați instalat vreodat Linux sau Windows o să vă descurcați și în acest caz.

Recomand Manjaro KDE edition pentru cei care vin de pe Windows.

Manjaro XFCE  edition

Manjaro Linux - mediul grafic KDE

Manjaro Linux – mediul grafic KDE

Manjaro Linux - mediul grafic XFCE - blog PROIECT ROMANIA

Manjaro Linux – mediul grafic XFCE – blog PROIECT ROMANIA