Cu ce înlocuim Windows XP? DESCARCĂ-ȚI „WINDOWS”-UL DE AICI! Este legal și gratuit!
S-a dus și Windows XP, știți povestea, nu o mai repetăm, iar pericolul pândește la ușă. Aveți două mari alternative:
– să descărcați și să folosiți o copie piratată și ilegală de Windows Vista, Seven sau 8 și să vă supuneți riscului de a fi violați de viruși, de a pierde zile întregi cu descărcatul, instalatul, actualizarea, devirusarea acestor sisteme, etc.;
– să treceți pe LINUX. Regele Linux este pregătit pentru voi cu numeroase alternative de ultimă generație (câteva sute), ce pot fi instalate și utilizate în limba română, alternative geniale, legale, gratuite, sigure, stabile, rapide.
Pe Linux faci tot ce făceai și pe XP, doar că mai repede, mai bine, mai ușor, mai intuitiv. Simplul fapt că ai scăpat de viruși, că instalezi mii de aplicații, jocuri și actualizări, dintr-un singur click, în câteva clipe, că ai scăpat de programe de întreținere și de costuri, că sistemul instalează automat drivere și codecuri, ar trebui să te convingă. Pe Linux poți neviga pe internet fără stres și teama virusilor, poți asculta muzică și viziona filme folosind zecile de playere audio ș video pe care le cunoști și de pe Windows și care îți stau la dispoziție, poți edita, ca un adevărat profesionist, fișiere audio și video, poți folosi Messenger și Skype, poți crea grafică 3D, site-uri și aplicații, poți crea documente și prezentări office, poți urmări sute de posturi TV gratuit etc., totul gratuit și fără bătaie de cap.
Înainte de a începe, trebuie să știi că diversele distribuții de Linux sunt folosite peste tot (Androidul este Linux, pe statia Spațială Internțională se folosește tot Linux, de asemenea și anumite servicii secrete și forțe militare, instituții ale multor state etc.) NU ÎȚI ESTE CUNOSCUT LINUX-UL DEOARECE BĂIEȚAȘII CARE ÎȚI REINSTALEAZĂ ANUAL COPIA DE WINDOWS NU AU NICIUN INTERES SĂ ÎȘI PIARDĂ AFACEREA ȘI TU SĂ NU MAI APELEZI LA EI. Desigur, și tu ai o parte din vină pentru că nu te-ai interesat prea mult.
1. Linux Mint
Un sistem de operare care vine ca o mănușă utilizatorului de Windows. Intuitiv, elegant, extrem de stabil și foarte ușor de adaptat, Linux Mint este ideal. Distribuția Linux, cu origini franțuzești, este dezvoltată și întreținută de o comunitate uriașă în frunte cu Clement Lefebvre. Versiunea curentă de Linux Mint este Linux Mint 16, nume de cod „Petra”. Această distribuție este perfectă pentru utilizatorul care vrea să scape de stres și vrea ca sistemul lui de operare să fucționeze perfect imediat dupa ce l-a instalat. Poți, în plus, să schimbi tema (ai de ales dintre câteva sute de teme), să instalezi widegt-uri extrem de utile pe ecran (ca la Android) poți instala diverse progrămele care să îți monitorizeze pc-ul și lumea, etc.
Universul Linux Mint este uimitor și captivant, încearcă-l și rapid vei uita, mai rapid decât crezi, de Windows.
Detalii despre ultima versiune a distribuției Linux Mint 16 „Petra” AICI
Iată cum arată și ce poți face pe Linux Mint.
Descarcă de AICI Linux Mint 16 Petra (cinnamon) 32/64 bit
2. Ubuntu
Este cea mai cunoscută distribuție Linux a momentului și vine cu un stil aparte funcționând, între noi fie vorba, excelent. Ubuntu te va captiva imediat dacă ai inima tânară datorită farmecului său inconfundabil. Dacă vrei să ieși în evidență și să utilizezi un sistem de operare de ultimă oră, Ubuntu este alegerea cea mai bună. Și pe Ubuntu, ca și pe LinuxMint, openSUSE etc., faci tot ce făceai și pe Windows XP. Ultima versiune a acestei distribuții poartă denumirea de Ubuntu 14.04 “Trusty Tahr”/”LOIALUL TAHR”.
Detalii despre ultima versiune a distribuției Linux UBUNTU 14.04 AICI
Descarcă de AICI Ubuntu 13.10 32/64 bit de AICI
3. openSUSE
Preferatul meu, cu origini nemțești. Are aceleași atu-uri precum Linux Mint. Vine cu două medii grafice, KDE și Gnome (vi-l recomand). Este rapid, solid, elegant, dar un pic mai dificil pentru cei nou intrați în lumea Linux-ului. Se instaleză extrem de ușor și după actualizări este perfect. Aplicațiile, câteva mii, se instalează prin Yast, un manager de programe -și nu numai- uimitor. Este recomandată deschiderea Yast pentru instalarea codec-urilor.
Detalii despre ultima versiune a distribuției Linux openSUSE AICI
openSUSE GNOME (VEZI GALERIE FOTO AICI)
openSUSE KDE
VIDEO openSUSE (mediul grafic gnome 3)
VIDEO openSUSE (mediul grafic KDE)
DESCARCĂ openSUSE 13.1 de AICI
4. ZORIN OS
Zorin OS este o distribuție Linux tinerească și plină de viață. Intrat relativ recent în horă, Zorin OS este bazat, ca și Linux Mint, pe Ubuntu, fiind tot un Ubuntu cu altă interfață. Zorin OS are o interfață adaptată pentru utilizatorii de Windows, fiind, din acest punct de vedere foarte familiar acestora și deloc dificil. Zorin OS cucerește zilnic noi și noi adepți. Versiunea cea mai recentă a acestei distribuții Linux este Zorin OS 8. O galerie foto extrem de interesantă gasiți AICI.
DESCARCĂ Zorin OS 8 de AICI
Prezentare video
5. Manjaro
Este o altă distribuție europeană extrem de interesantă pe care o recomand tuturor. Ce-i drept, funcționează „gată scoasă din cutie”. Manjaro, poate fi instalat în mai multe medii grafice extrem de interesante (KDE, Cinnamon, Mate, Gnome xfce etc.) Specificul acestei distribuții este că în momentul în care este lansată o nouă versiune, prin actualizări, puteți trece direct la ea fără să reinstalați sistemul de operare.
Detalii despre ultima versiune a distribuției Linux MANJARO AICI
DESCARCĂ Manjaro Linux de AICI
Galerie foto Manjaro Linux AICI KDE
Galerie foto Majnaro Linux AICI xfce
Salut,exista si variante in limba Romana?
Poate fi instalat si utilizat în limba română.
Eu am avut pentru un an instalat ubuntu; un program nemaipomenit. Din pacate am inceput sa utilziez Lightroom si Photoshop si habar nu am cum sa le instalez pe linux; daca as stii as trece in secunda doi.
In acest moment am windows 7 piratat, cu update-urile la zi, instalat acum 2 ani in urma. Nu ma plang ca ar merge greu, caci am instalat si cateva programele care sa il mentina curat. Oricum, pentru un utilizator ce foloseste calculatorul pentru editare si citire documente, vizionat filme, ascultat muzica si navigare internet, linuxul este cel mai propice mediu, „steril” dpdv al virusilor informatici.
pe linux poti folosi GIMP ca o alternativa destul de buna la photoshop
Gimp e alternativa la Photoshop. Lightroom-ul e Lightroom. Face pipi pe Photoshop. Cand ai de prelucrat o mie de cadre, te prinde primavara cu Photoshop. E nevoie de Lightroom in mod expres, nu de alternative la el. Sunt fotograf profesionist si am lucrat si cu Gimp si cu gama adobe, deci stiu ce inseamna sa iti doresti Lightroom pe Linux. Daca s-ar instala mai usor pe Linux, ar fi ceva.
Ubuntu
Incearca GIMP si vezi daca reusest sa faci ce faci in photoshop!
Cu Gimp am inceput sa editez imaginile. Diferenta de calitate e enorma intre GIMP si Adobe. De aceea imi e greu sa renunt la Lightroom si Photoshop.
În principiu poți folosi fie wine, fie învăța alternative.
Eu am preferat să învăț Gimp și Inkscape și nu regret asta deloc. Inkscape (alternativă Corel și Ai), e genial… net superior corelului.
În loc de lightroom îți recomand darktable sau digikam.
Wine e bun, dar trebuie puricat inițial, ce versiune, ce dependențe de windows să ai preinstalate (.net framework, IE, directix, MS fonts, etc), ce versiune merge și cum trebuie presetat, etc.
Sfatul meu e să ai Windows și GNU/Linux în paralel. Eu folosesc 99% Debian Testing și 1% Windows.
Uneori am proiecte de grafică/dtp și mi se cere sau mi se dau schițe psd/cdr, pe care trebuie să le deschid în windows și convertesc în tiff/pdf/svg. 🙂
Cât despre restul… eu lucrez în webdesign, orice editor text cu highlight e bun (gedit, bluefish, bluegriffon, kate, emacs), acum m-am apucat de vim.
MS Office nu mai folosesc de 2 ani, pe windows am Kingsoft Office, de curiozitate, dar tot Libre e bază.
Și asta-i cam tot. Îți recomand alternativeto.net dacă vrei să cauți programe pentru gnu/linux.
Si eu folosesc Kingsoft si OpenOffice. Am lasat MSOffice, ocupa si mult si incepea sa dea si erori. Multumesc de sfaturi si o sa testez programele recomandate. Imi doresc sa trec pe ubuntu, dar programele acestea ma cam tin pe Ferestre :D.
Multumesc de sfaturi!
Pe linux , daca ai configuratie buna la computer, poti folosi totusi VMWare,ca si pe Windows. Parerea mea.
Windows 8 pe când ?
exagerezi grav de tot :)) instalare anuala? really? daca nu esti capabil sa intretii un amarat de windows mai mult de un an, cum crezi tu ca acel user o sa fie capabil sa foloseasca linux?
Reblogged this on valimagicflash.
Reblogged this on IO Impaler- IO Țepeș.
Ubuntu, ca si alte sisteme de operare (Windows este, de asemenea, un sistem de operare), atentioneaza pe pagina de descarcare ca versiunea 12.10, adica din octombrie 2012, este „long-term support” spre deosebire de versiunea 13.10 pentru care trebuie sa vedem ce se va intampla in aceasta luna (aprilie 2014). Exista si alte dsitributii interesante care, ca si Ubuntu, sunt scrise atat pentru varianta 32 biti cat si pentru varianta 64 biti. Mai trebuie mentionat faptul ca exista si distributii comerciale, hmm!?, sau distributii tip server gratuite.
Software-ul scris pentru Windows NU VA FUNCTIONA sub Linux si, prin urmare, trebuie cautate si utilizate programele pentru Linux care indeplinesc aceleasi sarcini (sunt multe si de buna calitate).
Este recomandabil, suplimentar, sa instalam si o distributie tip „office”, de exemplu, LibreOffice 4.1.5 stabila sau 4.2.2 care poate suplini MS Office (v. ro.libreoffice.org). Pentru redactarea textelor stiintifice exista un editor larg folosit in comunitatea oamenilor de stiinta – LaTeX, mai greu de folosit initial dar cu o grafica foarte frumoasa a rezultatului final.
Dar, pentru ca exista si un „dar”, orice distributie Linux impune un studiu permanent si, mai ales, respectarea GNU license. Carti si explicatii intr-o larga varietate de formate se gasesc din belsug si pentru aproape toate nevoile/intrebarile. Numai asa se poate dezvolta si comunitatea aceasta de entuziasti, de prienteni necunoscuti si de oameni liberi fata de agresivul Microsoft (in primul rand) comercial.
Mai mult, este interesant faptul ca se pot gasi pachete software de proiectare/simulare asistata de calculator CAD/CAE, de matematica si pentru alte aspecte stiintifice, insa, cel mai important ramane faptul ca exista permanent un ajutor dezinteresat.
De asemenea, mai sunt si alte surprize daca „sapi” – cauti in continuare. . .
cica „poti face tot ce faceai pe XP”. logic ca poti face asta, ca multe din programele si jocurile moderne nu-ti merg pe XP. cel mai nasol e ca linux nu-ti ofera posibilitatea sa te mai destinzi cu un joc (nou, nu decent) care sa fie chiar si multiplayer. Daca mi-ar oferi aceste conditii as trece imediat din nou la Ubuntu
conditile sunt numai ca-ti trebuie o placa video performanta! eu am un intel 4000 hd si joc dota 2, wow,Hearthstone, lol etc! pot spune ca imaginea in sine este net superioara windowsului. chiar daca ai cu 10 fps mai putine decat pe windows calitatea imagini este super! o sa scot cateva tutoriale in romana legate de ubuntu 14.04 and gaming!
Eu nu sunt un fan înrăit al jocurilor,dar mai joc din când în când UrbanTerror varianta de windows (gen CS) și sub linux merge de zbârnâie.
ESTE CEVA SERIOS ? ADICA NU E CU PLATA SAU VIRUS SAU FARA DATA DE EXPIRARE ? ADICA DATE LIMITA ?
1. FARA VIRUSI
2. FARA COSTURI VIZIBILE SAU ASCUNSE
3. ESTE LINUX, LINUX SERI0S
@ligia: Este gratuit si fara nici o restrictie, dar de obicei poti sa cumperi suport tehnic si alte astfel de servicii daca vrei si iti permiti.
Secretul e ca este dezvoltat de catre multe mii de utilizatori competenti sau companii care beneficiaza de pe urma asta, e in interesul celor care contribuie ca sa fie de calitate si gratuit, si sa nu existe o singura organizatie care sa il controleze, ci sa evolueze in functie de dorintele utilizatorilor si a celor care contribuie mai mult. E ca si un sport de echipa, unde e in interesul tuturor ca echipa sa castige.
Practic este o colectie de cateva mii de componente dezvoltate in paralel de catre oameni care sunt interesati doar de unele dintre ele, iar alti oameni aduna cateva sute de astfel de componente si le fac sa sa se poata instala pe un calculator, sa functioneze si sa arate bine impreuna. O astfel de colectie(oficial numita distributie) este Ubuntu si toate celelalte mentionate in articol.
E suficient ca fiecare utilizator capabil sa contribuie parti mici la o anume componenta, in functie de interes, pricepere si timpul alocat, cum ar fi cateva linii de cod sursa, traduceri sau chiar imagini sau iconite, daca numarul contributiilor e suficient, in timp se aduna… Proiectul a inceput de peste 20 de ani(depinde de unde consideri, proiectul GNU care a fost la baza are peste 30 de ani, UNIX-ul, din care acesta s-a inspirat la randul lui are peste 40 de ani) dar doar de cativa ani(cam din 2005 incoace) este suficient de matur ca sa fie suficient de bun pentru utilizatorii obisnuiti.
Pe langa contribuitorii ocazionali, acum majoritatea sunt oameni care sunt platiti de angajatorii lor sa lucreze non stop la diverse componente pe care le folosesc in interes de serviciu.
Deja totul este foarte bine pus la punct si se poate folosi aproape la orice(Android-ul pe care poate il ai instalat pe telefonul mobil are la baza unele componente, serverele Google, Amazon, si multe altele merg pe Linux, etc.), singurele domenii in care nu a reusit inca sa se impuna sunt cele al utilizatorilor casnici si a celor care se joaca pe calculator, dar deja incepe sa creasca si acolo, si multa lume spera ca faptul ca Windows XP nu mai este suportat va fi un imbold pentru ca unii utilizatori sa treaca pe Linux, unde la multe distributii sificient de mari suportul poate fi extins pe termen practic nelimitat prin actualizari software.
Aplicatiile create in MS Word sau MS Excel pot fi deschise fara nici o problema in LibreOffice. Mai mult, pot fi create documente noi Word sau Excel direct cu LibreOffice dar cu extensia .doc sau .xls.
Dar la formatările mai complexe din Word și PowerPoint nu sunt redate fidel în LibreOffice.
Ce se intampla cu documentele redactate deja sub Windows, respectiv unul din programele MSOffice si de care ai nevoie? Mai pot fi deschise cu Linux sau variantele sale? Sau care este solutia ca sa le poti utiliza si cu Linux ca sistem de operare?
pentru mai multe detali cauta-ma pe fb ! te ajut cu ce ai nevoie!
exista suite office care ruleaza si pe Win, OpenOffice, LibreOffice etc. dischid, editeaza si salveaza orice format doc, rtf, xls, pps. nu am incercat compatibilitatea cu MSOffice 2010 si ulterioare, nu am vrut sa instalez piratate (lucrez si pe win cu openoffice etc de peste 10 ani) – exista o batalie intre Microsoft si open source pe standarde de formate (Microsoft vrea sa fortzeze standard docx etc si sa perceapa licentze). dar se poate cerceta pe forumuri linux. varianta cea mai convenabila e sa rulezi win si linux in dual boot (se prepara un hdd sau o partitie cu hirens boot cd sau similar) cun atentie pt ca poti compromite datele / partitiile de pe tot hardul (unele distributii linux, cum e OpenSuse formateaza toate hdd-urile chiar daca nu vrei asta, am patit-o, cele mai sigure sunt distributiile debian-ubuntu). succes!
dar messenger are???
Pidgin, plus alte aplicatii
Salut! Am si eu o mica problema. Am o placa video hdmi ati radeon 5570. Am instalat linux mint si versiunea de 32 si cea de 64. Pe amandoua mi-a instalat placa video dar nu merge sunetul prin hdmi…desi am incercat toate setarile posibile. Ma poate ajuta cineva? Vreo sugestie?
Ca alternativa la XP pentru cei care sunt mai incepatori sau tin sa ramana la interfata lui recomand Startos (fostul YLMF) http://distrowatch.com/table.php?distribution=startos
site-ul pentru descarcarea lui fiind http://www.startos.org/
Instalarea incepe in limba chineza (la propriu) dar se poate trece la limba romana din F2 sau F3 parca (a trecut ceva timp de la ultima instalare)
daca PoP,NFS si emulatoare de Ms DOS merg pe Linux atunci ma bag
stie cineva daca merg jocurile astea?
Acestea nu sunt alte windows-uri ,ele sunt alte sisteme de operare deci multe programe sau jocuri pentru windows (.exe) nu pot fi folosite pe aceste sisteme de operare. Dar exista si pentru ele jocuri sau programe dar nu le prea gasesti in magazine sau pe net.
trecerea la distributii Linux necesita invatare, la fel ca trecerea de la xp la 8 – pun priu ca dupa instalare (presupunand ca ai cumparat licenta) te uiti ca boul, iar din interfata metro nu stii sa intri in my computer, sa controlezi partitiile etc, doar dupa instalarea unui surogat de start reusesti ceva. Linuxul mai presupune si invatarea dinainte a sistemului de partitionare, foarte usor se face formatarea intregului hard (dar si distrugerea partitiilor si de pe alte harduri – opensuse – dar si altele – face asta fara sa ai vreun control). pentru teste si invatare recomand un PC / laptop de test (sau sa ai un hard pe care sa te joci decupland celelalte harduri din PC), sai ai la dsipozitie si un PC pe Win sa faci discuri / usb butabile si a cauti solutii. pentru cei care vin direct din win recomand Zorin, arata cam ca win7 si, ca toate distributiile bazate pe ubuntu are un instalator de softuri sa inlocuiasca liniile de comanda-text care sunt ca niste OZN-uri. succes!
pentru ce joc eu WoW (warcraft) LK pach folosesc Zorin , apropo..merge si Metin , se pare insa ca trebuie sa ai jocurile instalate in partitie pe acelasi sistem cu pc. am incercat de pe hdd extern si nu incarca…
I-mi raspunde si mie cineva care alucrat cu LINUX OS ? Ce motoare de cautare foloseste? INtilnim Google.Internet Explorer etc Ssi aici? Multumesc
Internet Explorer nu e motor de cautare, e browser si e specific Windows. PE Linux ai Firefox, Chrome, Chromium, Opera, Konqueror si inca vreo doua-trei…
‘suportul pentru drivere (in special video si WiFi) lasa de dorit’ – permite-mi sa corectez, pe ubuntu merg perfect ambele.
‘o multitudine de utilizatori folosesc calculatorul si pentru partea de gaming’ – „multitudinea” de care vorbesti cu un pic de perseverenta poate avea o experienta super pe linux cu resurse semnificativ mai slabe
‘multe distributii de Linux au inceput sa renunte la varianta x86 pentru desktop’ – serios… cine nu isi permite un pc nou o data la 15 ani??? cat are xp-ul? in jur de 15 ani, nu?
‘instalarea unei aplicatii poate fi mai dificila decat lasati sa creada oamenii’…serios? Aaa, sunt intr-adevar cateva aplicatii cu care iti cam prinzi urechile, dar ce se foloseste zi de zi se instaleaza foarte usor!
Daca iti placea cu adevarat linux-ul, MAI ALES VARIANTA SERVER!!!, nu dadeai cu mucii in fasole in halul asta! Pentru ce? Nu te baga nimeni in seama?
Accidental am ajuns pe aceasta pagina si, sincer, am fost mai degraba amuzat decat impresionat. Este de apreciat efortul insa nu este in totalitate adevarat.
Acum imi voi expune opinia mea (utilizator atat de Windows cat si de Linux – chiar mai des varianta server):
– suportul pentru drivere (in special video si WiFi) lasa de dorit pe multe distro-uri, atat debian based cat si redhat based)
– o multitudine de utilizatori folosesc calculatorul si pentru partea de gaming, de aici aparand problema instalarii jocurilor (multi producatori exclud linuxul ca platforma viabila de dezvoltare pentru jocurile lor)… aici apar alternative gen Cedega sau Wine (in cazul aplicatiilor) insa nu merg in toate situatiile asa cum ar trebuit. Se pot ajunge la solutii palbabile prin masini virtuale cu licenta veche de Windows XP (fiind „ingradit” ca masina virtuala se poate merge pe OS vechi) – insa probabil multi se vor uita crucis la ce am scris aici
– multe distributii de Linux au inceput sa renunte la varianta x86 pentru desktop, ceea ce face din calculatorul tau care rula Windows XP sa nu fie indeajuns de performant pentru noile distributii.
– instalarea unei aplicatii poate fi mai dificila decat lasati sa creada oamenii. Fie Yum si Apt sunt ok, insa software-urile ce nu sunt in list pot crea probleme la dependinte, probleme mai dificil de rezolvat de cineva neexperimentat.
Acestea sunt doar cateva „linii” ale micilor impedimente.
Mi-am cumparat o unitate cu sistem de operare incorporat Linux RedHat si nu merge sa instalez nimic, am incercat sa inst AdobeFlashPlayer pentru ca nu pot vedea filme sau videoclipuri pe youtube…Care este modalitatea de a instala acest program pe RedHat? Ma poti ajuta, te rog?
Buna as dori sa stiu daca pot sa il descarc pe celular android si apoi da il instalez pe calculator linux. Stie cineva? Multumesc
EU FOLOSESC CELEBRUL WINDOWS WINDOWS X.P. PROFESSIONAL MEDIA CENTER ULTIMA VERSIUNE 2007. AM SI CD-UL ORIGINAL CU WINDOWS XP DE ATUNCI DIN 2001, AR A RAMAS MAREA MEA ”DRAGOSTE” WINDOWS X.P. X.P. VINE DE LA CUVANTUL BRITANIC EXPERIENCE CARE INSEAMNA (EXPERIENTA)!
WINDOWS X.P. MI-A ARATAT CAT DE FIABIL A FOST SI INCA MAI ESTE DE 13 EU CU EL IMPREUNA. DACA SE MAI POATE INCA 13 CU WINDOWS XP. WINDOWS XP A AVUT DRIVERE PROFESSIONALE DACA LE POT NUMI ASA.PENTRU MINE A RAMAR NUMARUL 1 DUPA WINDOWS VISTA WINDOWS-7 SI WINDOWS-8 SI MAI NOU WINDOWS-10!