Spectaculosul Ubuntu 14.04 „Trusty Tahr”/”LOIALUL TAHR”. Putere, eleganță, rapiditate, frumusețe, siguranță. Spectaculos este puțin spus.


Ubuntu 14.04 "Trusty Tahr" Proiect Romania

Ubuntu 14.04 „Trusty Tahr” Proiect Romania

 

UPDATE: KUBUNTU 14.04,  Xubuntu 14.04, Lubuntu 14.04, Ubuntu Gnome 14.04 AU FOST LANSATE. DETALII AICI

Ubuntu, cel mai cunoscut și apreciat sistem de operare open source al momentului, a ajuns la versiunea cu numărul 14.04, mai precis, la a douăzecea lansare. Lansarea  noului Ubuntu a avut loc astăzi, 17.04.2014, puțin după ora 21:00, ora României (19:00 ora Londrei). Apropo, spre deosebire de Windows, Ubuntu, fiind Linux, este gratuit, iar utilizarea lui este gratuită și legală. O să aveți marele șoc de a constata că, deși este gratuit, Ubuntu este cu mult mai bun.

 Numele de cod ales este, de data aceasta, Trusty Tahr. Dacă ar fi să-i  traducem și să adaptăm numele, – conform tradiției acesta  trebuie să fie unul care să te facă să schițezi un zâmbet – cred că cea mai bună alegere ar fi Ubuntu 14.04 LTS „Loialul Tahr”. Tahr-ul este un animal foarte frumos care poate fi întâlnit în Munții Himalaia. Dacă vreți să aflați informații despre tahr click AICI.

Intră în comunitate.

Dă LIKE paginii LINUX ROMÂNIA! (click AICI)

Cum sunt alese aceste nume de cod pentru diversele ediții de Ubuntu? Ei bine, cred că nu mai trebuie insistat pe „războiul atomic” care are loc între membri comunității dar, în esență, denumirea trebuie sa să fie compusă din musai două cuvinte, unul fiind neapărat un adjectiv iar celălat numele unui animal. Cel care are aproape ultimul cuvânt în alegerea numelui de cod este fondatorul Cannonical – compania care sponsorizează Ubuntu – și anume, sud-africanul Mark Shuttleworth (vezi poză jos)

Mark Shuttleworth

Mark Shuttleworth

Cât privește denumirea de „Ubuntu”, ei bine, aceasta provine din limba zulu, limba unui popor din sudul continentului african. Termenul „ubuntu” desemnează pentru aceștia o ideologie ce poate fi definită pe scurt drept  „credinţa într-o legatură universală ce uneşte întreaga omenire”. Pornind de aici, ne putem explica mai ușor sensul sloganului adoptat de Ubuntu „Linux pentru ființe  umane” precum și scopul acestei distribuții, și anume acela de a face din Linux un sistem de operare popular și ușor de folosit.

Noul UBUNTU

L-am testat și forjat la greu în varianta beta timp de câteva zile iar tot ce vă pot spune despre noul Ubuntu 14.04 este că, într-adevar, această versiune este impresionantă la capitolul aspect, rezistență, resurse, putere și mod de mișcare. Cu tot efortul de al strica, ei bine, nu am reușit. Cu siguranță, noua versiune este una dintre cele mai bune de până acum care, sunt foarte sigur, va face istorie. Rapid, stabil cum nu va fi Windows 8 în veci, frumos, sigur, eficient, puternic, cam așa ar putea fi descrisă, foarte  pe scurt, noua versiune de Ubuntu.

Ca de obicei, în cazul noilor lansări, serverele de la Londra ale Cannonical, compania din spatele Ubuntu, capabile să reziste la zeci de mii de descărcări simultane, s-au blocat preț de câteva minute bune. Cererea pentru noua versiune a fost mult prea mare. Ce vă spune acestă informație? Ei bine, faptul ca interesul față de acest sistem de operare bazat pe Linux este uriaș. Astăzi sunt câteva zeci de milioane de utilizatori  Ubuntu, fără să  mai punem la socoteală și  zecile de milioane care folosesc cele câteva sute de distribuții Linux, iar acest interes crește de la an la an. Poate nu știai, dar în acest moment importante companii multinaționale, (vorbim doar de acest aspect al companiilor) al căror prestigiu și putere sunt arhicunoscute, folosesc Ubuntu. Oare de ce? Nu o fi Ubuntu la fel de bun și pentru tine din moment ce giganți precum:  AT&T, Bharti, Bouygues Telecom, British Telecom, China Telecom, China Unicom, Cogent Communications, Comcast, Deutsche Telekom, Korea Telecom, NEC, NTT, Numergy, Orange France, Time Warner Cable, Turk Telecom, Verizon, Yandex, Netflix, Instagram, Hipchat, Quora etc.  îl folosesc deja?

Revenind la noua versiune, după cum ne-am obișnuit în astfel de momente, aceasta aduce cele mai noi tehnologii, cele mai noi variante ale aplicațiilor pe care le folosiți zi de zi pe lângă un kernel Linux adus la zi și cea mai nouă versiune a mediului grafic Unity. Să nu uităm și de suportul radical înbunătățit pentru tehnologia Nvidia Optimus. Avem, așadar, cea mai nouă versiune de Mozila Firefox și Opera, (puteți instala de AICI Google Chrome și de AICI Google Earth) precum și cea mai nouă variantă  a suitei office Libre Office, care, între noi fie vorba, este senzațională, cele mai noi codecuri și drivere, cele mai noi playere video și audio etc. Ubuntu vine deja perfect funcțional iar dacă doriți să instalați noi aplicații puteți face acest lucru folosind Centrul Soft. Centrul Soft  vă permite să alegeți pentru instalare din câteva zeci de mii de programe, multe dintre ele pe care le folositi și pe Windows (cei care au Windows). Aplicațiile se instalează dintr-un singur click, fără stres, fără timp pierdut, precum instalezi aplicații  pe telefonul tău cu Android.

Tot la capitolul noutăți, noul Ubuntu aduce și posibilitatea de a reduce pictogramele de pe bara Unity până la 16 px, fapt ce permite existența mai multor scurtături către aplicațiile tale favorite. S-a realizat și o redesenare mult mai minuțioasă a colțurilor ferestrelor aplicațiilor, cei care au monitoare hd fiind cei care vor aprecia acest detaliu, s-a revenit la meniurile integrate local, a fost conceput un nou ecran de logare, mult mai modern și atrăgător, precum și o nouă temă, s-a încercat înbunătățirea modului de afișare a mai multor ferestre deschise simultan, a fost reintrodus butonul de minimizare a aplicațiilor deschise, s-a înbunătățit modul în care ferestrele aplicațiilor deschise puteau fi redimensionate, plus multe alte noutăți extrem de interesante.

Cât privește perioada pentru care puteți instala și utiliza gratuit și legal acest sistem de operare pentru pc-uri, netbook-uri și laptop-uri, aceasta este de 5 ani începând de la data lansării. Ubuntu 14.04 este o variată cu suport pentru actualizări și întreținere pe temen lung, 5 ani (LTS – Long Term Support) spre deosebire de lansările uzuale, precum Ubuntu 13.10, care au suport doar pentru o periadă de 9 luni. Pentru cei care nu știu, odată la șase luni, este lansată o nouă ediție de Ubuntu. CITEȘTE NOTELE COMPLETE ALE LANSĂRII AICI.

DESCARCĂ UBUNTU 13.04 LTS „Trusty Tahr” de mai jos

32 bit

64 bit

Ubuntu 14.04 prezentare

 Tahr-ul. Nu-i așa că este frumos?