UBUNTU sau Windows 7/8. Care merita!? VIDEO


sursa imaginii: http://www.muycomputer.com

Da un like paginii  LINUX ROMANIA – Gandeste Diferit, Fii Liber (click pe link)

DESCARCA,  INSTALEAZA SI FOLOSESTE FARA GRIJI UBUNTU OS (pe pc sau laptop)DE AICI. TOTUL ESTE GRATUIT SI LEGAL.

Ubuntu sau Windows? Care este mai bun?

Cat din comoditate, cat din ignoranta, romanii raman adeptii piratatului sistemelor de operare, supunandu-se, cu buna stiinta, unor riscuri extrem de numeroase si mari. Desi nu au cel putin 1000 de lei pentru a cumpara o editie mai de „doamne-ajuta” a vreunei versiuni de Windows, romanii se cred mari hackeri si investesc timp si incredere in copii ilegale ale acestui sistem de operare. Dupa 1989 s-a dezvoltat in Romania o adevarata industrie in acest sens. Nu cred ca exista detinator de pc sau laptop care sa nu fi folosit vreodata o copie ilegala de Windows, mai mult, 99% din cei care citesc acest articol utilizeaza acum un sitem de operare Windows piratat.

Multi si-au pus intrebarea ce pot alege in locul Windows-ului piratat, care sa ruleze mai bine si sa nu iti mai transforme viata intr-un calvar?

Solutia exista si este reprezentata de Ubuntu. Spre deosebire de Windows, Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux. Multi dintre voi cand auziti de Linux, va infiorati gratuit. Ei bine, Androidul de la telefonul tau este Linux iar serverul celor de la WordPress tot Linux ruleaza. Cele mai puternice computere ale lumii ruleaza Linux. Sa fi innebunit toti acesti oameni? Din moment ce Google a avut incredere in Linux de ce nu am avea noi? Cine suntem noi?

Cine sunt Ubuntu si Windows?

Ambele sunt sisteme de operare pentru pc-uri, tablete, laptop-uri, telefoane si servere. Ubuntu este bazat pe Linux si este dezvoltat de Canonical, in timp ce Windows-ul apartine celor de la Microsoft. Ambele au mai multe versiuni lansate la activ. In zilele noastre Microsoft a lansat spre teste Windows 8 iar Ubuntu versiunea 12.04.

Diferenta majora dintre cele doua siteme de operare consta in filosofia lor. Ubuntu este open source, prin urmare gratuit, iar windows-ul comercial adica te va jumuli de bani si iti va da gratuit stres. Windows-ul pe langa plata licentei iti va cere si un antivirus bun, programe de intretinere care, evident, costa bani frumosi, si nu in ultimul rand timp. In secolul XXI timpul costa bani! Esti dispus sa iti pierzi timpul?

Legal vs ilegal

O copie legala de Windows este extrem de usor de obtinut. Mai greu stam cu fondurile deoarece nu oricine isi permite sa dea sute de lei pe asa ceva. In momentul in care ati descarcat din retea sau de pe torente o imagine cu o versiune de Windows si ati instalat-o pe pc sau laptop ati facut un lucru ilegal deoarece nu aveti licenta necumparandu-l. Cu alte cuvinte sunteti pasibil de amenda si de politie la usa asta pe langa o hergelie de virusi care va ucid pc-ul.

O copie legala de Ubuntu, poate fi testata, instalata fara probleme, si utilizata legal si gratuit. Puteti obtine copia  de pe ubuntu.com  ubuntu.ro., sau de pe torente.

Gratuit sau pe bani grei?

Ubuntu este gratuit iar utilizarea lui la fel deoarece se afla sub licenta open source. Asta nu insemana ca, daca platesti cel putin 1000 de lei pe o licenta de windows, acesta este mai bun sau are ceva superior fata de Ubuntu.

Rapiditate sau „please wait”

Va aduceti probabil aminte cu „placere” de momentele dese si de neuitat in care voi porneati pc-ul si mergeati fuguta in bucatarie sa va faceti cafeluta dandu-i astfel timp calculatorului  sa porneasca si sa incarce sistemul de operare. Dura cateva minute. Desigur aveati tendinta de a spune ca pc-ul este un jaf. Nu este chiar asa, problema o constituia Windows-ul care avea nevoie de slujbe speciale la manastiri pentru a porni. De ce se comporta Windows-ul asa? Deoarece este prost conceput si realizat.

Spre deosebire de Windows, Ubuntu porneste in cateva secunde, si culmea dupa pornire nu esti nevoit sa mai astepti nicio secunda pana iti poti folosi pc-ul. Toate testele au evidentiat faptul ca Ubuntu se misca mult mai usor si este mult mai rapid decat orice versiune de Windows. Putem spune ca Ubuntu zburda fata de Windows. Ubuntu poate!

Stabilitate vs instabilitate

Va readuceti -desigur- aminte, tot cu o placere deosebita, de momentele superbe in care practic, din senin, cu mult tupeu Winows-ul crapa. Momente de neuitat sunt si cele in care cursorul se invartea minute bune in gol iar Windows-ul era blocat in spatiu si timp fara  sa faca nimic. Nu stiu cum dar cand iti era lumea mai draga se intamplau toate acestea. Cata adrenalina! Solutia de cele mai multe ori era restartarea sau reinstalarea sistemului de operare adica timp si bani pierduti.

Multi vor spune ca un Windows legal – cu licenta – se comporta cu mult mai bine decat unul piratat, in sensul ca este cu mult mai stabil si eficient cu resursele pc-ului.

Ei bine nu este chiar asa, deoarece aceleasi obiceiuri stresante pentru utilizator legate de blocaj, de „crapatul” excesiv si de incetineala exagerata, le sunt comune  ambelor variante de Windows – originale sau nu. Toate acestea au devenit un fel de marca inregistrata pentru bietul nostru Windows.

Vor fi destui care vor spune ca: „daca „ai grija” de windows, esti atent pe unde navighezi, si daca nu instalezi „toate prostiile” acesta va merge excelent”. Gresit si aici. Indiferent de grija pe care i-o porti, Windows-ul va face tot posibilul sa fi reinstalat la cel putin 3 luni de la instalare. Dar oare care este rolul unui sistem de operare? Nu este rolul sau sa imi permita sa navighez unde vreau, sa instalez aplicatii fara sa imi fac probleme daca mai porneste dupa restart? Asadar, oricum ai analiza problema, dupa cel putin 3 luni de la instalare, atat Windows-ul piratat cat si cel licentiat, vor da semne de oboseala, indiferent cata grija ai de el, si vor face tot posibilul sa ceara o noua instalare.

Ei bine, Ubuntu, desi este gratuit, cand este vorba de asi face treaba nu sta pe ganduri. Porneste rapid, nu devoreaza resursele pc-ului, ruleaza silentios, nu iti ofera ecrane albastre si timp mort de asteptare, nu te umple de virusi si de stres. De ce Ubuntu poate?

Mii de aplicatii vs mii de aplicatii

Ambele sisteme de operare au zeci de mii de aplicatii care va pot face viata mai frumoasa. Spre deosebire de aplicatiile din Windows,cele care ruleaza in Ubuntu sunt gratuite. Daca intamplator o aplicatie care ruleaza doar pe Windows, nu are varianta si pentru Ubuntu, ei bine, nu va faceti griji, exista programe echivalente, care isi fac treaba mult mai bine, si care sunt mai complexe si stabile.

Daca aplicatiile de pe Windows sunt de cele mai multe ori cu plata cele de pe Ubuntu sunt gratuite.

Criticii vor spune ca pe Ubuntu nu poti instala jocuri sau suita Adobe dar oare tot romanul este mester de siteuri si gamer? Apropos poti juca jocurile preferate de peWindows folosind wine.

Orice aplicatie care ruleaza pe Windows are echivalent pe Ubuntu iar un mester adevarat stie acest lucru. In plus Ubuntu dispune de un centru soft extrem de simplu de folosit, asemanantor celui de la Android, in care aplicatia este instAlata dintr-un singur click. Tot ce faceai pe Windows poti face si pe Ubuntu

Cu virusi sau fara?

Ubuntu nu are nevoie de antivirus deoarece nu sunt virusi pentru Linux. Windows-ul colcaie de virusi indiferent ce antivirus ai sau indiferent de cate programe de securitate ai cumparat. Avantajul este clar. De ce sa ai grija virusilor cand poti sa scapi de ea?

Compatibilitatea

Windows-ul ruleaza „bine” pe pc-urile mai noi si mai puternice deoarece este un mare devorator de resurse. Ubuntu ruleaza perfect atat pe sistemele noi cat si pe cele vechi. Un calculator vechi si mai slabut, ingropat de Windows este readus la viata de Ubuntu.

Exista insa probleme in privinta compatibilitatii care vor fi insa rapid rezolvate.

Concluzia

Ubuntu este net superior oricareiversiuni de Windows. Windows-ul oricat l-ai proteja, extrem de rapid va ceda si nu esti tu de vina.

Daca esti utilizator obisnuit sau experimentat, treci pe Ubuntu deoarece poti face totul rapid, simplu si eficient. De ce sa fii stresat de virusi, pornire greoaie, restart si reinstalarea sistemului de operare? De ce sa dai bani pe ceva care nu merita? De ce sa vada toti ce faci tu la pc?

Convinge-te si tu. Incearca direct de pe cd sau instaleaza pe o partitie Ubuntu in sistem dual boot. Nu sterge Windows-ul pentru a compara cele doua siteme de operare. O sa vezi diferenta!

Alege calea Ubuntu – LINUX PENTRU FIINTE UMANE

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP1

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP2

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP3

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP4

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP5

UBUNTU 11.10 – PREZENTARE GENERALA VIDEO IN ROMANA – EP6

Publicitate