13 asemanari intre Ceausescu si Basescu


    SPECIALISTI IN A TERORIZA  POPORUL
     

    In materie de terorizare a poporului, atat Ceausescu cat si Basescu dau dovada de un talent incredibil. Exista insa mici diferente de „viziune” si strategie intre cele doua „somitati”. Primul teroriza poporul in stilul ciobanului,  punand, cu ajutorul institutiilor represive, practic bata  pe cetatean si lipsindu-l de drepturi elementare, in timp ce, al doilea este mai „sofisticat”.  Acestui tip de teroare ii mai adaugam si teroarea alimentara, sau mai pe romaneste, lipsa cronica de alimente cu care romanii se confruntau in comunism datorita ambitiilor megalomanice ale mult iubitului lor conducator.

    Regimul Basescu, terorizeaza si el prin infometare si nesiguranta. Arestarile nu se mai practica in masa, in schimb se moare la propriu de foame. Alimentele troneaza regeste in magazine insa bani pentru a le cumpara nu sunt. Genocidul, capata noi proportii in regimul Basescu cu fiecare zi ce trece, alimentat de acuzele acestuia la adresa poporului pentru situatia in care tara se afla.

    Liderii europeni privesc cu neliniste marile „realizari” ale lui Traian, sugerand ca Romania este pe primul loc in Europa in materie de risc de izbucnire a  unor revolte. Foametea va fi una din principalele cauze ale unei eventuale debarcari a comandantului de nava.

    ADEPTI AI CULTUL PERSONALITATII

    Mari iubitori de laude si laudarosi, Basescu si Ceusescu au incurajat cultul personalitatii. SUNTEM TOTUSI OBLIGATI SA PASTRAM PROPORTIILE.  Ceausescu este un adevarat recordmen in acest sens. Nici agentii lui Traian nu se lasa usor. Sfidand realitatea si inteligenta celor pe care incearca sa ii influenteze, acestia fac din Zeus un adevarat sfant in viata, desi adevarul este altul….

    CONTURI NEJUSTIFICATE IN TARI STRAINE

    Se spune despre Ceausescu,  ca ar fi avut bani ascunsi in conturi aflate in banci straine, ca orice dictator care se respecta, Banii sai nu au fost insa descoperiti si recuperati de catre statul roman. Cei drept, nici nu au fost depuse eforturi consistente in acest sens.

    Si asupra lui Basescu planeaza suspiciunea detinerii unor sume de bani nejustificate, fie de catre el, fie de catre membri ai familiei sale. Presa a relatat despre  luxul in care zburda cele doua fete ale presedintelui dar si despre achizitii imobiliare extrem de costisitoare si greu de justificat. Sunt inca multe enigme care planeaza asupra averii familiei prezidentiale, lipsa de comunicare pe aceasta tema, atunci cand presa aduce acuzatii, naste scenarii extrem de interesante. Oricum fara foc nu vedem fum.

    EDUCATIA – SAU MAI BINE ZIS LIPSA EI.

    Ambii conducatori ai tarii, desi aveau o slabiciune in a se asemana cu mari lideri istorici ai poporului roman, stau extrem de prost la capitolul educatie. Daca Ceausecu si a sa Elena se puteau lauda doar cu 4 clase primare, Traian se lauda cu diploma de comandant. Insa presedintele nostru sta dezastruos la capitolul sapte ani de acasa, bun simt si responsabilitate. Exceleaza insa la capitolul primitivism, tupeu, si hahait in cele mai nepotrivite ocazii. Toata lumea isi aduce aminte de hahaitul idiot pe care Basescu l-a tras in fata sicriului Patriarhului Teoctist.

    Cei drept glumele nesarate si comportamentul de golanas l-au ajutat sa castige doua mandate. Poporul l-a votat dupa principiul „este de-al nostru” dar si pentru tupeul sau in „a se lua la tranta” cu categorii sociale ale caror imagine nu este tocmai roz in ochii mari majoritati ignorante si neinstruite a populatiei. Hahaitul natang a avut efect asupra celor care nu apreciaza eleganta si o anumita tinuta morala. Judecand dupa numarul de votanti ai actualului presedinte concluzionam ca adeptii glumelor nesarate si a micilor golaneli sunt majoritari in Romania.

    Viata de print al porturilor se pare ca nu i-a lasat lui Basescu timp pentru a intari educatia celor doua fete ale sale. Desi ajunsa parlamentar european din partea Romaniei, Elena Basescu se potriveste cu acel loc ca nuca in perete. Greselile elementare, pe care fata tatei  le face extrem de des au starnit rasul unei tari intregi si nu fac bine imaginii romaniei in lume. Elenei trebuie sa ii se aduca la cunostinta ca Parlamentul European nu este un loc in care se pune la punct dictia sau se organizeaza concursuri de moda provocatoare si nepotrivite locatiei, sau concursuri de tuguiat buzele siliconate.

    PROPULSAREA MEMBRILOR FAMILIEI IN FUNCTII DE CONDUCERE ALE STATULUI.

    Acest fapt este mai mult decat evident in cazul familiei lui Ceusescu, acesta punand in functii importante de conducere al statului membri ai familiei sale. Traian nu se lasa nici el mai prejos. Au aparut in presa semnale clare care semnalau preluarea unor functii importante in adiminstratia locala sau centrala de catre rude ale actualului presedinte.

    VORBIREA GREOAIE 

    Ceausescu era balbait si vorbea greoi. Basescu vorbeste rar – semn de constientizare mult prea puternica a functiei sale, dar si greoi. Am vazut de multe ori secvente in care cuvintele se faceau foarte greu auzite din gura presidentiala. Opozitia, dar si apropiatii, ar face o legatura directa dintre consumul exagerat de alcool si vorbirea inceata a presedintelui. Nu sugeram nimic.

    CITIREA DISCURSURILOR

    Daca ar fi avut o cultura generala care sa se ridice la nivelul asteptarilor functiei pe care au ocupat-o, sau inca o ocupa, ambii tovarasi ar fi fost capabili de sustinerea libera a discursurilor, asa dupa cum ii sta bine unui adevarat sef de stat. Eficienta si claritatea discursului nu este un atu nici al lui Basescu, si nu a fost un atu nici a lui nici Ceusescu. Ambii sustin, in sensul lecturarii greoaie de pe foaie, discursuri lungi si plictisitoare prin care practic nu spun nimic.

    SECURITATEA SI LEGATURILE PRIMEJDIOASE.

    Lui Ceausescu securitatea ii raporta si ii indeplinea ordinele. Traian Basescu este banuit ca ar fi lucrat cu securitatea in calitate de informator. Putem concluziona ca Ceausesu l-a avut ca subaltern pe actualul presedinte iar ca Basescu a lucrat pentru Ceausescu.

    TOTALITARISMUL

    Ambii presedinti au avut o adimiratie deosebita fata de regimurile totalitare. Primul a fost un dictator nemilos, al doilea depune toate eforturile pentru a construi un regim dictatorial in care el sa fie si vioara intai, a doua, a treia etc. Ceausescu, in lungii ani ai „domniei” sale a pus bazele unui sitem represiv extrem de dur.

    Dupa cum arata realitatea si Ceausescu doi, actualul Basescu, ar planui implementarea unui regim totalitar. In acest sens se duc eforturi uriase de catre cei subordonati lui. In Romania se cenzureaza, se santajeaza, se aresteaza adversarii politici, populatia este infometata si terorizata. Serviciile secrete au un rol din ce in ce mai important. La fel ca pe timpul lui Ceausescu intelectualii sunt marginalizati si adusi la sapa de lemn.

    REPRIMAREA EFICIENTA A ADVERSARILOR SI „TRADATORILOR”

    Ceausescu isi inlatura adeversarii politici simplu prin eliminarea lor fizica – metode erau destule, mai dureroase sau mai putin dureroase, mai rapide sau mai lente. Basescu a progresat, nu ii ucide, insa ii aduce la tacere, dintr-o lovitura, extrem de eficient si rapid. Presa a aratat de multe ori faptul ca presedintele este necrutator cu cei care il tradeaza sau pe care ii banuie de tradare. Fara prea multe remuscari se descotoroseste rapid de fostii colaboratori.

    MUSAMALIZAREA ORDINARA A SCANDALURILOR IN CARE SUNT IMPLICATI MEMBRI AI FAMILIEI

    Daca pentru Ceusescu, Nicu era o permanenta sursa de scandaluri, fratele lui Basescu este pentru actualul presedinte un izvor neincetat de scandal, oaia neagra in materie de imagine pentru clanul prezidential. Legatura dintre cei doi consta in musamalizarea tupeista,  rapida si eficienta a acestor scandaluri. In privinta Elenei, succesurile pe care aceasta le are din cand in cand sunt reparate prin retragerea acesteia intr-un con de umbra in speranta ca poporul va uita.

    SUFIXUL -ESCU

    Blestemul Romaniei este ca toti presedintii de pana acum au avut numele de familie terminat in -escu. Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, au inca un punct comun in afara dezastrrului pe care l-au lasat in urma. Dupa toate aparentele acest blestem va continua.

    POLITIZAREA INVATAMANTULUI SI ADMINISTRATIEI

    Cum poti controla mai bine generatia de maine? Cea mai eficienta metoda folosita de catre cei doi subiecti este politizarea invatamantului. Ceausescu, si partidul, controlau total sistemul de invatamant. Si Basescu doreste, si face tot posibilul de a politiza si subordona invatamantul. Se duce o lupta puternica si pentru indobitocirea generatiei tinere. Se stie ca un om educat este un pericol pentru regimurile dictatoriale.

    PS1: Mi-au ramas in minte scenele in care varfurile Ministerului Educatiei, dar si cativa reprezentanti vopsiti ai ”societatii civile”, care nu aveau nimic in comun cu invatamantul, aduceau drept argument pentru scoaterea unor obiecte de studiu din planul obligatoriu de invatamant, faptul ca ghiozdanul copiilor este prea greu. A se intelege ca in prostia lor, l-au cantarit anterior. Acestora nu le-a dat prin capsorul sec si profund politizat, sa propuna dotarea scolilor cu dulapioare in care copiii sa isi depoziteze caietele sau cartile, sa propuna editurilor sa limiteze si numarul de pagini ale manualelor prin esentializarea acestora sau sa mai reduca programa scolara. Basescu incuraja si el sistematic haosul din capul papagalilor care apareau la televizor si impuneau decizii fara sa ii consulte pe cei din sistem – nu vorbim de angajatii ministerului care conform obiceiului canta in struna ministrului din dorinta de a-si pastra locul caldut si avantajele functiei. Ar mai fi multe de spus.

     

* PS2: Ca si caracter, in opinia mea, Basescu nu e decat un oportunist, un personaj infect, care nu face decat sa exploateze si sa accentueze anumite slabiciuni ale poporului al carui trai a promis al face mai bun.