openSUSE 13.2 a sosit! ESTE MINUNAT!


openSUSE_semaforo11

După luni de muncă mai mult decât intensă depusă de dezvoltatori și comunitate și după o îndelungată așteptare, astăzi, 04.11.2014,  a fost lansată cea mai nouă variantă a sistemului de operare pentru computere și servere, openSUSE. Noul openSUSE 13.02 păstrează tradiția și spiritul distribuției, este complet și foarte complex, puternic și solid. După cum probabil cititorii blogului știu deja, nu am ascuns asta niciodată, această distribuție Linux este preferata mea și după toate aparențele, așa va rămâne mult timp.

Noul openSUSE 13.2 aduce noutăți destul de interesante și îndelung așteptate de utilizatori. Mai jos aveți o mică parte a acestora, deoarece nu vrem să plictisim prin detalii tehnice. Avem, așadar, cea mai nouă variantă a mediului grafic Gnome 3  și o variantă extrem de stabilă și ingenios personalozată de KDE, din nou cea mai nouă variantă a mediilor grafice XFCE, LXDE, Enlightenment, Awesome, dar și introducerea noului mediului grafic MATE. Acesta din urmă se adresează computerelor vechi și noi, celor care doresc să resimtă spiritul vechiului Gnome 2, dar și celor care vor altceva și, de ce să nu recunoaștem, se mișcă excelent. Noul kernel aduce multiple rezolvări ale unor probleme mai vechi sau mai noi, suport îmbunătățit pentru configurațiile mai noi, stabilitate și sigurantă. Desigur, noua versiune aduce și cele mai noi variante ale aplicațiilor care vin deja instalate  sau ale celor disponibile în Yast, precum și schimbarea sistemului de fișiere din ext 4 in Btrfs. Inclusiv procesul de instalare a primit ajustări menite să îl facă mai ușor pentru cei ce vor să simtă gustul GNU/Linux.

Că tot veni vorba de instalare, recomand începătorilor să testeze acest sistem de operare mai întâi de pe un live DVD/STICK USB, sau, și mai bine, într-o mașină virtuală, iar dacă se decid să îl instaleze pe hard, să citească foarte bine instrucțiunile de instalare pentru a nu pierde datele de pe hard, din greșeală, desigur.

Indiferent de mediul grafic ales, openSUSE 12.3 este interesant, are un look extrem de modern și de elegant. Sistemul este stabil, rapid și vine din fabrică cu tot ce un utilizator are nevoie. De la browser web la playere audio sau video, de la editor video, foto și audio la suite office excelente, de la clienți de torrent la jocuri care mai de care. OpenSUSE 13.2 poate fi utilizat la întreaga sa capacitate imediat după ce a fost instalat și i s-au făcut actualizările. Extrem de interesantul Yast vă permite o gamă variată de setări și optimizări, atât la nivel grafic, cât și sub capotă, fără a fi nevoie să aveți studii de specialitate. Și, tot prin Yast, aveți acces la mii de aplicații care vă permit să vă transformați computerul într-o unealtă foarte productivă și aducătore de bani.

Vă recomand openSUSE13.2, pe care îl puteți descărca de aici. Cea mai ușoară cale este să ardeți imaginea .iso folosind un program specializat, să porniți sistemul și mai apoi să butați de pe dvd. O altă variantă ar fi să folositi un stick USB, pe care, printr-un program specializat ce poate fi descărcat de aici (ImageWriter) să ardeți imaginea, iar apoi repetați pașii anteriori.

Acest sistem de operare poate fi instalat pe hard, alături de orice sistem de operare de la Microsoft, extrem de ușor. Tot ce trebuie să faceți este să îi creați două partiții, sau una, de minim 20 GB, pe care să instalați openSUSE. Recomad acest tip de instalare pentru a vedea diferențele dintre cele două sisteme de operare și pentru o adaptare mai calmă la Linux. Veți constata, dacă le veți folosi în paralael, că Linux-ul, deoarece openSUE este un Linux, rulează mai rapid, este mai sigur, consumă mai puține resurse de sistem, este mai intuitiv, și arată cu mult mai bine și mai modern.

OpenSUSE, linux-ul în general, este alegerea logică pentru orice om cu scaun la cap.