Legea care ar putea trimite milioane de romani LA INCHISOARE!


OpenSUSE12.1

OpenSUSE12.1

La capitolul legi, Romania sta extrem de bine, parlamentarii nostri fiind extrem de darnici atunci cand vine vorba de pedepse destinate muritorilor de rand. Romanii se plang in permanenta ca legile exista dar nu sunt aplicate… Ei bine, stiati  ca exista in Romania o lege – aberatie legislativa sau nu, aceasta se afla in vigoare si este extrem de clara – care, daca ar fi aplicata, ar putea trimite dupa gratii mai mult de 4 milioane  de romani – dupa estimarile mele? In cazul asta ce ne-am face?

Conform unor estimari in Romania ar exista undeva la 5 000 000 de pc-uri si laptop-uri iar rata pirateriei ar fi undeva in jurul cifrei – oficiale – de 63%. In realitate, daca ne raportam doar la sistemele de operare instalate pe calculatoarele romanilor, proportia  concetatenilor care folosesc Windows-ul piratat (fara sa il fi cumparat si fara licenta) este uriasa, si tind sa cred ca se apropie de 90%. Sa mai aducem in discutie si alte tipuri de soft piratat masiv? Sa discutam si despre filmele descarcate de pe torente?

Iata ce spune Legea Drepturilor Autor (vezi sursa)

Art. 139^9
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna.

Art. 139^8
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual

Daca ai instalat un sistem de operare piratat (acesta este subiectul articolului) si esti prins de autoritati sau te paraste vreun prieten, ti se face dosar penal, poti plati amenda sau poti fi condamnat la  inchisoare.

Implicatiile politice interne ar fi enorme si cred ca se risca adevarate revolutii in tara daca romanii ar fi invitati sa dovedeasca ca detin -sau nu-(doar) cu acte in regula sistemul de operare al pc-ului sau laptop-ului. Nu trebuie sa le dam multe parlamentarilor nostri sa aprobe o asemenea masura. Din aceste motive, lucrurile vor demara usor, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, fara a speria si isteriza masele, dar in directia intrarii in „legalitate”.

Un lucru este cert, situatia nu va mai ramane asa mult timp. Sa facem un calcul simplu. Daca Microsoft ar putea obliga, – sa zicem o cifra medie – 3 milioane de romani detinatori de pc-uri si laptop-ui cu Windows piratat, sa isi cumpere minim cea mai ieftina si slaba versiune de Windows, care costa undeva la 500 de lei, atunci ar rezulta vanzari minime de 1,5 miliarde de lei. Va garantez eu ca in viitor acest lucru se va intampla. Va renunta Microsoft la o asemenea avere? Piata pc-urilor este in crestere, la fel si a softului piratat – profitul ar fi si mai mare.

Solutia – intotdeuna, exista si o solutie

Din comoditate, nestiinta, indiferenta, romanul nu foloseste produsele alternative la sistemele de operare oferite de Microsoft care, dupa cum sustin expertii din domeniu, sunt superioare, in foarte multe privinte, oricarei versiuni de Windows. Simplul fapt ca nu mai trebuie sa cumperi antivirus sau programe ce au grija ca sistemul sa se mentina pe linia de plutire, ca ai scapat de ecranele albastre, de lentoarea si instabilitatea caracteristica Windows-ului, ca ai un centru soft cu zeci de mii de aplicatii, pe care le poti instala dintr-un singur click, ca nu trebuie sa platesti pentru dreptul de a  folosi sistemul de operare si ca nu ai niciun fel de cost ascuns sau vizibil al acestuia, si nu in ultimul rand, pentru faptul ca scapi de grija unei  posibile  inchisori si amenzi, ar trebui sa ii trimita pe romani spre alternative.

Nu pot sa intru in categoria celor care sustin ca romanul, desi nu are bani sa cumpere un Windows original, incalca legea -cu buna stiinta- si se supune riscului, doar din dorinta de a se arata smecher, deoarece alternativele la Windows nu trebuiesc privite ca produse mai slabe, solutie  pentru cei care nu au bani sa isi cumpere Windows, ci din contra. Androidul de la telefonul tau, in cazul in care nu stiai, este open source.

Solutia, pentru a nu te trezi anchetat, cu dosar penal,  amendat si bagat la inchisoare din cauza unui amarat de Windows, acum, sau peste cativa ani, este sa recurgi la softul liber (open source). Sa nu uitam ca Microsoft dispune de toate mijloacele de a identifica, urmari si anihila copiile piratate.

Avem in prezent alternative la Windows LEGALE SI GRATUITE, cat cuprinde – Ubuntu (mergi pe site), Linux Mint (mergi pe site), OpenSUSE (mergi pe site) Fedora (mergi pe site), Sabayon (mergi pe site), Debian (mergi pe site) etc. Toate acestea sunt sisteme de operare extrem de puternice, stabile, pe care ruleaza marea majoritate a aplicatiilor  folosite si pe Windows plus multe altele si care, CEL MAI IMPORTANT LUCRU, SUNT LEGALE, SI GRATUITE, ca orice Linux. Se estimeaza ca, pana in 2015 numarul utilizatorilor sistemului de operare Ubuntu, va depasi 200 de milioane, asta fara sa mai adaugam si celelalte sisteme de operare sau distributiile bazate pe Ubuntu.

PS: ACTA a trecut, insa marile companii detinatoare de drepturi de autor nu se vor lasa asa de usor. Este vorba de extrem de multi bani la mijloc!

Citeste si: Windows sau linux. Care merita?    

Prejudecati despre Linux…

Cum instalez mai multe sisteme de operare pe acelasi hard?

5 ALTERNATIVE la Windows XP, Vista, Seven sau 8

Ubuntu – 200 de milioane de utilizatori

UBUNTU sau Windows 7/8. Care merita!? VIDEO

UBUNTU 12.04 “Precise Pangolin” (~Furnicarul Meticulos) “dur şi de lungă durată, de încredere, solid ca o stâncă şi bine apărat”

Linux MINT 13 “MAYA” – sistemul de operare PERFECT pentru laptop-uri si pc-uri

Ubuntu 12.04

OpenSuse 12.1

Linux Mint 13