Imaginea umilinței în România! Reportaj – foto/video!


Imaginea umilintei la Roman. Reportaj proiect Romania

Imaginea umilinței în România!

CLARIFICARE: Nu este luna capșunarilor. Totă această situație datează de zeci de ani iar aleșii nu mișcă un deget, „merge și așa”! Nu  a fost și nici nu va fi rezolvată. În multe orașe ale țării se petrec lucruri identice! Săptamânal se elibereaza puțin peste 300 de cărți de identitate, iar cererea romașcanilor și a celor ce locuiesc în satele din jur, este cu mult mai mare! Aici este buba pe care nimeni nu vrea să o rezolve!  Clarificări suplimentare AICI.

Ora 22:30.

O căldură sufocantă, se încapațânează să chinuie orașul, deși este noapte. În fața sediului evidenței populației din Roman s-au strâns peste 65 de oameni. Cu sacoșe, pături, mâncare, cățel și purcel, fiecare, din oraș sau de prin satele din împrejurimi, încearcă să ocupe câte o redută, o bancă, o particică din așa-zisul gazon, sau un loc cât mai ferit, dar totuși în lumină. Lângă ziduri nu este bine să stai, mișună șobolanii, unii mari cât un om. Totul te duce cu gândul la vreo petrecere nocturnă. Fiecare se face cât mai comod, date fiind condițiile. Pentru a trece mai „plăcut” noaptea, unii își imaginează că sunt la pădure, cu cortul.

CLICK AICI PENTRU A DA LIKE PAGINII CETĂȚENII UNIȚI

Din când în când, câte un țânțar cade la datorie sub plesniturile fulgerătoare și vociferările victimei. Nu știu cum se întâmplă, dar vântăorul devine vânat! Primăria nu bagă bani în combaterea țânțarilor, probabil nu se caștigă mare lucru și, în fond, de ce să investească în confortul cetățenilor, de ce să îi învețe cu binele!?

Cum asteaptă romașcani rândul la bonurile de ordine pentru cartea de identiate

Cum își așteaptă romașcanii rândul, cuminți, la bonurile de ordine pentru cartea de identiate

Aruncate pe iarbă, dar în dreptul coșului de gunoi plin până la revărsare, stau câteva doze goale de bere, semn că unii s-au răcorit, au redus stresul. Ciudat, este totuși curtea poliției. În fond, ce poți să faci până dimineață când căldura nu-ți dă pace… ?

În aer se simte tensiune, agitație, nemulțumire, unii chiar huiduie, alții cască. Frigiderele aleșilor sunt alimentate constant cu multă carne de cei care sunt nevoiți să piardă o noapte și o zi pentru a-și face buletinul. În fond, totul se rezumă la identitate. Nu vă imaginați că românul nu simte când cineva își bate joc de el, doar că rabdă. Dar până când?

citește aici despre orașul care își bate joc de locuitorii săi!

Roman - imaginile umilintei

Roman – imaginile umilintei

Aparenta liniște este zdruncinată de zgomotul greoi și fumul des lăsat în urmă de un autocar cu turiști. Cine știe de unde vin ei și unde se îndreaptă. Cațiva privesc mirați peisajul care li se „afișează” pe geam. Oare la ce s-o fi gândit turiștii când au văzut așa dezlănțuire de forțe în fața unei clădiri din altă epocă, cu ușile închise și luminată doar din exterior?  “Ascundeți-vă, băă, că ne văd turiștii”! (replică numai bună de pus într-o comedie neagră), răsună în acel moment glasul unuia care încerca să mai descrețească frunțile. Unii râd cu poftă, alții schițează doar un zâmbet amar, alții nu dau atenție nici autocarului, nici glumețului. În fapt, nimeni nu este vesel. Până dimineață mai sunt ore bune de veghe, iar ei trebuie să fie atenți când se face prezența. Pentru a fi sigur, cât de cât, că vei avea buletin trebuie să vii cu multe ore înainte de deschiderea programului. Se fac liste de ordine, de către cetățeni responsabili, cu cei noi veniți iar, în decursul nopții, de mai multe ori, se strigă prezența. Cine nu răspunde “prezent” la două strigări consecutive este tăiat imediat de pe listă. Uite așa funcționează selecția naturală…

Cum asteapta romascani randul la bonurile de ordine pentru cartea de identiate

Cum își asteaptă romașcanii rândul la bonurile de ordine pentru cartea de identiate

După câteva secunde de liniște, din colțul opus altcineva strigă: „Să vină udrea să stea la coadă! Mama lor de hoți, de o viață am tot stat la cozi! Pe timpul împușcatului anchilozam la coadă la tacâmuri! A murit hoțu’ ăla, acum tot la coadă stau, la bonuri de ordine!” Mulțimea aprobă în tăcere! Un domn între vârste îi răspunde din colțul opus, că primarul a ieșit “domnle” la televizor și s-a mândrit cu eliberarea, într-o săptămână, a 400 de buletine. Mare realizare “domnle”, mare! Nimic nu s-a schimbat, deci, nu-i chiar așa de rău!

Motivul pentru care oamenii se prezintă cu ore bune înaite de începerea programului evidenței populației este halucinant, incredibil și de netolerat pentru o țară care are nerușinarea să susțină că se află în secolul XXI. Acești români simpli sunt veniți cu ore bune înainte de începerea programului, pentru a fi printre cei 100 de fericiți care, dimineață, la ora 8, primesc bonuri de ordine. În Roman nu poți să îți faci programare/rezervare ca în alte orașe, chiar dacă totul s-ar fi derulat mult mai repede și mai civilizat. Cineva nu are acest interes, ar diminua atențiile din partea celor pe care disperarea sau șmecheria îi determină să sară peste rînd. Mulți sunt la a treia sau a patra încercare. Marți, miercuri și joi sunt zilele în care poți veni cu documentele. Iar vineri și luni nu se primesc documente pentru buletin. De multe ori, la ora 08:00 dimineața, când angajații încep eliberarea bonurilor de ordine, nu se mai ține cont de listele realizate pe genunchi, cu ore bune înainte. Intra care cum poate, care are tupeu, voce și dă bine din coate! Și nu e nimeni vinovat, pentru că toți se plâng, bunele intenții și neputința sunt cuvintele preferate ale multor „responsabili”. AȘA ESTE ÎN ROMÂNIA.

Municipiul Roman, coadă la cartea de identitate

Municipiul Roman, coadă la cartea de identitate

Dacă împlinești 14 ani și țara te vrea cu buletin (altfel nu ești respectabil, adică rentabil), sau dacă acesta ți-a expirat și brusc încetezi să mai exiști (funcționarii de la ghișee te privesc de parcă ar fi văzut o fantomă sau un criminal în serie, depinde de percepția fiecăruia), riști să primești amendă pentru-că nu ai carte de identitate valabilă, așadar umilința devine inevitabilă, dar cu dovedite calități în (re)educarea individului. Relicvele regimului comunist, bonurile de ordine, sunt în plină putere la Roman și în mai toate orașele în care administrația nu ridică un deget pentru a ajuta cetățeanul. Este la modă umilirea acestuia, ținerea la respect ca să vadă cine este șeful! Dacă nu ar fi asta, ce plăceri “nevinovate” ar mai avea diavolii care ne conduc?!

 eliberare carti de identitate roman

Eliberare cărții de identitate la Roman

Roman, ora 23:30.

Noaptea și veghea sunt abia la început! Gândul îmi zburdă obraznic la ce o fi făcând fosta doamnă Cocoș, reprezenentanta romașcanilor în parlament, sau primarul, la ora asta. Oare si ei – sunt oameni buni și mi se face milă –  trebuie să treacă prin chinurile facerii de buletin? Îmi imaginez, obraznic, că majoritatea celor din poliție poliție au ajuns deja demult pe la casele lor… Cu siguranță se odihnesc după o zi grea de vegheat asupra problemelor comunității și de căutat cele mai bune soluții. Al naibii fapt, de ani de zile se luptă cu aceleași probleme care tot nerezolvate rămân. Să fie incapabili să le rezolve, să nu le dea importanță, să aibă o satisfacție când sunt informați că poporul este pus la punct în acest fel, știind cine-i șeful? Cu siguranță, da!

Roman, ora 00:00.

O nouă zi, aceleași probleme. Urc în mașină cu direcția București. Las în urmă peste 100 de oameni care răspund pe rând “prezent” în timp ce listele se strigă. Orașul doarme nepăsător la chinul unor cetățeni ai României cu reprezentanți în parlament, pe care îi doare în fund de faptul că trebuie să vii de la ora 22, să te inscrii pe liste de ordine, apoi să te te lupți la ora opt, să te rogi ca nesimțiții să nu intre în față atunci când statul îți face onoarea de a-ți elibera bonurile de ordine ce îți deschid calea spre IDENTITATE!

VIDEO! BĂTAIE DE JOC LA ROMAN! PRIVEȘTE ȘI RĂMÂI ȘOCAT DE BĂTAIA DE JOC LA CARE ESTE SUPUS CETĂȚEANUL DE CĂTRE AUTORITĂȚI!