Pesi si Coca Cola sunt folosite ca pesticide in India


525081_514405568581626_910894943_n

BBC sustine, intr-o stire care ar trebui sa ne alarmeze, ca in India s-a dezvoltat in ultimii ani o noua moda in randul fermierilor din zonele Durg, Rajnandgaon si Dhamtari. Acestia folosesc cu succes, in combaterea daunatorilor  culturilor de orez, o solutie mai ieftina de zece ori decat pesticidele normale si anume Coca Cola si Pepsi.  Ei toarna apa peste sucul de cola si cu o pompa pulverizeaza continutul rezultat peste plante. Dupa cum era de asteptat vanzarile la aceste bauturi sau la marcile locale bazate pe cola au crescut surprinzator – conform BBC.

Si tot dupa cum era de asteptat, reprezentantii celor doua companii neaga efectul pe care agricultorii indieni sustin ca Pepsi si Coca Cola il au spunand ca agricultorii nu au baza stintifica iar daca ar fi avut vreun rol in distrugerea daunatorilor din culturile agricole, atunci ei si-ar fi vandut produsele ca pesticide si nu ca bauturi racoritoare.

Pe de alta parte, unii oameni de stiinta spun ca folosirea siropului de zahar in scopul inlaturarii daunatorilor este o practica relativ veche, zaharul ducand in mod indirect scaderea numarului de daunatori. Bauturile racoritoare sunt la randul lor siropuri pe baza de zahar, cu o concentratie destul de mare in cazul Coca Cola si Pepsi. Se spune ca daunatorii nu sunt ucisi direct de catre substantele continute in bauturile racoritoare. O prima varianta spune ca zaharul atrage furnicile care ucid larvele daunatorilor din culturile agricole. O alta varianta atribuie acest efect faptului ca plantele absorb direct zaharul (un carbohidrat) si devin mai viguroase, capabile sa reziste atacurilor daunatorilor.

CITESTE STIREA BBC AICI

Voi ce credeti?

CITESTE STIREA BBC AICI

Voi ce credeti?